Bornova Belediyesi’nin “Ağaçlı Yol” zaferi

  • 0
  • 1.044
Yazı Boyutu:

Bornova Belediyesi’nin, Özelleştirme İdaresi Başkanlığıtarafından Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait arazilerin planlarınındeğiştirilmesine karşı açtığı yürütmeyi durdurma istemi kabul edildi. İmarplanlarında ‘bölgesel park alanı’ olan ancak Özelleştirme İdaresi Başkanlığıtarafından ‘konut ve AVM’ yapımına uygun hale getirilerek ihaleyle satılanarazilerle ilgili plan değişikliği işlemi Danıştay 6. Dairesi tarafından iptaledildi. Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Bornova Belediye BaşkanıProf. Dr. Kamil Okyay Sındır, 16 Mayıs 2013’te arazilere ait planlarındeğiştirilmesine karşı ilk davayı açtıklarını hatırlatarak, “Özelleştirmeİdaresi Başkanlığı’nın plan değişikliği talebini üç kez reddetmiştik. Ancakbuna rağmen Özelleştirme İdaresi kendi yetkisini kullanarak plan değişikleriniyaptı. Biz de dava açtık. Planla ilgili kazandığımız yürütmüyi durdurmazaferinin, arazilerin ihalesine karşı açtığımız davayı da etkilemisini ümitediyoruz” dedi 
 
 
Bornova’nınen büyük yeşil alanlarından biri olan Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne aitarazinin satılıp AVM ve konut yapılarak betonlaştırılmasına karşı BornovaBelediyesi’nin öncü olduğu mücadelede ilk zafer kazanıldı. Özelleştirme İdaresiBaşkanlığı tarafından önce ‘Bölgesel Park Alanı’ndan çıkarılan daha sonra dakonut ve AVM yapımına uygun hale getirilip ihaleyle satılan arazilerinplanlarında yapılan bu değişikliklerinin yürütmesi, Bornova Belediyesi’nin 1Nisan 2013’te yaptığı başvuru doğrultusunda Danıştay 6’ıncı Dairesi tarafından durduruldu. Konuylailgili bir basın toplantısı düzenleyerek yaşanan gelişmelerle ilgili bilgiveren Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Özelleştirmeİdaresi Başkanlığı tarafından değiştirilen planlara üç kez itiraz ettikleriniancak yine de değişikliğin yapıldığını belirterek, “Bornova Belediyesi olarak bizimitirazlarımıza rağmen Özelleştirme İdaresi’nin kendi yetkisini kullanarakyaptığı plan değişikliğinin yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtık. Budoğrultuda Danıştay, keşif ve bilirkişi incelemesi yapılana kadar yürütmeyidurdurdu. Yine Bornova Belediyesi olarak 19 Eylül’de yapılan arazilerin satış ihalesine de ayrı bir davaaçmıştık. Bu yürütmeyi durdurma kararı, satış ihalesine karşı açtığımız davayıda etkileyecektir” dedi. BornovaBelediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Ağaçlı Yol’daki KarayollarıBölge Müdürlüğü arazisinin Kültürpark’tan üç dört kat daha büyük, kentin yeşilalan ihtiyacını karşılayacak nitelikte olduğunu belirterek, “Bu alan binlik ve5 binlik planlarda resmi tesis alanı olarak görülüyor. Ancak Karayolları BölgeMüdürlüğü’nün buradan taşınması durumunda resmi tesis fonksiyonu ortadankalkacak ve 25 binlik üst ölçekli plandaki bölgesel park alanı fonksiyonugeçerli olacaktır. Biz de bu doğrultuda mücadelemizi sürdürüyoruz” diyekonuştu.
 
 
Yeşil alan rant alanına dönüştürüldü 
Özelleştirmeİdaresi Başkanlığı’nın alanda emsali iki kata çıkarıp 10 kata kadar yükseklikhakkı verip yoğunluğu artırarak rant alanına dönüştürdüğünü belirten BaşkanSındır, “Herşey bir kenara herhangi bir trafik düzenlemesi yapılmadan böyle biryoğunluk artışını kabul etmemiz doğru değil. Bu anlayışla Önce Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın plan değişikliğineaskı süresi içinde itiraz ettik. Kabul edilmeyince yargı yoluna başvurduk.Yürütmeyi durdurma istemiyle Danıştay’da dava açtık. Bu davaya rağmen ihaleyapılınca yürütmeyi durdurma istemimizin ivedi olarak değerlendirilmesi içinyazı yazdık. Bu adımların ardından yürütmeyi durduma zaferini kazandık. Bundansonra esastan karar aşamasında da bu planın eski durumuna gelmesini diliyoruz”dedi. BornovaBelediyesi olarak 1 Nisan 2013’te açtıkları davanın ardından, Şehir PlancılarıOdası İzmir Şubesi’nin 16 Mayıs’ta açtığı bir dava ile BüyükşehirBelediyesi’nin de açtığı davaların bulunduğunu hatırlatan Başkan Sındır,“Planlara ilişkin yürütmenin durdurulması ile ihalenin iptaline yönelikaçtığımız davalar birbirinden bağımsız. Ancak burada alınan yürütmeyi durdurmasatış ihalesine karşı açtığımız davayı da etkileyecektir” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Arşiv