Bornova’da ‘dost’ belediyecilik

  • 0
  • 778
Bornova’da ‘dost’ belediyecilik
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bornova Belediyesi, fiziki projelerin yanı sıra hayata geçirdiği sosyal proje ve hizmetlerle de öne çıktı. Bornova Belediyesi’nin dost eli, engellilerden yaşlılara, maddi durumu yetersiz ailelerden kentteki olanaklara erişimi kısıtlı kadınlar ve çocuklara herkese ulaşıyor. Son iki yılda hayata geçirilen Dost Market, Dost Kart, Down Kafe gibi projeler pek çok belediyeye örnek oldu ve model olarak alındı.
 
Bornova Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlayışıyla son iki yılda hayata geçirdiği projelerin başında, Dost Market, Dost Kart ve Down Kafe geldi. Bu projelerde başta esnaf odaları ve üniversiteler olmak üzere pek çok kurum, dernek ve hayırseverlerle işbirliği yapıldı.
 
Dost Market iyiliğe aracılık ediyor
İhtiyaç sahibi vatandaşların gıdadan temizliğe, kırtasiyeden giysiye ve yakacağa kadar pek çok temel ihtiyacını özgürce alabildiği Dost Market, Bornova Merkez’de 2014 yılında hizmete açıldı. Daha sonra da Altındağ ve Doğanlar şubeleri açıldı. Ailelerin yılda 8 kez ihtiyaç durumlarına göre belirlenen krediler yüklenerek ücretsiz alışveriş yapabildiği Dost Market’ten yararlanan hane sayısı 2015 yılı sonunda 3 bin hane oldu. Ayrıca yaşlı veya yatağa bağımlı 82 vatandaşa talepleri doğrultusunda yardım paketleri ulaştırıldı. Dost Market’ten yararlananlar belediye meclisinde her siyasi partiden üyenin bulunduğu bir komisyon tarafından belirleniyor.
 
Öğrenci olmak Dost Kart ile daha güzel
Bir ünivesite kenti olan Bornova’da öğrencilere esnaftan yüzde 10'dan yüzde 50'lere varan indirimli alışveriş yapma imkanı sunan Dost Kart Projesi, belediye-esnaf-üniversite işbirliğinde 2014 yılında hayata geçirildi. Kısa sürede 5 bin  üniversite öğrencisi Dost Kart sahibi oldu. Bu öğrenciler, Bornova Belediyesi’nin ücretsiz yemek, içecek, kütüphane ve çamaşır yıkama gibi hizmetler sunduğu Gençlik Merkezi’nin tüm olanaklarından da ücretsiz yararlanıyor.
 
+1 Down Kafe Büyük Park’ta
Down Sendromlu gençlerin çalışma hayatında aktif rol alabilmesi için hayata geçirdiği bir proje olan  “+1 Down Kafe”, 2015 yılında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde hizmete açıldı. Büyük Park içerisindeki kafede, Hasan Tahsin İş Okulu ve Karşıyaka İş Okullarında eğitim gören 3 down sendromlu çocuk ile 18 yaşını doldurmuş ve yasal çalışma haklarını taşıyan 2 down sendromlu genç garsonluk yapıyor.  Ege Üniverstesi’nde öğrenim gören ve “Topluma Hizmet Uygulamaları” dersi öğrencilerinin çocuklara gönüllü destek verdiği kafe yoğun ilgi görüyor.
Her konuda konuda vatandaşın yanında
 
2014-2015 yıllarında dar gelirli ailelere servis desteği, kreş yardımı, resim malzemeleri yardımı gibi eğitim destekleri verilirken, zor durumdaki 2 bin 689 asker ailesine aylık bağlandı. Sel, yangın gibi doğal afete maruz kalmış ihtiyaçlı 83 ailenin zarar gören eşyaları yenilendi. 715 aileye yakacak, 10 bin 253 aileye de giysi yardımında bulunuldu. Dar gelirli 19 kişiye tıbbi araç temin edildi. 57 aileye de bebek maması yardımı yapıldı.
 
İhtiyaç sahibi ve dar gelirli aileler ile öğrencilere yönelik olarak eşya yardımı yapan Bornova Belediyesi, ilçe sınırları içerisinde ikamet eden 981 yoksul aile ile üniversite öğrencilerine 5 bin 914 parça ev eşyası yardımında bulundu. 2 yılda, 366 çocuk için toplu sünnet, 16 çift için de toplu nikah şöleni düzenlendi. Ramazan ve Muharrem aylarında yaklaşık 120 bin vatandaşa yemek servisi yapıldı. Düzenlenen ramazan şenlikleri ile mahallelerde nostalji yaşatıldı.
 
Bornova Belediyesi’nin sosyal yardımları ilçe sınırlarını da aştı. Bornova’nın sıcak eli Soma’dan Patnos’a, Kızılcahamam’dan Hopa’ya pek çok bölgeye uzandı.
 
Kimse Üşümesin
 
Bornova Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğü ‘Kimse Üşümesin’ Kampanyası kapsamında kış ayları boyunca sokakta yaşayan vatandaşları Müyesser Turfan Güçsüzler Evi’ne yerleştirdi. Soğukların şiddetini iyice artırdığı günlerde iki ikram aracıyla günde bin vatandaşa sıcak çorba dağıtımı yapıldı.
 
Bornova’da hayata engel yok
 
2014 ve 2015 yıllarında 3 bin 220 engelli vatandaşa hizmet verildi. 83 akülü, 105 adet manuel tekerlekli sandalye yardımı yapıldı. Ayrıca engelli  bireylere 72 hasta yatağı ve 333 ihtiyaç sahibine de hasta bezi dağıtıldı. Bin 430 engelli vatandaşın 11 bin 942 kez sağlık kuruluşları ve resmi kurumlara ulaşımı sağlandı. Psikolojik destek danışmanlık ve yönlendirme hizmetinden de 973 kişi faydalandı.
Engelli bireylerle yönelik  resim, dans ve taş boyama gibi bir çok dalda düzenlenen hobi ve beceri edindirme kurslarında iki yılda 212 kişi eğitim gördü. Hayatı Paylaşmak İçin Engel Yok, Engelsiz Bornova Şenliği, Engeller Kalpte Başlar, Hayat 'Fark' Edince Güzel” başlıkları altında düzenlenen çeşitli panel, toplantı, gezi, yürüyüş ve şenlikler binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.
Kadınlar da unutulmadı
 
Çamdibi Kadın Danışma Merkezi’nde 2 yıl içinde psikolojik, hukuki ve sosyal konularda 861 kadına hizmet verildi. Kadınlar için çeşitli atölye çalışmaları yapıldı. Seminer ve bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Ayrıca Türkan Saylan Kadın Konukevi’nde her türlü şiddet mağduru olan 206 kadın ve 130 çocuğun konaklaması sağlanırken 42 kadına da iş imkanı sağlandı.
 
Çocuk Dostu Belediye
UNICEF’in Çocuk Dostu Şehirler projesine seçilen Bornova Belediyesi ,  ‘Barış İçin Müzik / İzmir - Bir Nota Bir Hayat’ projesiyle ilçede yaşayan ve kısıtlı imkanı olan müzik tutkunu çocukların müzik eğitimine destek oluyor. 6-18 yaş grubu çocukların eğitim aldığı çocuk senfoni orkestrası projesi için Cevdet İnci Eğitim Vakfı ile müzik eğitim protokolü imzalandı. Proje kapsamında eğitim alan 60 çocuğun,  ‘El Sistema’ yöntemiyle verilen eğitime katılan çocukların, yurt içi ve yurt dışında çeşitli konserlerle izleyici karşısına çıkması planlanıyor.
Biz büyük bir aileyiz
İlçede yaşayan herkesin yaşam kalitesini yükseltmek için çalıştıklarını vurgulayan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Biz büyük bir aileyiz. İyi günde, kötü günde hep beraberiz. Fiziki projelerimizin yanı sıra sosyal projelerimizle de her zaman yurttaşlarımızın yanındayız.  Dost Market, Dost Kart, +1 Down Kafe gibi tüm Türkiye’de örnek alınan projelerimizle hizmet üretiyoruz. Bu projelerimizin yanı sıra yeni proje ve hizmetlerle vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv