Basmane hattını rahatlattık, sıra Üçkuyular’da

Meclis toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Üçkuyular’dan Gümrük Pompa İstasyonu’na gelen hatta görülen denize deşarja karşı proje çalışmasını tamamladıklarını, bir ay içinde de yapım ihalesine çıkacaklarını açıkladı.

  • 0
  • 296
Basmane hattını rahatlattık, sıra Üçkuyular’da
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Meclis toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Üçkuyular’dan Gümrük Pompa İstasyonu’na gelen hatta görülen denize deşarja karşı proje çalışmasını tamamladıklarını, bir ay içinde de yapım ihalesine çıkacaklarını açıkladı. Başkan Kocaoğlu, “6-7 sene önce Gazi Bulvarı’ndan ikinci bir hat çekerek o hattı rahatlatmıştık. Şimdi de güneyden cazibeyle gelen hattı Gümrük Pompa İstasyonu’na pompayla ulaştıracağız ve bu sorunu kısa sürede çözeceğiz” dedi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun yönetiminde gerçekleşti. Adalet ve Kalkınma Partisi üyelerinin eleştirilerine tek tek yanıt veren Başkan Kocaoğlu, kentte günlerdir sürdürülen “koku kampanyasını” 2008 yılında yaşanan arsenik krizine benzeterek, “Tam 10 sene önce de, 2009 seçimlerine 6-7 ay kala bir arsenik krizi yaşandı. ‘İzmir’in suyunda arsenik var’ dediler. Çoğu vilayetlerimizde bizim değerlerimizden kat be kat fazla arsenik değerleri olmasına rağmen sadece İzmir gündeme getirildi” diye konuştu.

O dönem 50 mikrogram olan dünya standardının 10 mikrograma düşürülmesiyle böyle bir durum yaşandığını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bizim de bazı yerlerimizde 15-20 mikrogram olarak bir gün önce standartlara uygun olan değerler, bir gün sonra yüksek oldu. Kızılırmak’ın ağır metal yüklü suyu arıtmasız Ankara’da verilirken, İzmir’in durumu allandı, pulladı. O süreçte epeyce uğraştık. Sağlık, İçişleri ve Orman Bakanları birlikte basın toplantısı bile yaptı. En son Ankara’da 36 yerden numune aldım, değerlerini tespit ettim. Hepsi de son derece berbattı. Sabahleyin açıklayacaktım ki, o akşam dönemin başbakanı, şimdiki cumhurbaşkanımız ‘bu tartışmayı bitirelim’ açıklamasını yaptı. Ben de devlet nezaketinden dolayı açıklamadım” dedi.
 
Proje ihalesi bitti, sıra yapım ihalesinde
İZSU atık su değerlerinin hem Çevre İl Müdürlüğü, hem diğer kurumlar ve İZSU tarafından sürekli denetlendiğinin altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Güneyden gelen evsel atık sular, Basmane’de bir havuza dökülür.  Oradan da cazibeyle Bayraklı Pompa İstasyonu’na gider. Çiğli Arıtma’ya kadar da 2.200’lük iki boruyla tahliye olur.  Basmane’ye kadar olan boruda yetersizlik vardı. Ama 6-7 sene önce Gazi Bulvarı’ndan ikinci bir hat çekerek o hattı rahatlattık. Geçen kış da aynı şekilde, Üçkuyular’dan Gümrük Pompa İstasyonu’na gelen hatta zaman zaman denize deşarj tespit ettik. Hemen proje ihalesine çıktık. Proje çalışması tamamlandı. Bölge bir daha kazılmasın diye hem temiz hem de pis suyu birlikte yapmak için bir ay içinde ihaleye çıkıyoruz. Cazibeyle gelen hattı Gümrük Pompa İstasyonu’na pompayla ulaştıracağız ve bu sorunu kısa sürede çözeceğiz. Çiğli Arıtma’nın 3 fazı 24 saat çalışıyor. Biz kentin büyümesini de hesaba alarak 4’üncü fazın inşaatına başladık. Oradaki müteahhitlerin konsorsiyumunda anlaşmazlık oldu. Yeniden ihaleye çıktık. 13-14 ay içinde o faz da devreye alınacak. Kapasitemiz yüzde 30 daha fazla artacak. Ayrıca Pis Su Master Planı hazırlıyoruz. Boru değil tünel sistemiyle atıkları Çiğli Arıtma’ya götürecek ve kentin uzun yıllar ihtiyacını karşılayacak bir projelendirme çalışması gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki yıllarda köklü çözüm olarak değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv