BİR ZAMANLAR YAŞADIĞI SOKAĞA VERİLDİ

  • 0
  • 899
Yazı Boyutu:

Karşıyaka Belediyesi kentin başarılı isimlerini kentin sokaklarında yaşatmayı sürdürüyor. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin en yaşlı üyelerinden Haluk Besen’i unutmayan Belediye, duayen gazetecinin adını 10 yıl yaşadığı 1745 sokağa verdi. Adı Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen törenle sokağa verilen Haluk Besen duygu dolu anlar yaşadı.
 
82 yaşındaki Haluk Besen’i düzenlenen törende Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Sertel, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zekeriye Ertaş, İl genel ve belediye meclis üyeleri ile çok sayıda davetli de yalnız bırakmadı.
 
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak törende yaptığı konuşmada, “Değerlerimizi asla unutmuyoruz. Haluk Ağabeyin adını Meclise getirdiğimizde meclis üyelerimiz destek verdi ve oy birliği ile bu kararı aldık. Haluk Besen’in 10 yıl yaşadığı bu sokak artık onun adıyla ölümsüzleşecek” dedi. Cevat Durak ayrıca basın özgürlüğüne de değindiği konuşmasında gazetecilerin kalemlerinin hür olması gerektiğini söyledi. “Tutuklu gazetecilerin özgür olması durumunda biz de özgür olacağız “diyen Durak, “Tüm Türkiye’de herkesin dileğinin bu olduğunu biliyoruz. Hiç suçu olmadan ya da sırf yazdıklarından dolayı yatanların özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz” şeklinde sözlerini noktaladı.
 
Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Sertel de  Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’a teşekkür ederek başladığı konuşmasını Haluk Besen’in kaleme aldığı duygusal yazıyı okuyarak devam etti. Gazeteci Besen son derece duygu yüklü ifadelerle 10 yıl süre ile yaşadığı 1745 sokakla ilgili anılarını paylaştığı yazısında annesinin bu sokakta öldüğünü ve yine annesinin kendisini balkondaki çiçeklerin arasından uğurlayışını hiç unutamadığını komşularla yaşanan sıcak ilişkileri satırlara döktü. Besen yazısında kendisine bu yoğun heyecanı yaşatan Başkan Durak ile Sertel’e de teşekkürlerini sundu.
Konuşmaların ardından başta Haluk Besen olmak üzere Belediye Başkanı Cevat Durak ve çok sayıda misafir törenle sokağın yeni tabelasını astı.
Törende Haluk Besen’e en büyük sürpriz ise, eski komşuları ile mahallelinin de kendisini yalnız bırakmaması oldu.
 
HALUK BESEN
1930 yılında Burhaniye’de (Balıkesir) doğdu. 1935 yılında ilçeye gelen Atatürk ile karşılaştı ve iltifatlarına mazhar oldu. İlk ve ortaokul öğrenimini Edremit’te, lise öğrenimini Balıkesir Lisesi ve İzmir Atatürk Lisesi’nde yaptı. Yurtdışı’nda, Basın Yayın Genel Müdürlüğü basın ataşeliklerinde çalıştı. Koalisyon hükümetleri sırasında Başbakanlık muhabiri olarak çalıştı ve İsmet İnönü’ye yapılan suikast olayında yanında bulunan tek gazeteci olarak hayati tehlike atlattı. 1965 yılında Suat Hayri Ürgüplü’nün ara hükümeti sırasında yine Başbakanlık muhabirliği yaptı. 1980 yılında geçirdiği bir rahatsızlık nedeni ile emekli oldu. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nden ve Ankara İletişim Fakültesi’nden ödüller aldı. Üç adet kitabı bulunmaktadır. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin en eski ve en yaşlı beş üyesinden birisidir.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv