Benzinci Kör Hafız Kemeraltı ile buluştu

60 yıl boyunca çakmaklara benzin doldurarak yaşamını sürdüren Mustafa Ayrıközü’nün anısına yapılan heykel Kemeraltı'nın Milli Kütüphane Caddesi girişine yerleştirildi.

  • 0
  • 693
Benzinci Kör Hafız Kemeraltı ile buluştu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kent kültürü adına önemli çalışmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı çarşısının sembol isimlerinden Benzinci Kör Hafız’ın anısını bir heykelle yaşatıyor. 60 yıl boyunca çakmaklara benzin doldurarak yaşamını sürdüren Mustafa Ayrıközü’nün anısına yapılan heykel Kemeraltı'nın Milli Kütüphane Caddesi girişine yerleştirildi. 

İzmir’i kimliğine uygun heykellerle buluşturmayı ilke edinen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı’nın sembol isimlerinden biri olmuş ve "Benzinci Kör Hafız" olarak bilinen merhum Mustafa Ayrıközü’nü de unutmadı. 60 yıla yakın süre boyunca Kemeraltı Çarşısı'nın Hükümet Konağı girişinde hep aynı noktada çakmaklara ilk yıllarda benzin, sonraki yıllarda gaz doldurarak yaşamını sürdüren Benzinci Kör Hafız’ın heykeli tamamlandı. Heykel, Kemeraltı’nda Mustafa Ayrıközü'nün 60 yıl çalıştığı yere en yakın nokta olan Anafartalar Caddesi ile Milli Kütüphane Caddesi’nin kesiştiği yere konuldu.

Kemeraltı sembol isimleriyle de önemli
Görme engelli oluşu ve hakkında anlatılan hikâyelerle Kemeraltı çarşısının sembol isimlerinden olan, 1997 yılında hayatını kaybeden Benzinci Kör Hafız’ın anısını yaşatmayı hedefleyen heykeli İzmirli heykeltıraş Can Akdaş yaptı. Heykel, Kemeraltı’nın sadece tarihi yapılarıyla değil esnafı ve sembol isimleriyle de kent kültürünün önemli bir parçası olduğunu yeni nesillere aktarmayı hedefliyor. Heykel çalışması aynı zamanda kent aidiyeti, insan-mekan ilişkisi ve vefa duygusuna atıfta bulunuyor.  Orta yaş ve üstü İzmirlilerin hafızalarına kazınan Benzinci Kör Hafız'ın anısının yaşatılması için kent tarihçileri, sanatçılar ve esnaf temsilcileri yıllardır çağrıda bulunuyordu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv