Börklüce Mustafa Karaburun’da yaşayacak

  • 0
  • 877
Börklüce Mustafa Karaburun’da yaşayacak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bundan 600 yıl önce Karaburun Yarımadası’nda özgürlük, eşitlik, barış, adalet ve dayanışma gibi evrensel değerlerin mücadelesini veren halk önderi Börklüce Mustafa, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Haziran ayında düzenleyeceği festival ile anılacak. Büyükşehir, festival hazırlıkları sürerken Börklüce Mustafa’nın heykeli ve heykelin yapılacağı alanın tasarımı için bir de yarışma düzenledi. Ödül töreni 18 Ocak’ta..

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karaburun Yarımadası’nda 600 yüzyıl önce yaşamış halk önderi Börklüce Mustafa’yı Haziran ayında düzenlenen festival ile anacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenecek sempozyum, ardından tiyatro ve konser etkinlikleri ile festival, İzmirliler’i ve İzmir’e gelen konukları Karaburun’da buluşturacak.  Anma etkinlikleri kapsamında, Karaburun’dan Ege coğrafyasına yayılarak insanlık onuru, özgürlük, eşitlik, barış, adalet, dayanışma, paylaşım ve birlik gibi evrensel değerleri savunan hareketin önderlerinden olan "Börklüce Mustafa"nın bir de heykeli dikilecek.

Ödül töreni 18 Ocak’ta
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Börklüce Mustafa’yı en iyi şekilde ifade edebilmek için düzenlediği “Börklüce Mustafa Heykeli ve Alanı Tasarım Yarışması”na 51 heykeltraş ve mimar katıldı. 13 projenin ödüle hak kazandığı yarışmanın jüri üyeliğini Yrd. Doç. Gökçen Ergür (DEÜ GSF, Heykel Bölüm Başkanı), Yrd. Doç. Dr. İlker Yardımcı (Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Heykel Bölüm Başkanı), Doç. Arzu Atıl (DEÜ GSF Heykel Bölümü Öğretim Üyesi), Eşber Karayalçın (Heykeltıraş), Metin Kılıç (Mimar), Yrd. Doç Dr. Koray Velibeyoğlu (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı) ve Cumhur Yalım Erçetin (Karaburun Belediyesi Fen İşleri Müdürü, Şehir Plancısı) yaptı.

Yarışmada dereceye giren sanatçılara ödülleri, 18 Ocak 2016’da Kültürpark 1 No’lu Hol’de düzenlenecek törenle takdim edilecek. Yarışmada ödül alan projeler, 13 Ocak ile 3 Şubat tarihleri arasında aynı alanda gezilebilecek.

Ödül kazananlar
Birincilik Ödülü:

*Hüseyin Yüce (Ekip Başı), Sinan Atasoy, Mustafa Aytekin, Aynur Toprak, Yusuf Özkan, Ozan Şahin,

İkincilik Ödülü
*Mehmet Cemil Aktaş (Ekip Başı), Pınar Kesim Aktaş, Süleyman Can Çinkılıç,
 
Üçüncülük Ödülü*Serdar Özbay, 

Mansiyon Ödülleri:
*Melike Altınışık
*Ersin Cihan Erkek
*Can Gündüz
*Aysun Keyvan
*Ferhat Kızılateş (Ekip Başı) - Gökhan Keleş

 Satınalma Ödülleri
*Bahadır Çolak - Hakan Çınar –T.Orçun Yüzereroğlu
 *İbrahim Çağdaş Erçelik
*Elvan Barbaros Ersan
 *Seval Şahin Özgür (Ekip Başı)- Korcan Özbek- Müge Özkan Özbek- Turgut Saka-Naciye     Begüm Özdemir- Mustafa Gani Ertürk -İrfan Halilagiç- Uğurcan Torun
 *Çağlar Burak Yayla (Ekip Başı) - Hasan Özmen

Börklüce Mustafa kimdir?
Türkmen - Bektaşi halk önderi olan Börklüce Mustafa, 1414 – 1416 yılları arasında  Karaburun Yarımadası’nda, etrafına topladığı köylülerle birlikte, fahiş vergilere ve yapılan haksızlıklara isyan etti. Mensup oldukları İslam dininin haksızlığı, eşitsizliği ve adaletsizliği kabul etmeyeceğini söyledi. Nazım Hikmet, Şeyh Bedrettin Destanı'nda "yarin yanağından gayri paylaşmak her şeyi" dizeleri ile Börklüce Mustafa'nın yaydığı öğretiyi anlattı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Engelsiz yaşam’ için yol yardım desteği

Menderes’te İlk Meclis

Bornova’nın zenginliğini ortaya çıkaracağız

Ekmek 5 TL

Buca'da ilk meclis

İlk ziyaret Kaymakam Fatih Aksoy’a

Arşiv