Beş yılda 400 ton atık yağ toplandı

  • 0
  • 707
Yazı Boyutu:

Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamındaatık yağların geri dönüşümünü sağlamak amacıyla 2009 yılında başlatılan kampanyayailgi her geçen yıl arttı. Vatandaşlar evlerde topladıkları atık yağları,belediye semt merkezlerine, zabıta amirliklerine ve muhtarlık binalarına teslimetti. 

32 ton ile başlayan kampanya beşyılın sonunda 400 tona ulaştı. Bir litre atık yağ bir milyon litre suyukirletiyor. Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan,” Toplanan 400 ton atık yağsuya karışsaydı; 400 milyar litre su kirlenecek ve insan sağlığınıetkileyecekti, kampanya başarılı” dedi. 

Atık yağların toplanması amacıylabelediye hizmet binalarına atık yağ toplama kapları yerleştirildi. Gültepe,Mehtap ve  Toros semt merkezlerinin yanı sıra, Güzelyalı Melahat YılmayanÖğretmenevi, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Alsancak, Güzelyalı, Halkapınar veHatay Zabıta Karakollarına da atık yağ toplama bidonları konuldu. 2009  yılında başlatılan kampanya hedefine ulaştı.Beş yılda 400 ton atık yağ toplandı. 32 ton ile başlayan toplama kampanyasında2013 yılında 122.571 tona ulaşıldı.

Pazaryerlerinde de yürütülen kampanyalara destek veren vatandaşların dakatkılarıyla kampanya çok ilgi gördü; Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan,“Vatandaş bilinçleniyor, çevreye daha duyarlı olunuyor. Destek giderek artıyor”diyerek hedef büyütünce beş yıllık toplamda rakam 400 tona çıktı.
Vatandaşların atık yağları teslim edebilmeleri için her türlü kolaylığısağladıklarını belirten Başkan Tartan, muhtarlık ofislerinin de devreyegirmesiyle birlikte duyarlı vatandaşların teslim ettiği atık yağ oranınıngiderek katlandığını söyledi. 2009 yılında 32 ton atık yağ ile başlayanprojenin geldiği noktanın çok sevindirici olduğuna dikkat çeken Başkan Tartanşöyle konuştu:  “Biriken atık yağların toplanmasından sorumlu olan Ulusal İzmir firmasıgeri dönüşüm yoluyla atık yağları biodizel olarak tekrar kullanımakazandırıyor. Çevre Müdürlüğü’nün başlattığı uygulamaya vatandaşlardan olumlutepkiler gelmesi sonucu çalışmayı evlere yaygınlaştırdık. Bu doğrultuda çeşitlimerkezlere atık yağ varilleri konuldu. Kızartmalarda kullanılan yağlar lavabolaradöküldüğünde çevreye büyük zararlar veriyor ve içme sularına karışıyor. Evlerde de kadınlar bu yağları toplayarakkendilerine en yakın semt veya zabıta merkezlerine götürüyorlar. Böylece hemçevreye zarar vermemiş hem de ekonomiye katkı sağlamış oluyorlar. Kampanyatuttu, destek büyük.  Önümüzdeki yıl burakam evlerden toplanan atık yağlarla birlikte daha da artacaktır. Görüyoruzki, projenin yaşama geçmesiyle birlikte ilgi her geçen gün büyüyor. Bu da çevre bilincinin arttığına dair iyi bir işaret.  İşletmecilerinduyarlılığı sayesinde artışın bu rakamlara ulaşmasını sağladı. Lavaboya dökülen1 litre bitkisel ve hayvansal yağ 1milyon litre suyu kirletiyor. Dünyayı tehditeden tehlikeye lütfen izin vermeyelim ve evinizde değil; atık yağları muhtarlıklarakoyduğumuz atık yağ bidonlarında biriktirelim” 

Konak Belediyesi daha önce de birdizi etkinlikle çevreye karşı duyarlılık ve bilinci artıran; naylon yerine beztorba kullanımı, atık pil toplama, evcil hayvanlar çevreyi kirletmesin kampanyalarınıyaşama geçirmişti.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv