Basmane’ye genç eli değdi

  • 0
  • 604
Yazı Boyutu:

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi son sınıf öğrencileri, İzmir’intarihi mekanı  Basmane’yi adeta yenidenyarattılar. 80 bin metre karelik Basmane Tren İstasyonu ve çevresinin yeşil vesosyal alan eksikliğinden yola çıkan gençler, vatandaşların da fikirlerinialarak birbirinden iddialı 5 projeye imza attılar.

DAHA GÜVENLİ BİR HALE GELDİ
İzmir için konum itibariyle kilitnoktada bulunan Basmane Tren İstasyonu ve çevresi Yaşar Üniversitesi MimarlıkFakültesi son sınıf öğrencilerinin projelerine konu oldu. Konut, ticari, sosyalve kültürel yapıların yanı sıra ulaşım alanlarını maket ve çizimlerle yenidentasarlayan Yaşarlı öğrenciler İzmir’in eski kent mimarisinin yer aldığı haritalardanda yararlandılar. Genç mimarlar yer altına aldıkları tren istasyonundan,tamamen yeşil alandan oluşan ‘kentsel omurga’ya, kesintisiz yaya yollarından,sokak hayvanları için barınma alanlarına kadar her türlü detayın düşünüldüğüprojeleriyle Basmane’nin artık daha güvenli bir hale geldiğinin altınıçizdiler.

Koordinatörlüğünü YaşarÜniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seçkin Kutucu’nun üstlendiği ve yürütücüleri arasında Yrd.Doç. Dr. Seçkin Kutucu ile Öğretim Görevlileri Tolga Kutucu, Melis Varkal veArzu Cilasun’un yer aldığı projeleri Yaşarlı öğrenciler şöyle anlattılar:

Vatandaş mahallesinden kopmayacak
KENTSEL OMURGA PROJESİ (Cemre Şahin, Elif Esra Aydın, Gizem Ulusakarya)
 “İzmir' e ait eskiharitaları göz önünde bulundurarak bazı izler elde ettik ve bu izlerleprojemizi kamusal alan ve yapı bloğu olarak iki ana bölüme ayırdık. Basmane'nin kaybettiği değeri kazanması için de oluşturduğumuz fuar alanının devamıolan yeşil kamusal alanımıza 'kentselomurga' adını verdik. Bu sayede şehir ölçeğinde yeni bir nefes alanıoluşturduk. Koruduğumuz tarihi binaların rotasyonundan başlayarak viyadüğedoğru; tarihsel deneyimler gerçekleşebilecek meydan, resim-heykel gibi sanatdallarının serbest sergileneceği meydan, serbestçe müzik yapılabilen meydan veson olarak da yemek yeme alanı olarak kullanılacak bir meydan tasarladık.  

Binaları yerleştirdiğimizalanımıza baktığımızda ise, yerleşimi yapabilmek için halkın tüm ihtiyaçlarınıgöz önünde bulundurup; onları dönüşüm alanından uzaklaştırmaktansa burayısahiplenebilecekleri konut alanları oluşturup burada yaşamaya devam etmeleriniistedik. Zemin kat kullanımını tamamen yarı kamusal olarak nitelendirip; halkınihtiyacı olan 'aile çay bahçesi, kuaför, bakkal, ayakkabı tamircisi' gibikullanımlar yerleştirilebileceğini öngördük. Özetle düşey olarak projemizebaktığınızda zemin katta yarı-kamusal alanlar, onun üstünde ofis yapıları vebir üst kademede de burada yaşayan insanların mülkiyetine verilebilecekkonutlar bulunmakta.”

İNSAN VE MEKANIN ÇEŞİTLİLİĞİ PROJESİ
(Ceren Kocabıyık, Beste Gönültaş,İdil Kemahlıoğlu, Burcu Doğan)
“Basmane, aslında çok büyükpotansiyele sahip olmasına rağmen hak ettiği değeri görmüyor. Biz bu değeriortaya çıkarmak için öncelikle Basmane' nin mevcut durumunu inceleyipanalizlerle buradaki problemleri belirledik. Buna göre düzensiz ve dağınık biryerleşim en büyük problem olarak ortaya çıktı. Ayrıca burada yaşayanvatandaşlarla da bire bir görüşmeler gerçekleştirerek ‘kentsel dönüşümden nebeklediklerini’ öğrendik. Buna göre ilçelerini terk etmek istemeyen vatandaşiçin mevcut yapıyı bozmadan bir alan yaratmayı hedefledik. Mevcut yapılarıgüçlendirme ve koruma yoluna gittik. Sahipsiz hayvanları da düşünerek onlariçin barınma alanları yarattık.”  

BASMANE TERMİNALİNE ÇAĞDAŞ EK PROJESİ (Nihan Aker)
“İzmirlilere Basmane semtinisorduğumda hafızalarına gelen bir simgenin olmadığını fark ettim. Bu yüzdenprojemle kent belliğine katkı sağlayacak bir yapı kazandırmak istedim. BasmaneGarı’nın uzaktan görülmesine olanak sağlayacak bir perspektif kazandırmak içingar etrafındaki binaları yeniden tasarladım.”

GEÇİRGEN ŞEHİR PROJESİ (ZeynepAltınbaşlı,
Ayşenur Çabuk, Ecem Kıran, Onurcan Çakı)
“Unutulmaya yüz tutmuş tarihibinaları restore etmeyi amaçladık. İnsanları ilçeden uzaklaştırmak yerinebütünleştirmek için çeşitli oturma alanları ve kesintisiz yaya yollarıtasarladık. İnsanların bir binadan bir binaya ulaşmalarının daha kolay bir halegelmesini amaçladık.”  

Eski deri fabrikası çatısıolmayan binaya yeni ek bir bina yaptık insanları şehirden uzaklaştırmak değildaha çok bütünleştirmek . köprüden girerek kapıları kapanmış yasaklanmışbölgeler değil de insanları içine alan bölgeler yaratmak gittikleri yerden geridönmek zorunda kalmayacak yani tüm yollar çıkıyor

BASMANE TREN PROJESİ (Süheyla Müge Halıcı)
“Basmane’den Bayraklı’ya kadarbağlanabilen bir rekreasyon alanı sağladım. Ayrıca mevcut alanı 2 kata ayırarakmetro geçişini yer altına aldım,  mevcutalanı ise vatandaşların kullanımına açtım.”   

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv