Belediyeler için yurt açma yetkisi istedi

  • 0
  • 1.051
Yazı Boyutu:

Özdere İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin açılışını yapan İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağlu, öğrenci evlerine yönelik bakış açısıkarşısında derin üzüntü duyduğunu belirterek, hükümetten “belediyelere yurtaçma” yetkisi verilmesini istedi. AK Parti İzmir Milletvekili İlknurDenizli’nin “CHP’li belediyeler ile İzmir AVM cenneti oldu” sözlerine de yanıtveren Başkan Kocaoğlu, “Bizim danışmanlığımızı yapan kişi, AVM planıyapmadığımızı çok iyi biliyor. İmarı veren kişi değil de biz mi AVM’cioluyoruz?” dedi. 

Arıtma sayısı ve Avrupa standartlarında arıtmakalitesi ile Türkiye’ye örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 13.5 milyonliralık yatırımla Menderes ilçesinde yaptığı 125 bin kişilik Özdere İleriBiyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni törenle hizmete açtı. 2010 yılında devreyealınan Seferihisar, 2013’te hizmete giren Doğanbey ileri biyolojik atık suarıtma tesisleriyle birlikte Gümüldür ve Seferihisar sahilleri 35 milyonliralık yatırımla koruma altına alındı.Törene İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, CHP İlBaşkanı Ali Engin, Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, Karaburun BelediyeBaşkanı Serdar Yasa, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Selçuk BelediyeBaşkanı Vefa Ülgür, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Balçova Belediye BaşkanıMehmet Ali Çalkaya, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, BayraklıBelediye Başkanı Hasan Karabağ, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce,Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Alaçatı Belediye Başkanı MuhittinDalgıç, meclis üyeleri, muhtarlar, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı. 

Kocaoğlu’ndan öğrenci evleri tepkisi
Açılış töreninde konuşan İzmir BüyükşehirBelediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye gündemine oturan kız ve erkeköğrencilerin aynı evde kalma tartışmalarına yönelik açıklamalarda bulundu.Başkan Kocaoğlu, “Hepimiz çocuk büyüttük. Okurken yurtlarda veya evlerdekaldılar. Okuyan çocuklar ülkenin lokomotifidir. Çocuklarımız aynı yurtta,kampuste kalıyorlar. Ancak, Bornova’da olduğu gibi aynı kampus içinde kız veerkek öğrencilerin farklı bloklarda kalmasını bile uygun görmeyen, nasılbakıldığı, hangi cepheden bakıldığı belli olmayan, zihniyet bile denemeyecekbakış açısının dayatılması hepimizi, geleceğimizi, gençlerimizi, anne babaolarak bizleri ve halkımızı derin bir üzüntüye soktu. Yaşama müdahalede yarınneyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Hepimiz huzursunuz,  endişeiçindeyiz. Gelecekle ilgili kaygılarımız var. Ülke bir korku, ötekileştirme;sen, ben, biz, onlar ayrımı ile yönetiliyor. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin 90 yıllıkdöneminde hiç rastlanmayan süreçtir. Nereye gidiyoruz? Ne kadar geriye gitmemizhedefleniyor?” dedi.Kocaoğlu, kendi öğrenciliğinde önce 100-150kişilik büyük koğuşlarda, daha sonra Ege Üniversitesi’nde 6-8 kişilik odalardakaldığını belirtti.  Ancak artık gençlerin yurtların kalitesinindeğişmesi ve müstakil odalarda kalmak istediklerini belirten Kocaoğlu “Tekbaşlarına kalmak istiyorlar. İstedikleri zaman dersçalışmak, istediklerinde uyumak istiyorlar.  Belediyeler olarakyurt ihtiyacını görüp tam projeleri hazırlamaya başlarken ‘yurt yapamazsınız’dediler. Burs ihtiyacını gördük “burs veremezsiniz” dediler” dedi.  

Belediyeler yurt yapabilmeli

Başkan Kocaoğlu, üniversite öğrencilerininbarınma ihtiyacının, onların istediği standart, konfor ve niteliktekarşılanması gerektiğini söyledi.  Belediyelere yurt yapmaları veişletmeleri için izin verilmesini isteyen Kocaoğlu, aynı zamanda Kredi YurtlarKurumu’nun bir an önce nitelikli yurtlar yapmasını ve açığı kapatmasını diledi.Eğitimin ve sağlığın sübvanse edilmesinin devletin görevi olduğunu bunun içinvergi toplandığını belirten Kocaoğlu “Devlet olmanın gereği budur. Geleceğimizolan gençlerimize gözbebeğimiz gibi bakmalıyız. Bu yanlıştan dönülmeli. Bu yolyol değil. Bu gidiş gidiş değil” dedi. 

İlknur Denizli’ye yanıt

Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanlarınıAVM’lere ruhsat verdikleri yönünde eleştirilerde bulunan Ak Parti İzmirMilletvekili İlknur Denizli’ye de yanıt verdi. İlçe belediye başkanlarıyla bukonuda polemik yaratarak siyaset yapmak isteyen kişiler olduğuna dikkat çekenKocaoğlu, “Doğuş arazisi olarak bilinen araziye kimin döneminde 2,5 emsalverildi? Crowne Plaza ve Balçova’daki AVM’lere kimin tarafından imar verildi.Danışmanlığını da yaptığı o dönemde muhteremlerin çok iyi bilmesi gerekir. Aynıkişi bizim de danışmalığımızı yaptığı için, bizim de AVM planı yapıpyapmadığımızı iyi bilmesi gerekir. Çok iyi de biliyor zaten... Ama yıllar önceimarda verilen,  kazanılmış hak nedeniyle zorunlu olarak ilçebelediyesinin vatandaşa inşaat ve oturma ruhsatı vermesinden dolayı ‘BunlarAVM’ci’ diye suçlamalarda bulunuyor. İmarı yapan mı, yapılmış imara kazanılmışhak nedeniyle görevi gereği ruhsat veren mi AVM’ci olur ? Çarpıtarak imarlaruhsatı birbirine karıştırmamak gerektiğine inanıyorum” dedi.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,başlattıkları çevre yatırımları seferberliğinin sürdüğünü, Yeni Foça veHasköy’e de arıtma yapacaklarını,  Özdere arıtma tesisinde Gümüldürbölgesinin evsel atıklarını da arıtacaklarını söyledi. İZSU’nun Gördessuyu için arıtma tesisi ihalesi yaptığını, itiraz sonucunun beklendiğinibelirten Kocaoğlu,  Büyük Çiğli Arıtması’na dördüncü fazıyapacaklarını, Çamur Çürütme Tesisi’ni yılbaşında tamamlanacağını müjdeledi. Başkan Kocaoğlu, ilçe belediyelerden 5 yıllıktaleplerini aldıklarını,  buna göre programlama yapılacağını dasözlerine ekleyerek,  Menderes ilçesine Fen İşleri, İZSU ve okulyapımına katkı  olmak üzere 110 milyon liralık yatırım yaptıklarınıbelirtti.Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, bugün bölgenindeğil İzmir’in çok önemli bir hizmetini devreye aldıklarını belirterek,Özdere’ye yaz aylarında Türkiye’nin yer yerinden vatandaşın geldiğini söyledi. 

İzmir’deki arıtma sayısı 25’e çıktı

İZSU, Menderes’e bağlı Özdere Mahallesi Kesremevkiindeki 125 bin kişi kapasiteli arıtma tesisini, 13 milyon 587 bin liralıkyatırımla tamamlandı. Tesise gelen ham atık su, çeşitli ızgaralardangeçerek sonrasında havalandırmalı kum ve yağ tutucuda işlem görüyor. Ardındaniçerdiği fosfor arıtılarak, uzun havalandırmanın yapıldığı aktif çamurünitesinde arıtma işlemi yapıldıktan sonra çöktürme işlemi uygulanıyor veultraviyole ile dezenfekte edilerek doğaya veriliyor. Özdere arıtma tesisi ilebirlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2008 – 2013 yılları arasında devreyealdığı arıtma sayısı 11’e, işlettiği arıtma sayısı ise 25’e çıktı. Arıtmayatırmaları ile arıtmadan çıkan çamurların değerlendirilmesini sağlayacak“Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi” inşaatı için İZSU, yaklaşık 150 milyonliralık yatırım yaptı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Çelikkaya ailesinin acı günü

Arşiv