Boşnaklar Srebrenitsa yolcusu

  • 0
  • 659
Yazı Boyutu:

İzmirliBoşnaklar Derneği, 11 Temmuz Srebrenitsa katliamı kurbanlarını 17.yılında daunutmadı.  11 Temmuz 1995 yılında Bosna-Hersek’inSrebrenitsa kentinde Sırplar tarafından katledilen 8 bin Boşnak’ı anmak vesoykırımı kınamak amacıyla her yıl Bosna Hersek’e giden Boşnak vatandaşlar buyılda yurttaşlarını yalnız bırakmadı. Kafilenin yiyecek ve içecek ihtiyaçlarıise Konak Belediyesi tarafından karşılandı.

Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, dünyanın en büyük soykırımı olarakkabul edilen 11 Temmuz Srebrenitsa Katliamı'nın 17. Yılı anısına “Her yılolduğu gibi bu yılda  Boşnakkardeşlerimize desteğimiz sürüyor. Katliamı kınıyor ve Srebrenitsa halkınınacılarını paylaşıyoruz. 11 Temmuz tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. Dini,dili, ırkı ne olursa olsun, insan öldürmek, bir insanlık ayıbıdır ve suçudur.Barış, sevgi, dostluk içinde yaşayabilmeliyiz” dedi.

Avrupa’nın ortasında soykırım uygulandığını ve yıllardır suçlularıncezalandırılmasını beklediklerini ifade eden İzmirli Boşnaklar Derneği BaşkanıHamza Yavuz, “11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa’da 8 bin 372 insan katledildi.Dünya bu soykırımı izledi. Bu sene de Türkiye’nin dört bir yanından BoşnakDernekleri olarak yola Srebrenitsa’ya doğru yola çıkıyoruz. Yolculuk esnasındagerekli olan yiyecek ve içeçek yardımlarını karşılayan Konak Belediye BaşkanıDr. Hakan Tartan’a teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

SREBRENİTSAKATLİAMI:
Yakın tarihimizin en büyük katliamı,soykırımı olarak kabul edilen Bosna Hersek-Srebrenitsa katliamındanbahsediyoruz. Katliamının üzerinden tam 17 yıl geçti. Bu tarih, insanlığıninsan olma imtihanını kaybettiği tarihtir. Bu tarih, insan hakları ve küresel barışçıkuruluşların maskelerinin düştüğü tarihtir. Ve bu tarih, BM, AB ve daha birçokkuruluşun bittiği tarihtir. 1300 gün süren savaş sonrası ortaya çıkan gerçekse,binlerce insanın artık hayatta olmadığıdır. İnsanlık ve dünya ülkeleri ne yazıkki sınıfta kalmıştır. 21. yüzyılda ve Avrupa'nın göbeğinde çocuklarınoyuncakları, sokaklarda buldukları boş mermi kovanları olmuş. Savaşta, 300binden fazla insan öldürüldü, 150 bin kişi gazi oldu ve yaralandı. Her günortalama 329 bomba şehri vurdu. Bosna'da yaşayan (Bosnak, Sırp, Hırvat) çocuknüfusunun yarısı öldü, yaralandı, evinden sürüldü ya da başka sebeplerle direksavaştan etkilendi. Sadece Srebrenitsa'da 11 Temmuz 1995 tarihinde Sırplartarafından yapılan kıyımda 8 bin 372 silahsız Boşnak erkeği katledildi. 2011yılına kadar, toplu mezarlardan cesetlerin 3 bin 749'u çıkarıldı. 1991'den buyana 4 milyon kişi mecburen yer değiştirmek zorunda kaldı, evini terk etti.Sistematik olarak savaş boyunca 20 binden fazla Boşnak kadınına ve kızına Sırpaskerleri tarafından tecavüz edildi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv