Birleşerek güçlenecekler

  • 0
  • 635
Birleşerek güçlenecekler
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nunönderliğinde toplanan tarım sanayileri, sektöre güç kazandıracak yeni modelarayışında “birleşmeyi” gündeme aldı. EBSO Başkanı Yorgancılar, AB ile ABD’ninserbest ticaret anlaşmalarını hatırlatarak “Bugünden itibaren yapılacak çalışmave uygulamalarımızda bizim de güçlerimizi birleştirmemiz gerekiyor” diyekonuştu.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; üreticikooperatifleri ve ziraat odaları başkanlarıyla bir araya gelerek gerçekleştirdiğiilk toplantının ardından, bu kez Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası,İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri’ne mensup tarımsal sanayiüreticileri ve tacirleri ile buluştu.

İzmir tarımında Türkiye’ye örnek olacak yeni bir modelarayışıyla düzenlenen toplantının açılışında söz alan Başkan Kocaoğlu, “İzmirtarımının gelişmesi, niteliğinin ve niceliğinin artması, çeşitlendirilmesi,  tarım ürünlerinin pazarda değerini bulması için ‘neler yapabiliriz’i sizlerle birlikte belirlemek istiyoruz. Tarımın kalkınmasıiçin yol haritamızı ve stratejik planımızı birlikte oluşturmayı hedefliyoruz”dedi.

Yarımada için  yaklaşık 300 sayfalık stratejik planhazırladıklarını ve bu çalışmanın İZKA tarafından basılmak üzere olduğunuvurgulayan Başkan Aziz  Kocaoğlu, “Şimdi hem Küçük Menderes Havzası içinhem de Bakırçay Havzası için Gediz’i de içine alarak bir çalışma dahabaşlattık. Aklı ve bilimi kullanarak, oradaki mevcut kazanımlarımız vevarlarımızdan da hareket ederek yeni bir yol haritası oluşturacağız” şeklindekonuştu.

 

Önce Ege, sonra Türkiye ve yurt dışı

Lojistiğin pahalı olması nedeniyle önceliklerinin 12-13milyon nüfusun yaşadığı Ege pazarı olması gerektiğini vurgulayan İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ondan sonra Türkiye ve yurtdışı pazarlarına açılmalıyız amaelbette ikisi içi içe, birlikte olmalı. Sizden alacağımız fikir ve önerilerideğerlendirip belki birkaç kez daha size dönerek yol haritamızı belirleyeceğiz.Ve ortaya Türkiye'ye örnek bir model çıkacak. İzmir Büyükşehir Belediyesimutlaka elini taşın altına koyacak. İZKA’yı doğru kullanamıyoruz, böyle birsıkıntı var. Bunun en büyük sorumluluğu da bizlerde. Orada biraz daha aktif veyönlendirici olmak durumdayız. Kenti biz tanıyoruz, kararı Ankara veriyor.Böyle bir süreç yaşıyoruz. Bunlun adı yerelde kalkınma değil! DPT’nin şubesikadar yetkisi bile olmayan bir yapıyla bir yere varmamız mümkün olamaz!"

 

 

Kestelli geri kazanım tesisleri önerdi

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı IşınsuKestelli, Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen bu çalışmanın, İzmir'intarımsal dinamiklerinin gelişmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.Kestelli, "Gelişen iletişim teknolojileri de bu çalışmalardakullanılabilir. İlimiz daha çok küçük tarım işletmelerinden oluşuyor.Üreticilerimizin rekabet gücünün arttırılması amacıyla çalışma prensipleriönceden belirlenmiş ortak kullanıma açık makine kartları yapılabilir. Özelliklehayvancılık sektörünün geliştiği K.Menderes Havzası’nda ortaya çıkan hayvansalgübrelerin işlenerek değerlendirilmesi amacıyla büyük bir tesis kurularaküreticilerimizin gübre ve enerji açısından desteklenmesi sağlanabilir. Tarımsalüretim markalarımız ve diğer tarımsal ürünlerimizin verimliliğini arttırmakiçin markalaşma çalışmalarını gerçekleştirebiliriz veya arttırabiliriz. Çokbüyük bir tarım fuarı ile hem İzmir hem tarım ve gıda sanayimiz uluslararasıalanda tanıtılabilir. Çeşme’de sakız üretiminin geliştirilmesi, keşif edilecekuygun arazilerde tıbbi ve aromatik bitkilerin desteklenmesi, amacıylaüreticilerimize pilot projeler gerçekleştirebiliriz. Tarımsal üretimin katmadeğerinin yine elimizde kalması amacıyla ilçelerimizi tarımsal üretim desenleride göz önüne alınarak tarım sanayi bölgeleri kurulabilir. Bu bölgelerde gıdasanayi yatırımının güçlendirilmesi amacıyla firmaların maliyetini önemli ölçüdearttıran ve yüksek maliyetle atık ve geri kazanım tesislerinin kurulması teşvikedilebilir ya da bizzat kurulabilir. Bu çalışma aynı zamanda çevre ve sukaynaklarının korunmasında da önemli olacaktır. Tarımsal depolama, lojistik altyapının yapılanması bu bölgelere göre dağılabilir" dedi.

 

Birleşerek güçlenmeliyiz

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı EnderYorgancılar, rekabetin denetim altına alınacağı bir akımla karşı karşıyaolunduğuna dikkat çekerek “AB ile ABD’nin şu an görüşmelerini yaptığı serbestticaret anlaşmalarını göz önüne alacak olursak, bunun tarım sektöründe Ege'yi,ülkemizi ne kadar geniş bir boyutta etkileyeceğini düşünmemek kadar bir hatanıniçinde olmamamız gerekiyor. Bu açıdan bugünden itibaren yapılacak olan çalışmave uygulamalarımızda bizim güçlerimizi birleştirmemiz gerekir".

 

Dünya fuarlarına katılıma destek

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise tarım vetarıma  dayalı sanayi konusunun İzmir için hayati önemi olan konularolduğunu belirterek toplantı için Başkan Aziz Kocaoğlu'na teşekkür etti.Demirtaş düşüncelerini şöyle açıkladı:

"Ürünleri toplamak için harcadığınız para, bazen satışbedeline bile ulaşmıyor. Zeytinlik sahibi olan pek çok kişi o yüzden ürünütoplamamayı tercih ediyor. Domates de öyle. O nedenle bizim katma değeri yükseküretime geçmemiz gerek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, organik tarım konusundauzun zamandır çiftçileri destekliyor. Tahtalı havzasını öne çıkararak, ‘ilaçsızve gübresiz üretim yapılan bölge’ diye tanıtarak orada yetişen ürünlerin dahaiyi fiyatla satılmasını sağlayan bir çalışma yapılabilir. Ayrıca yapabilirsek,Menderes'te ve Pancar'da iki tane elektrik santralı yapalım. Buradan sıcak sugeçiyor. Bu sıcak suyu ovada yapılacak olan seralara aktarabilirsek, orada serave çiçek organize bölgesi yapabiliriz. Tahtalı ve Torbalı tarafındaki o havzabir servet. Tarımsal olarak danışmanlık hizmeti vereceğimiz bir birimoluşturmamız gerekiyor. Bilinçli ilaçlama yapmalarına katkı koymamız gerekiyor.Dünya fuarlarına tarımsal ürünlerimizin gitmesi için destek verilebilir.Köylerin kendine özgü ürünleri var. Bunlar ortaya çıkarılarak destekverilebilir."   


YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv