Bergama’nın tarih ve kültürüne yolculuk başladı

  • 0
  • 947
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi(EÜ) ve Bergama Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Bergama Sempozyumu başladı. Bergama’nın zengin tarihi ve kültürel mirasının her yönüyle ele alındığı sempozyumda yerli ve yabancı çok sayıda bilim insanı tebliğ sunacak.
EÜ Bergama Yüksekokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyumun açılış törenine İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Haroula Skoulariki, İsrail Büyükelçi Yardımcısı Ella Alphek, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar bilim adamları ve Bergamalılar katıldı.
Törende konuşan, EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “Buradaki toplantı Ege Üniversitesi’nin bilimsel olanakları harekete geçirilerek düzenlenmektedir. Ege Üniversitesi bu sempozyumlara tam karşılık verebilecek güçtedir. Bergama MÖ 283 yılından beri yerleşkedir. Arge’nin ve inovasyonun kesintisiz olarak yaklaşık 2500 yıldır devam ettiği bir yerden sözediyoruz. Ülkemizin en önemli hedefi turizm ise işte önünüzde Bergama; kültür ve sağlık ise işte karşınızda Bergama; bu değerler görmezden gelinemez. Amacımız, sadece sempozyum yapmak değil. Buradan çıkacak raporun devamlılığını sağlamaktır. En büyük heyecanımız, sempozyuma emeği geçenlerin verdikleri emek ve duydukları heyecandır” diye konuştu.
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “İnsanlığın en önemli buluşlarından sayılabilecek, parşomen burada doğru. Antik dönemin en büyük ve görkemli kütüphanesi de buradaydı. Spartaküsten ylıllar önce ilk kölelik isyanı özgürlük ve eşitlik vaadiyle, Bergamalı Aristonikos tarafından başlatıldı. Bundan yıllar sonra uluslar arası altın tekellerine karşı ilk başkaldırı da da yine bergamali köylüler vardı.
Diğer yandan tarihi Bergama Kermesi de kesintisiz 75 yıldır devam ediyor. Biz Bergamalılar Bergama’nın insanlığın ortak kültürel mirası olduğunun uluslar arası alanda tesçil edilmesini istiyoruz. Bu amaçla UNESCO’nun dünya mirası listesine girebilmek için çalışıyoruz. Bu çabalarımızın ürünü olarak Ege Üniversitemizle birlikte bu sempozyumu düzenliyoruz. Amacımız Bergama’nın tüm birikimlerinin devşirilmesi, yeniden okunması, yeniden yazılması ve yeniden tartışılmasıdır. Üç gün boyunca sanat tarihinden arkeolojiye çevreden bölgesel kalkınmaya turizmden halk bilimlerine kadar pek çok farklı alanda 70 bilimsel sunum gerçekleştirilecek. Bu sempozyumun Bergama’nın önünde yeni ufuklar açacağına inanıyorum” diye konuştu.
Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu; “Tarihiyle kültürüyle Bergama’nın onda biri olan yerlerin Bergama’dan daha fazla turizmden pay alması buradaki tanıtım eksikliğini göstermektedir. Daha fazla çalışmalı ve çıtayı yükseltmeliyiz” dedi.
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar; “Bergama’dan götürülen kaçırılan değerler bugün Berlin’de müzede sergilenmektedir. Bu durum çok üzüntü vermektedir. İş dünyası olarak sempozyumu destekliyoruz ve arkasında olacağız” diye konuştu
Üniversite-belediye-sivil toplum birlikteliği ile önemli bir bilimsel çalışma ortamının yaratıldığı sempozyumda Bergama’nın yaklaşık 3 bin yıllık tarihi mirasının her yönüyle günümüze taşınması amaçlanıyor. Sempozyumda Tarih, Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Tıp ve Eczacılık, Çok Kültürlülük, Dil Bilimi, Turizm, Tarım ve Hayvancılık, Kentleşme ve Peyzaj, Çevre, Halk Bilimi ve Günlük Yaşam, Bölgesel Kalkınma olmak üzere, on bir ana dalda bildiriler sunulacak.
9 Nisan’da sona erecek sempozyuma Bergama Ticaret Odası, Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, Bergama Turizm Derneği’de destek veriyor. İZMİR(Ege Ajans/ Kadir Yasin Atkın-Eray Aydın)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

Arşiv