BİREYSEL KREDİLERDE VADE ESNEKLİĞİ CANLILIK GETİRİR

  • 0
  • 477
BİREYSEL KREDİLERDE VADE ESNEKLİĞİ CANLILIK GETİRİR
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye’de ekonomik durgunluğun hissedilir duruma geldiği, vatandaşların harcamalarında “frene” bastığı belirtilerek, bireysel kredilerde vade esnekliğine gidilmesinin ekonomideki talebi arttırabileceği kaydedildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Ağustos ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 azalarak 10 milyar 482 milyon 987 bin dolar olduğuna dikkat çeken uzmanlar, büyümenin ekonomik durgunluğun en önemli ilacı olduğunu, bu nedenle karar mercilerinin piyasaları canlandırıcı yönde hareket etmesi gerektiğini belirtti.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Görevlisi, Garanti ve Yapı Kredi Bankaları’nın Eski Genel Müdürü Halit Soydan, “Durgunluk yaygın. Gelişen ve gelişmekte olan ülkelerde insanlar dertli. İnsanlar ve kuruluşlar para harcamaya korkar oldu. Yatırımlar geriledi. Oysa insanlar özellikle gençler iş arıyor. Türkiye’de ekonomi son yıllarda ihracatla büyüyordu. Türkiye’nin bu yılın sekiz ayında ihracatı yıllık bazda yüzde 8,9 düşüşle 95 milyar 135 milyon 724 bin dolara indi. Turizmde inanılmaz daralmalar var. Antalya’da yüzde 40 azalma yaşanırken, rezervasyon iptalleri geliyor. Türkiye’de büyüme 3’ünde altına inecek. Bu tehlikeli. Türkiye’de işsizlik yüzde 10, genç işsizlik çok daha yüksek yüzde 25 dolaylarında. Durgunluk işsizlik yaratıyor. Büyüme durgunluğun en önemli ilacı olduğuna göre büyümeye yönelelim. Dışarıda satamıyorsak içeride satalım” dedi.
Ülke içerisinde ekonomi canlandırmak için faiz indirimi uygulanabileceğini ancak bunun yakın bir seçenek olmadığını aktaran Soydan, vade esnekliğinin konuşulduğunu, uygulanmasının yararlı olacağını söyledi.

Türkiye’de “Finansal İstikrar Komitesi”’nin etkin olduğunu da aktaran Soydan, şunları söyledi:
“Finansal istikrar açısından banka kredilerinin artış hızı ve cari açık gelişimi yakından izleniyor. Özellikle banka kredileri “ticari” ve “bireysel” krediler olarak ölçümlemelere tabi. Şimdi gündemde olan “bireysel kredilerde” vade sınırlama freninin en azından hafifçe gevşetilmesidir. Halen 9 ayla sınırlanmış olan ihtiyaç kredileri vadeleri konut ve otomobil kredileri hariç esnetilecek gibi görünüyor. Fiyat istikrarı elbette gözden ırak tutulamaz ama Türkiye ekonomisinin şimdilerde belli ölçüde canlanmaya ihtiyacı var. Bireysel kredilerde vade esnekliği günün koşullarına uygun bir adım olarak görülebilir kanısındayız.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv