Bir sonraki istasyon Torbalı

  • 0
  • 976
Yazı Boyutu:

Büyükşehir Belediyesi, 30 kilometrelik İZBAN Torbalı hattındaki 5 istasyon ve 8 karayolu geçidinin yapımını tamamladı. Torbalı, Selçuk, Bayındır, Tire ve Ödemişlilerin İzmir’e ulaşımını kolaylaştıracak çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “TCDD ile birlikte kentimize yeni bir ulaşım aksı daha kazandırdığımız için mutluyuz” diye konuştu.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığında gerçekleştirilen ve Cumhuriyet tarihinin en büyük kent içi toplu ulaşım projesi olan İzmir Banliyö Sistemi İZBAN hattının Torbalı’ya (Tepeköy) kadar uzatılması için  yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını tamamladığı  istasyon ve karayolu geçitlerini dolaşarak Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Raif Canbek ile yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Başkan Kocaoğlu, “Bizim nazarımızda iş bitti. TCDD de elektrifikasyon ve sinyalizasyonu tamamlamak için hızlı bir şekilde, canla başla çalışıyor. Onlar ‘tamam’ dediği zaman deneme seferlerine başlayacağız” şeklinde konuştu.


Çoğu gitti, azı kaldı
İZBAN’ın 80 kilometrelik Aliağa-Menderes hattında olduğu gibi 30 kilometrelik Torbalı hattında da  TCDD ile işbirliği yaptıklarını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Onlar çift hat ile elektrifikasyon ve sinyalizasyonu yapıyor. Biz de istasyonları, köprüleri ve menfezleri yapıyoruz. Bizim nazarımızda iş bitti. Tabi bu ortak bir proje.. Birlikte bitirdiğimiz zaman ortak hedefe ulaşacağız. Biz kendi işimizi 2014 Haziran gibi bitirmeyi öngörüyorduk,  o takvime uyuyoruz. Elektrifikasyon ve sinyalizasyon ne zaman biterse biz hazırız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Torbalı hattı üzerindeki 5 istasyon ve 8 karayolu üst geçidinin yapımını tamamladığını hatırlatan Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hattın ihtiyaçlarına göre projeye sonradan ilave edilen Kuşçuburun İstasyonu’nda ise kabadayız. Ancak burada trenlerin, sistemin çalışmasını engelleyecek bir dururumuz yok. O aşamayı geçtik. İnce işleri var, onları trenler çalışırken de yaparız, problem yok. TCDD de hızlı bir şekilde bu hattı bitirmek için canla başla çaba harcıyor. Onlar ‘tamam’ dediği zaman deneme seferlerine başlayacağız. Zaten çekerler de gelmeye başladı. İZBAN hattını şimdi 110 kilometreye çıkarıyoruz. Yakında güneye 30 kilometre daha ekleyerek Selçuk’a, kuzeye 45 kilometre daha ekleyerek de Bergama’ya gitme durumu var. Yani hattı 75 kilometre daha uzatacağız.  Bunları da yaptığımızda, 185 kilometrelik bir banliyö sistemimiz olacak ve Selçuk ile Bergama’ya ulaşacağız. Çoğu gitti azı kaldı. Biz yaptığımız işten son derece memnunuz. Bu, bir devlet teşekkülü ile bir büyükşehir belediyesinin ilk kez hayata geçirdiği bir projedir. Kentimize böyle bir ulaşım aksını kazandırdığımız için mutluyuz. Daha yenilerini yapmak için de çalışmaya devam ediyoruz.”


5 istasyon, 8 karayolu geçidi tamam
İzmir banliyösünü toplam 110 kilometreye çıkaracak ilave hat üzerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Develi, Tekeli, Pancar, Torbalı ve Tepeköy’de 5 istasyon inşa edildi.  Yine hat üzerinde  araçlar için kesintisiz ulaşım imkanı sağlanması amacıyla Tekeli, Pancar, Kuşçuburnu, Menderes Gölcükler, Torbalı merkez, Tepeköy, Develi  karayolu üst geçitleri ile Cumaovası karayolu alt geçitleri yapıldı. Vatandaşların karşıdan karşıya geçişleri için ise Torbalı Ertuğrul Kavşağı’na yapılan yaya üst geçidi hizmet vermeye başladı. Vatandaşlardan gelen talepler ve yeni ihtiyaçları da değerlendiren Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda 2 adet yaya üst geçidinin projelerine başladı.  

Öte yandan hat üzerinde artan ihtiyaçlara cevap vermesi için projeye sonradan dahil edilen Torbalı Kuşçuburnu istasyonunun çalışmaları sürüyor.  Ayrıca hattın haberleşme sistemleri ile Fiber optik döşenmesi çalışmaları da, TCDD’nin elektrifikasyon ve sinyalizasyon sistemleri işi ile paralel yürütülüyor. İstasyonlar ve haberleşme sistemleri için 37 milyon 255 bin TL, karayolu geçitleri için 32 milyon 780 bin TL olmak üzere hattın toplam yatırım maliyeti 70 milyon TL’yi aşıyor.


Önce Torbalı, sonra Selçuk
Yeni İZBAN hattının devreye girmesiyle Aliağa’dan ve kent merkezinden binen yolcular Torbalı’ya kadar güvenli, hızlı, kesintisiz ve konforlu yolculuk olanağına kavuşacak. Selçuk, Bayındır, Tire ve Ödemiş yolcuları da Torbalı’dan itibaren İzmir merkezine ve oradan da Aliağa’ya kadar raylı sistem ile yolculuk yapabilecek. 
Raylı sistem ağını geliştirmek için çalışmalarını aralıksız sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Banliyö Sistemi İZBAN’ı Selçuk’a kadar uzatmak için de uygulama projelerini hazırlıyor. Bu kapsamda Torbalı-Tepeköy ile Selçuk arasındaki 26 kilometrelik hat üzerinde 2 adet istasyon (Sağlık ve Selçuk istasyonları), 3 karayolu üst geçidi ve 6 adet menfez tipi karayolu alt geçidi yapılacak.


İş bölümü yapıldı
Büyükşehir Belediyesi’nin TCDD ile yaptığı protokole göre, istasyon yapımları ve karayolu alt-üst geçitleri İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. Cumaovası’ndan Torbalı’ya kadar mevcut tek hat demiryolu ise TCDD tarafından çift hatta çıkarılıyor. Hattın koruma duvarlarının yapımı, sinyalizasyon ve elektrifikasyon sistemlerinin Aliağa-Cumaovası hattına uyumlu bir şekilde Torbalı Tepeköy’e kadar uzatılması ise yine TCDD tarafından yapılıyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv