Beyaz Saray'ın Mobilyacısı Modeko’da ilgi odağı

Beyaz Saray'dan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne kadar ünlü siyasetçi, sporcu ve mankenlerin mobilyalarını yapan ahşap dehası Hakan İnce, MODEKO 32. Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı’nın ilgi odağı oldu. “marifet iltifata tabidir, müşterisiz meta zayidir” diyen genç usta, yok olmaya yüz tutan ahşap oymacılığının MODEKO ile hayat bulduğunu söyledi.

  • 0
  • 4.523
Beyaz Saray'ın Mobilyacısı Modeko’da ilgi odağı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Beyaz Saray'dan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne kadar ünlü siyasetçi, sporcu ve mankenlerin mobilyalarını yapan ahşap dehası Hakan İnce, MODEKO 32. Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı’nın ilgi odağı oldu. “marifet iltifata tabidir, müşterisiz meta zayidir” diyen genç usta, yok olmaya yüz tutan ahşap oymacılığının MODEKO ile hayat bulduğunu söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri başkanlarının Washington'da bulunan resmi ikametgahı  ve resmi binalar arasında en önemlisi olan Beyaz Saray’ın mobilyalarında İzmirli ahşap dehası Hakan İnce’nin  sanat ve zanaatı var. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin 465 adet sandalyesinin ahşap oymasını 2015-2017 yılları arasında yapan Hakan Usta, 2017’den bu yana şura toplantılarında kullanılan 24 sandalyenin yapımında da sanatının inceliklerini icra etti.
 
ÜNLÜ OLMAK ONURUNU OKŞUYOR
MODEKO 2021 32.Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı kapsamında stant açan ahşabın genç dehası Hakan İnce ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Mütevazi kişiliği ile etrafına pozitif enerji yayan Hakan İnce davetlilerle tek tek ilgileniyor. Ünlülerin ahşap oymasında kendisinin tercih etmesinden onur duyduğunu dile getiren genç yetenken, “Beyaz Saray’daki programlarda ABD ve devlet başkanlarının video ve fotoğraflarında kendi yaptığım mobilyayı görüyorum. Cumhurbaşkanlığı Külliyemizdeki şura toplantıları başta olmak üzere birçok programda imal ettiğim mobilyalar kullanılıyor. Ünlü siyasetçilerin, sporcuların ve mankenlerin mobilyalarımda verdiği pozları dergi ve gazetelerde görmek beni mutlu ediyor. Onurum okşanıyor”dedi.
 
9 BOYUTUN ÜZERİNE ÇIKABİLİYOR
Her ne yapılıyorsa aşk ile yapılması gerektiğini belirten ahşap dehası Hakan İnce, “Aşk olmadan meşk de olmaz. Aşk olmadan sanatın derinliklerine inilemez, zanaatın inceliklerine nüfuz edilemez. Bir usta çırağına sadece takım tutmasını ve kullanmasını öğretebilir. Çırak hayalini ağaca işleyebildiğinde usta olur. Biz küçük atölyemizde sadece çayı değil; muhabbeti, sanatı, uhuvveti ve estetiği de demleriz. 7 yaşımdan bu yana ahşabı gördüğümde zamanda ayrı bir boyuta geçiyorum. Her dokunuşumda ahşaptan çıkan her ses tınısı, burnuma gelen koku, parmaklarımı gezdirdiğimdeki doku bu zaman ötesi yolculuğumda bana eşlik ediyor. Yaptığım figürlerle konuşuyorum. Arslan hırlayana en güzel duruşunu sergileyene kadar ben de ona hırlıyorum. Diğer ahşap oymacılarından beni ayıran nokta heykel tıraş olmam. Bu nedenle çalışmalarımda 9 boyutun üzerine çıkabiliyorum”şeklinde konuştu.
 
BU PROF VE DOÇLARDAN ÇIRAK DAHİ OLMAZ
Ahşap oyma mesleğinin tükenmek üzere olmasından eğitim sistemindeki yanlışlıklarında payının olduğunu savunan Hakan İnce, bazı Profesör ve Doçenlerin esnaf atölyelerinde çıraklık dahi yapamayacak durumda olduğunu söyledi. İnce, “Ahşap oymacılığı için gittiğiniz okulun sınıfında oto tamirciyle kuyumcuyla aynı derse giriyorsun. Alınan belge ahşap süsleme. Benim yaptığım işin tanımı bu değil. Ahşap oymacısı geçinen bazı Profesörler ve Doçentler var. Vallahi onlardan üniversite ders verdirmeyi bırakın atölyede çırak olmaz. Mesleğimizin doğru anlatılması doğru icra edilmesi ve doğru öğretilmesi için gönüllü olarak destek vermeye hazırım”dedi. 
 
AHŞAP OYMACILIĞI MODEKO’DA HAYAT BULUYOR
Ahşap oymacılığının tanıtımındaki MODEKO’nun önemli payına vurgu yapan ahşap dehası Hakan İnce, “Bizler küçük atölyelerinde sanatını ve zanaatını yapmaya çalışan ustalarız. Biz tanıtım ve pazarlama bilmeyiz. Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı tanıtım ve iş bağlantısı yönünden bize çok faydalı oluyor. Kahramanmaraşlı olduğumuzu düşünenlere İzmir’de bu işi yapan 50-60 kadar usta olduğunu söylüyoruz. Oymaların mobilyalara kattığı estetik ve şıklığı anlatıyoruz”şeklinde konuştu. 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Optic World İzmir Fuarı kapılarını açtı

İzmir’in “gözü” bu fuarda olacak

Kapılarını rekorla kapattı

AGROEXPO’ya ziyaret

19.Agroexpo Açıldı

5 Gün Sonra Açılıyor

Arşiv