Bebek ve Çocuklarda Göz Sulanması Tedavisi

Yeni doğan bebeklerin üçte birinde bir veya iki gözde sulanma olduğunu belirten Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, bu tür göz sulanmasının nedeninin genellikle göz yaşı kanalının doğuştan dar olmasından kaynaklandığını söyledi.

  • 0
  • 315
Bebek ve Çocuklarda Göz Sulanması Tedavisi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yeni doğan bebeklerin üçte birinde bir veya iki gözde sulanma olduğunu belirten Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, bu tür göz sulanmasının nedeninin genellikle göz yaşı kanalının doğuştan dar olmasından kaynaklandığını söyledi.
 
Bebeklerde ve çocuklarda göz sulanması ve göz yaşarması konusunda bilgi veren Kaşkaloğlu, “Eğer bebek uyandığında kirpikler birbirine yapışmışlarsa mikrobik enfeksiyon var demektir. Bebeklerdeki bu tür göz sulanmasının nedeni genellikle göz yaşı kanalının doğuştan dar olmasıdır. Göz yaşı göz kapaklarının burun köküne yakın kenarında bulunan dört küçük delikten göz yaşı kesesine akar. Göz yaşı keseleri hemen derinin altında ve burun köküne yakındır. Gözyaşı keselerinden göz kırpma hareketinin oluşturduğu pompalanma sayesinde gözyaşı buruna akar. Bu sebepten ağladığımızda burun akıntısı da olur çünkü ağlarken gözyaşı akar ve burunda sulanma hissi olur. Uzman hekimler bebeklerde Gözyaşı Kanalı tıkanıklığı rahatsızlığını teşhis ve tedavi edebilirler” dedi.

HASTALIĞA FARKLI ETKENLER DE NEDEN OLABİLİYOR
Bebeklerde ve çocuklarda Gözyaşı Kanalı tıkanıklığı durumunda fazla sulanma ve yaşarma görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, “Gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerde bir zar vardır. Bu zar normalde bebek doğmadan açılır. Ancak birçok bebekte bu zar doğumda henüz açılmamıştır ve dolayısıyla bebeğin gözünde sulanma olur. Fazla sulanma ender olarak doğuştan göz tansiyonuna da bağlı olabilir. Doğuştan göz tansiyonu hastalıklarında sulanmayla birlikte göz bebeğinde büyüme, ışık hassasiyeti, korneada bulanıklık gibi bulgular da vardır” diye konuştu.

TEDAVİDE İLAÇ VE AMELİYAT YÖNTEMİ
Hastalığın tedavi süreci hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, şöyle devam etti:  “Hastalığın tedavisinde ilk teşhisten sonra bebeğe antibiyotikli göz damlaları verilir ve bebeğin gözyaşı kesesine masaj önerilir.  Masaj anne tarafından burun köküne basılarak yapılır. Göz doktorunuz masajın nasıl ve kaç defa yapılacağını size gösterir. Masaj ve damlalar sayesinde gözyaşı kesesinde biriken gözyaşı boşaltılır ve enfeksiyon önlenir. Bebeklerde görülen bu sulanma genellikle bebek 6 aylık olmadan kaybolur. Eğer sulanma devam ederse gözyaşı kanallarının sonda ile açılmaları gerekebilir. Öncelikle sabırlı olup masaja devam etmek gerekir. Ancak bebek bir yaşına gelmeden sonda işlemi yapılmalıdır. Biz sonda işlemini burundan endoskopik olarak izleyerek yapıyoruz bu nedenle başarı oranımız çok yüksek. Çünkü bebek büyüdükçe kemik yapısı gelişir ve sondanın başarılı olma şansı azalır. Bebeklerde Gözyaşı Kanalı tıkanıklığı için tedavinin bir yaşından evvel yaptırılmasında anne baba sorumludur. Geç yaşta bu tedavi sonuç vermeyebilir ve ameliyat gerekebilir. Çocuklarda ve bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı konjonktivit ile karışabilir. Çünkü her ikisinde de gözde çapaklanma ve sulanma vardır. Bu nedenle uzman hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv