Bornova’da söz de, sahne de, meydan da kadınların

  • 0
  • 614
Bornova’da söz de, sahne de, meydan da kadınların
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bornovalı kadınlar, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü”nde seslerini, Bornova Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle duyurdu. Bu özel günde; söz de, meydan da, sahne de kadınların oldu. Omuz omuza yürüdüler, şarkıları birlikte söylediler. Hep ağızdan; ”Şiddete Hayır!” dediler. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da kadınların yalnız bırakmayarak etkinliklere katıldı.

Bornova Belediyesi’nce “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü” kapsamında düzenlenen etkinlikler Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda başladı.  Bornova Belediyesi Meclis Üyesi Sultan Tuzlacı ile İzmir’de kadınlara yönelik çalışmaları ile dikkat çeken Kordon Soroptimis Derneği Başkanı Avukat Ece Uğurcan, burada katılımcılara hitaben birer konuşma yaptı.

25 Kasım tarihinin önemini anlatan Avukat Uğurcan, 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'ni diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo'ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeşin Trujillo'nun: "Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler" şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra tecavüz edilerek vahşice öldürüldüklerini anlattı. 2014 yılında imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye’de kadına karşı şiddetin önlenmesinde çok önemli olacağını ifade ederek, “Ancak yasaların da üzerinde olan bu sözleşmenin uygulaması gerekiyor. Biz bunun takipçisi olacağız” dedi.

Omuz omuza yürüdüler
Ellerinde; ‘Kadınlar artık susmayacak’, ‘Cinsel sömörüye son’ ‘Sessiz kalma, suça ortak olma’ gibi sloganlarının yazılı olduğu pankart ve dövizler taşıyan yüzlerce kadın, Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda şarkılar, türküler söyledi,
halaylar çekti. Onlara başta Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila olmak üzere çok sayıda erkek de eşlik etti, haklı mücadelelerinde destek verdi.
Türk Kadınlar Birliği, Tülay Aktaş Güç Birliği Platformu ve Kadın Yaşam Derneği’nin de yer aldığı pek çok derneğin üyesi kadınların yer aldığı topluluk Bornova Cumhuriyet Meydanı’ndan Büyük Park’a yürüdü. Sloganlar atarak “Şiddete Hayır” diyen kadınların haykırışlarına, çevredeki vatandaşlar ve esnaf da alkışlarıyla ortak oldu.

Nikah Salonu’nda dopdolu program
Etkinliklerin ikinci bölümü Bornova Belediyesi Nikan Salonu’nda gerçekleşti. 2.5 saat süren dolu program LİYAKAT(Lider Yaratıcı Katılımcılar) Derneği Başkanı Berkay Eskinazi’nin konuşmasıyla başladı.

Şiddet sadece fiziksel değil
Sadece geride bıraktığımız Ekim Ayı’nda 25 kadının üçü faili meçhul olmak üzere öldürüldüğüne dikkat çeken Eskinazi, “Kadınların çoğu boşanmak istedikleri ya da evlenmek istemedikleri için katlediliyor. Ancak şiddet sadece fiziki olarak kalmıyor. Kadın çalıştırılmıyor. Çalışsa da parasına el konuyor. Dışarı çıkarılmıyor. Sosyal hayattan soyutlanıyor. Cinsel ilişkiye zorlanıyor” diye konuştu.

25 Kasım’ı önemini anlatan film gösteriminin ardından Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Melek Görgenli ile Uzman Psikolog Duygu Öz’ün konuşmacı olduğu; “Kadına Yönelik Şiddete İlişkin İnançlar ve Meşrulaştırma Süreçleri” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.

“Birbirimizle değil, erkeklerle konuşmalıyız”
Kadına yönelik şiddetin çözümü konusunda birbirimizle değil, erkeklerle konuşmalıyız” diyen Prof. Gergenli, kendi yaşadıklarından örnek vererek sorunun sadece kadınların eğitimli olması ile çözülemeyeceğinin altını çizdi.
Hayatın her alanında şiddete karşı çıkmamız gerektiğini yoksa kadınlara uygulanan şiddetin de bitmeyeceğini söyleyen Prof. Melek Görgenli, “Kadın mücedelesi güçlendikçe, itiraz ettikçe daha çok kadın ölmeye başladı. Yani bedel ediyoruz. Ancak bu durum pes edeceğimiz anlamına gelmiyor. 
Uzman Psikolog Duygu Öz ise kürtaj gibi varolan haklarının bile ellerinden alınmaya çalışıldığını ifade ederek, “Kadınlar okulda, evde, işyerinde yani heryerde örgütleme konusunda çok başarılılar. Bu bu mücadelele de örgütlenmeliyiz” dedi.

Şarkılar hep bir ağızdan söylendi
Katılımcıların soruları ile son bulan söyleşinin ardından, programın en renkli ve duygu yüklü anlarına geçildi. Açelya İçten’in merkeze aldığı Sevtap Karakteri ile bir kadının yaşadığı acıları tüm gerçekliği ve acımasızlığı ile anlattığı “Eski Fotoğraflar” adlı tek oyunu ilgiyle izlendi. Şiirlerle renklenen gecenin finalinde ise çoğunluğunu Bornova Belediyesi’ne ait Türkan Saylan Kadın Konukevi ve Kadın Danışma Merkezi’nden yararlanan kadınlar sahnedeydi. Yine Açelya İçten’in çalıştırdığı 17 kadın birbirinden güzel şarkılar, türküler ve marşlarla unutulmaz bir finale imza attı. Tüm salonun coşkuyla eşlik ettiği kadınlar ayakta alkışladı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Mustafa Turan mali durum tablosunu paylaştı

Bayraklı, halkın belediyesidir!

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Arşiv