Bornova’ya Polonya’dan kardeş

  • 0
  • 1.481
Yazı Boyutu:

Balkanlardan sonra Avrupa’nın birçok kenti de Bornova’ya ilgi duymaya başladı. Avrupa’da birçok kentle kardeş şehir ilişkisi kuran Bornova Belediyesi ile Polonya’nın kuzeydoğsunun merkezi konumundaki Belarus sınırında bulunan Bialystok kenti arasında iyi niyet sözleşmesi imzalandı. Bialystok Belediye Başkanlığı sarayında iki kentin belediye başkanları arasında imzalanan sözleşme ile kardeş kent olma yolunda ilk adım atıldı
 
Bornova Belediyesi ile Polonya’nın Belarus sınırındaki en büyük kentlerinden biri olan Bialystok Belediyesi arasında kardeş şehir olma yolunda önemli bir adım atıldı. Daha önce Bornova Belediyesi’ni ziyaret eden Bialystok Belediye Başkanı Tadeusz Truskolaski, Polonya’da Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve meclis üyelerini ağırladı.  295 bin nüfusu, 45 bin üniversite öğrencisi ve yoğun sanayisiyle Bornova’yla benzer özellikleri bulunan Polonya’nın kuzeydoğsunun merkezi konumundaki Bialystok ile Bornova arasında kardeş kent ilişkileri başlatıldı.
 
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ile Bialystok Belediye Başkanı Tadeusz Truskolaski, bu konuda iyi niyet sözleşmesi imzaladı. Karşılıklı ziyaretler ve ‘iyi niyet protokolü’ ile Bornova ve Bialystok arasında sıkı bağlar kurulurken, kardeş kent protokolünün ise 2013 yılı bahar aylarında Bornova’da imzalanmasına karar verildi. Polonyalı, Beyaz Rus, Alman, Tatar, Roman ve musevi toplulukların barış içinde yaşadığı çokuluslu yapısıyla dikkat çeken, yüzde 32’si yeşil alanlardan oluşan, 20’nin üzerinde yüksek öğretim kurumu bulunan Bialystok ile kültürel sosyal ve ekonomik ilişkiler geliştirilecek.
 
Bornovalı heyete büyük ilgi
Polonya Bialystok Belediye Başkanı Prof. Dr. Tadeusz Truskolaski, Özel Kalem Müdürü Przemyslaw Tuchlinski ve Strateji Geliştirme Müdürü Tomasz Biczek Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ı ziyaret etmişti. Bu ziyarette Başkan Sındır Polonyalı ekibe belediye çalışmaları hakkında bilgi vermiş, Dramalılar Köşkü, Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi gibi projeleri tanıtmıştı. Bornova Belediyesi’nin çalışmalarından etkilenen Truskolaski, Bornova’nın büyük ve çağdaş bir kent olduğunu söyleyerek diğer Avrupa kentlerinden hiçbir farkının olmadığını söylemişti.
 
Truskolaski de Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve meclis üyelerinden oluşan Bornova heyetini Bialystok’ta ağırladı. Başkan Sındır ve meclis üyeleri pasaport, trafik, eğitim gibi bütün hizmetlerin tek elden verildiği belediyecilik uygulamalarını inceleme fırsatı buldu. Bisiklet kullanımının oldukça yüksek olduğu kentteki müzeleri gezen Bornova heyeti, Bialystok Belediyesi’nin AB fonlarından sağladığı 25 milyon Avro hibe krediyle yapımını gerçekleştirdiği 5 kilometrelik yolun açılışına katıldı.
 
Türk girişimcilere yatırım çağrısı
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ile kardeş kent olma yolunda iyi niyet sözleşmesi imzalamaktan büyük onur duyduğunu söyleyen Bialystok Belediye Başkanı Tadeusz Truskolaski, kente özel olarak tasarlanmış ve üzerinde Bialystok Üniversitesi’nin resminin bulunduğu madeni para ile bir kalem hediye etti. Bornova ve Bialystok’un benzer özellikleri bulunan iki Avrupa kenti olduğunun altını çizen Truskolaski, kardeş kent anlaşmasının da imzalanmasıyla önemli işbirlikleri yapacaklarına inandığını söyledi. Truskolaski, Türk girişimcileri kentlerine yatırıp yapmaya çağırdı.
 
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ise 2013 yılı bahar ayında Bornova”da imzalanacak kardeş kent protokolü ile iki kent bir birine daha yakınlaşacak. “Bialystok 330 bin nüfuslu güzel bir şehir. Daha önce Truskolaski ile Bornovamızı gezmiştik. Şimdi de Bialystok’u gezdik. Çalışmaları yerinde inceledik”dedi.  

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv