Bu yasa kadına istihdam sağlamaz, kadını eve hapseder, konfeksiyon sektörünü küçültür

  • 0
  • 842
Yazı Boyutu:

Türkiye’de kadın istihdamını arttırmayı ve toplumda nüfusundaha genç kalmasını sağlamayı amaçlayan Kadın istihdam paketini Hükümet, Kasımayında Yasalaştırmayı hedeflerken, pakete iş dünyasının tepkisi artarak devamediyor.

 

Kadın istihdam paketinin Türkiye’de kadın istihdamınıarttırmayacağını aksine kadın istihdamını gerileteceğini savunan Ege Hazırgiyimve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler,son yıllarda AVM’lerin çoğalması ile birlikte tekstil ve konfeksiyon sektöründeistihdam konusunda ciddi sorunlar yaşadıklarını, kadın istihdam paketininyasalaşması durumunda sektörün en öncelikli sorunu haline geleceğini, yasaçıktığı takdirde konfeksiyon sektöründe büyük bir küçülmenin kaçınılmazolduğunu söyledi.

Türkiye’nin 75 milyonu aşan nüfusunun yüzde 25’inin 0-14 yaşgrubunda olduğuna dikkati çeken Kızılgüneşler, “Böylesi bir ortamda neslindevamından endişe duyarak yasal düzenleme yapmanın çok gerekli olduğunudüşünmüyoruz. Türkiye şu anda Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkesikonumunda. 0-14 yaş arası 19 milyon nüfusumuz var. Türkiye yıllık yüzde 1.3olan nüfus artışına gerekli istihdamı sağlayacak yatırımları yapmaktazorlanırken, böyle bir yasal düzenleme çalışan sayısının yüzde 80’inikadınların oluşturduğu konfeksiyon sektöründe ciddi küçülmeye yol açacaktır.Sektörümüzdeki küçülme Türk ekonomisini, istihdamını ve sosyal barışını çokolumsuz etkiler boyutlara gelecektir” diye konuştu.

Hazırgiyim ve tekstil sektörlerinin yaptıkları iş gereği elemeği daha yoğun ve öncelikli bir işkolu olduğuna vurgu yapan Kızılgüneşlerşöyle konuştu; “Bu paket yasalaşacaksa kadın istihdam eden sektörlere eşzamanlı olarak SSK ve vergi konuları başta olmak üzere bazı alanlarda ilaveteşvikler verilmelidir.”

İş hayatı ile ilgili alınan her türlü radikal kararınçalışma barışına olumsuz etkisinin olduğunu savunan EHKİB BaşkanıKızılgüneşler, yasa çıkarırken çok dikkatli hareket edilmesi gerektiğini,çalışma barışına zarar verecek karar ve uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğinibelirtti.

Pakette neler var? 

1-Kadınlara yarım gün çalışma imkanı getirilmesi,

2- çocuk sayısına göre kademeli emeklilik,

3- hamile ve çocuk sahibi kadınlara iş yaşamında her türlükolaylık sağlanması,


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv