Bisikletten Jete transfer

  • 0
  • 1.899
Yazı Boyutu:

Dünyanın birçok ülkesinde hizmet veren 3G (Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri) teknolojisi 30 Temmuz'dan itibaren Türkiye'de de hizmet vermeye başladı. Konuyla ilgili detaylı bilgi vermek üzereİzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) düzenlenen 3G Teknolojisinin ve Diğer Mobil Teknolojilerin İş Dünyasına Yansımaları bilgilendirme toplantısına katılan Turkcell Kurumsal Katma Değerli Servisler Bölüm Başkanı Pelin Şeker, teknoloji sayesinde her yerden istenilen bilgilere, internet hızında erişim sağlanabileceğini söyledi. Şeker, "3G ile bisiklet hızından jet hızına geçmiş oluyoruz" dedi.

3G teknolojisi için beş yıldır çalıştıklarını ve iki yıllık bir gecikmenin ardından teknolojiyi Türkiye'ye getirdiklerinin altını çizen Şeker, 3G teknolojisinin ardından yakında 4G teknolojisine geçileceğini söyledi. Mobil telefonlarda internet erişiminin 2001 yılında GPRS ile girdiğini ifade eden Şeker, sürecin ve teknolojinin gelişimi ile ilgili şu bilgileri verdi:

"GPRS teknolojisi ile başladığımız internet kullanımına, 2004 yılında EDGE teknolojisi ile devam ettik. EDGE teknolojisi ile internete bağlanma hızı saniyede 236 Kbit'lerdeydi. Yani evdeki internet hızının oldukça altında bir hızla internete bağlanıyorduk. Şimdi ise 3G teknolojisi ile EDGE hızının 72 kat fazlası ile internete bağlanabiliyoruz. Saniyede 236 Kbit olan bağlantı hızı 28 Mbit'e yükseldi. Şimdi de 3G teknolojisinin ardından 4G teknolojisini bekliyoruz. 4G teknolojisi ile hızımız 150 Mbit'e ulaşacak. Yani bisiklet hızından jet hızına geçmiş oluyoruz."

15 Temmuz'dan itibaren abonelik kayıtlarını almaya başladıklarını ifade eden Şeker, 15 günde başvuru sayısının bir buçuk milyona ulaştığını söyledi. Türkiye'de kullanılan cep telefonlarının yüzde 9'unun bu teknolojiyi desteklediğini hatırlatan Şeker, "3G abonesi olabilmek için, önce operatöre abonelik kaydı yaptırılmalı. Operatörün kapsama alanı dikkate alınmalı ve 3G teknolojisini destekleyen cihazlara sahip olunmalı" dedi.

2009 sonuna kadar 3G teknolojisi için 2 milyar TL'lik altyapı yatırımı yapacakları bilgisini veren Şeker, yaptıkları çalışmaların ardından 81 ilde, nüfusun yüzde 60'ını kapsadıklarını söyledi. 3G teknolojisi için belirlenecek olan kullanım ücretleri için dünya piyasalarını araştırdıklarını bildiren Şeker, "Dünyada bizim uyguladığımız rakamlardan çok daha pahalı ülkeler var. Biz, gelir düzeyini ön plana alarak kullanım ücretlerini belirledik. Sesli görüşme ile görüntülü görüşme fiyatlarımızda herhangi bir farklılık söz konusu değil. İnternet fiyatlarında da yüzde 50'ye varan indirime gittik ve 1 Gb'lik internet fiyatını 29, 4 Gb'lik internet fiyatını ise 39 TL olarak belirledik" diye konuştu.

Vodafone Kurumsal Pazarlama ve İş Geliştirme Bölüm Başkanı Kurtuluş Alıç da Vodafone'un dünyada 71 ülkede, 5 kıtada 315.3 milyon müşterisi ve 41 milyar Euro cirosu ile dünyanın en değerli ilk 10 markası arasında yer aldığını söyledi. Türkiye'de Temmuz ayı içerisinde 200 bin kişinin kendi operatörlerini tercih ettiği bilgisini veren Alıç, "Bulunduğumuz 15 ülkede 95 milyon 3G kullanıcımız var. Bugünün en büyük sektörleri arasında bankacılık, enerji ve otomotiv yer alırken, 10 yıl sonra en büyük sektörün GSM sektörü olması bekleniyor" diye konuştu.

İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu da 3G hizmetine geçişin, radyodan televizyona geçiş kadar önemli olduğunu belirterek, "Bilgi toplumuna geçişte bir dönüm noktası yaşıyoruz. 2009'un ilk çeyreği sonunda dünyadaki toplam 3G abone sayısı 450 milyona ulaştı. Dünya vites büyütmüşken, bizim geride kalmamız düşünülemez" dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu ve Meclis Başkanı Necip Kalkan, Turkcell Kurumsal Katma Değerli servisler Bölüm Başkanı Pelin Şeker ile Vodafone Kurumsal Pazarlama ve İş Geliştirme Bölüm Başkanı Kurtuluş Alıç'a plaket vererek yaptıkları sunum için teşekkür etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Dijital arşiv” ile güvenli ve tasarruflu hizmet

Yapay zeka iş insanlarını eşleştirdi

Mikroplastik sorununa çözüm

Göz bebeği dronlar görücüye çıktı

Daha hızlı daha güvenli

Arşiv