Bu yatırım İzmir’i kanatlandıracak

  • 0
  • 622
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziemir’de 337 bin metrekare alan üzerinde kurulacak olan Yeni Fuar Merkezi’nin temeli, CHP Genel Başkanı tarafından atıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2014 yılının yaz aylarında tamamlanacak fuarı, Mart’taki Mermer Fuarı’na yetiştireceklerini müjdeledi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziemir’de 337 bin metrekare alan üzerinde kuracağı Yeni Fuar Kompleksi’nin temeli, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılçdaroğlu’nun da katıldığı törenle atıldı. İzmirliler’in de yoğun ilgi gösterdiği açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, fuarın sadece Türkiye’nin değil,  Avrupa’nın da en büyük fuar merkezlerinden biri olacağını vurguladı.
Ulu Önder’in verdiği “İzmir’i fuarlar ve kongreler kenti yapma” görevini yerine getirme çabası doğrultusunda çalıştıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, 2004 yılında düzenlenen Mermer Fuarı sırasında Kültürpark’taki mevcut fuar alanının yeterli olmadığını tespit ettiklerini hatırlatarak yeni fuar alanı başlattığı çalışmaları anlattı. Gaziemir’de belirlediklerini bölgede uzlaşmayla kamulaştırmayı kabul eden arsa sahiplerine teşekkür eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle devam etti: “Belirli darboğazlardan geçtik ancak uzun süreçler sonunda kamulaştırma ve proje süreçlerini tamamladık, bugün temel atıyoruz. Yeni fuarımızı, yüklenici 2014 yılının Temmuz ayında bitirecek. Ancak 50-60 bin metrekarelik bir alanı Mart ayındaki Mermer Fuarı’na yetiştirmek istiyoruz. Bunun azim ve kararlılığında çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
 
Fuarcılık çağ atlayacak
İzmir fuarcılığının Türkiye’nin dünyaya açılmasında önemli rol oynadığını kaydeden Başkan Kocaoğlu, fuarın ekonomik gelişme ve Türk insanının birçok ürünle tanışmasına da olanak sağladığını kaydetti. “Burası İzmir, fuarcılığının çağ atlayacağı bir yer” diyen Başkan, Kültürpark’taki 23 bin metrekare fuar alanında düzenledikleri 30 fuarla İzmir ekonomisi ve hizmet sektörüne 400-500 milyon lira getiri sağladıklarını söyledi. Fuar hollerini 5 misli büyüteceklerini ve eski holleri kongre ve sergi sarayı dönüştürmek için yola çıktıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir 2014 yılından itibaren fuar ve kongre sektörüne yurt içi ve dışından milyar liralık kaynak getirecek. Böylece kentin gelişmesini sağlayacak. Biz bu amaçla, kentimizi kalkındırmak, yerelde kalkınmak için yaptığımız çalışmaların şu anda en önemlilerinden birinin temelini atıyoruz” diye konuştu.
 
“Tek kalemde çıkılmış” en büyük ihale
Yeni Fuar Merkezi’nin 36 milyon lirası kamulaştırma, KDV dahil 306 milyon lirası ihale bedeli, 50-60 milyon lirası da tefriş olmak üzere yaklaşık 400 milyon liraya mal olacağını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, söz konusu projenin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarihinde “tek kalemde çıkılmış en büyük ihale” olduğunu söyledi. Aliağa-Menderes Projesi için 700 milyon, metro için 550-600 milyon lira harcadıklarını ancak bu işleri birim birim ihale ettiklerini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Biz kentte sürdürülebilir bir kalkınma sağlamak için kentin suyunu, toprağını, havasını korumayı ve daha yaşanabilir kent hedefliyoruz. Bizim yerel yönetim anlayışımızın temel noktası budur. Hem kalkınıp, hem çevremizi koruyacağız. Kalkınmayı topyekun kalkınma olarak görüp, adil bir paylaşımla insanların daha huzurlu ve müreffeh yaşamasını sağlayacak projeler üretiyoruz ve 4 milyon İzmirli hemşehrimize layık olmaya çalışıyoruz” dedi.
 
“Tek başımıza…”
Yeni Fuar Projesi’nin, bir büyükşehir belediyesinin, bir yerel yöneticinin tamamını kendisi karşılayarak yaptığı ilk ve tek proje olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye ve dünyada bir çok fuar alanı, kongre merkezi, konser salonu, müze yapılıyor. Diğer illerde bunların hepsi merkezi hükümet, ilgili birimler, bakanlıklar katkısıyla gerçekleştiriliyor. Biz Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ni tek başımıza yaptık. Biz Karşıyaka’da opera binasını, kongre merkezini ve bu büyük fuar alanını da tek başımıza yapıyoruz. Eğer inanırsanız, eğer gönlünüzü, beyninizi adarsanız, sadece ve sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gücüyle bu kenti kalkındırabilir, altyapı sorunlarını halledebilir ve kenti bulunduğu noktadan daha iyi noktaya taşıyabilirsiniz. Biz 4 milyon İzmirliye güveniyoruz, 4 milyon İzmirli de bize güveniyor” dedi.
 
Kılıçdaroğlu’ndan İzmir övgüsü
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasına, her alanda öncülük yapan İzmir’in tarihimizde çok önemli bir yeri olduğunu hatırlatarak başladı. İzmir’in “bütün Türkiye’nin göz bebeği” olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “İzmir, dünya metropolleri içinde en hızlı gelişen 4. kent seçilmiştir. Bu başarıda katkısı olan başta Aziz Kocaoğlu olmak üzere tüm belediye başkanlarımızı kutluyorum. Bizim belediye başkanlarının özellikleri vardır. Türkiye ilk kez yapılan yeniliklerin altında CHP’li belediye başkanlarının imzası vardır. Dev fuar yatırımının da altında da CHP’li belediye başkanın imzası var. Tüm Türkiye’nin örnek aldığı Doğal Yaşam Parkı’nın altında da CHP’li belediye başkanının imzası vardır. Bizim belediye başkanlarımızın ‘önce kendime değil kentine hizmet edeceğiz’ anlayışı vardır” diye konuştu.
Yeni fuar kompleksinin kentin yüzünü güldürüp İzmir’i dünyaya tanıtacağının altını çizen Kılıçdaroğlu, burada düzenlenecek uluslararası fuarlar nedeniyle tüm dünya kentlerinin İzmir’e gelip bütün dünyaya tanıtacağını söyledi.
Gazetelerde okuduğu “İzmir körfezindeki olumlu gelişme” haberlerini mutlulukla okuduğunu da kaydeden CHP Genel Başkanı, “İzmir’in güzel bir körfezi var. Unuttuğumuz türlerin yeniden canlandığını ve canlıların yeniden döndüğünü tebessümle okudum. Doğasıyla, coğrafyasıyla, havasıyla, insanıyla İzmir bütün Türkiye’ye örnek olan bir kenttir. Yeşil alanları fazla ama belediye başkanlarımız yeşil alanlarımız az diyerek ranta kurban etmiyorlar” dedi.
 
“7,5 ay niye beklettiniz?”
Yeni fuar merkezinin tüm engellemelere rağmen hayata geçirildiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Bu proje bir belediyenin tek başına yaptığı ve yüzde 100 kendi kaynaklarıyla finanse ettiği bir yatırımdır. İhaleye çıkıldı ancak itiraz geldi. Kamu İhale Kurumu’na gitti. Bunun 20 günde sonuçlanması gerekiyordu ama 7,5 ay beklettiler. Acaba hizmeti engelleyebilir miyiz diye.  Hangi baskıyı uygularsanız uygulayın, hiçbir CHP’li belediye başkanı kendi halkına hizmet etmekten alıkoyamazsınız” şeklinde konuştu.
 
Adalet istiyoruz
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 375 hapis cezasıyla yargılanmasına da değinen Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“İzmir, hepimizin üzerine titrediği kent. Buradaki inşaat bittiğinde, Türkiye’nin en büyük fuarcılık alanı İzmir’de olacak. Bir belediye başkanının görevi sadece belde halkının isteklerini yerine getirmek değil, istihdam da yaratmaktadır. Bu görevleri Aziz Kocaoğlu yapıyor. Kendisine teşekkür ediyorum. Aziz Başkan 397 yıl hapisle yargılanıyor. Demokrasisi gelişmiş bir ülkede bir belediye başkanını 397 yılla yargılıyorsanız, orada adalet yoktur. Adalet farklı bir kavramdır, milletin vicdanı demektir. Yargıcın kararı vatandaşın vicdanıyla ölçülür, adaletin terazisidir. Adaletin olmadığı bir yerde huzur olmaz. Toplum vicdanı rahat etmez. Düşüncelerimizi ifade edemeyiz. Bu ülkeye adalet gelsin diye hep beraber mücadele edeceğiz. Adalet ya gelecek ya gelecek. Biz adaleti mutlaka sağlayacağız.”
 
Vali Kıraç’tan EXPO vurgusu
İzmir Valisi Cahit Kıraç ise dünya kenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen İzmir’in fuarlar ve kongreler merkezi olma hayalini EXPO 2020 ile taçlandırıp dünyaya kanıtlayacağını belirtti. Kıraç, “Ekonomik alanda küreselleşmenin dışında kalmamak ve dünya ticaretinden pay almak, fırsat ve avantajlardan yararlanmak için fuarlar en iyi araçlardır. İzmir’in tüm dünyaya kendini fuarlar kenti olarak kabullendirmesi için daha kapsamlı fuarlar yapmaya ihtiyacımız var. EXPO’yu Türkiye projesi olarak kazandıracağız. Yeni fuar merkezi, ihtisas fuarların ihtiyaçlarını karşılayabilecek boyuttadır” dedi. 
 
Şenol: “Fuar bu kenti uçuracak”
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol da, Gaziemir’in Türkiye’nin en çok gelişen ilçelerinden biri olduğunu söyledi. Yeni Fuar Merkezi’nin Gaziemir’in gelişmesine büyük katkı koyduğunu söyleyen Şenol, “Fuar, bu kenti uçurdu. Şimdi de fuar alanıyla dünya kenti olacak. Aziz Başkanıma Gaziemirliler adına sonsuz teşekkür ediyorum. İZBAN, yer altı geçitleri, üstgeçit köprüleri, yağmur suyu kanallarıyla bu kent modern bir kent haline geldi. Yağmurda, ulaşımda artık problem yok” dedi.
 
400 milyon liralık dev yatırım
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kenti fuarcılık sektöründe büyüterek dünya standartlarına taşıma hedefi doğrultusunda projelendirilen yeni fuar merkezi, İzmir’i fuarlar ve kongreler kenti olma hedefine bir adım daha yaklaştıracak.
Toplam 337 bin metrekarelik alanda kurulacak olan fuarda ilk etapta 110 bin metrekare alan üzerinde 7 tane sergi holü yapılacak. Holler, tek ya da aynı anda birden fazla fuara hizmet verebilecek şekilde teras şeklinde tasarlanacak ve birbirlerine geçişleri olacak. Fuarda 93 bin metrekarelik kapalı otopark alanı yapılarak ziyaretçi ve katılımcıların hizmetine sunulacak. Fuar alanında ayrıca, 12 bin metrekarelik fuar sokağı, 865 metrekarelik seminer salonu yer alacak. 11 bin 300 metrekarelik alanda ise kafeterya, restoran ve idari binalar bulunacak. Tesis, sergi holleri, seminer salonları, geniş otoparkı ve sosyal donatı alanları ile uluslararası standartlarda olacak. Kurulacak seyir kulesi, fuar katılımcı ve ziyaretçilerine farklı bir ortam sunacak. Amfi tiyatro şeklinde hazırlanacak meydan ise fuarlar süresince çekim merkezi haline gelecek. Yeni fuar kompleksi projesinde, daha sonra gelebilecek talepleri karşılamak amacıyla, 2. etapta kullanılmak üzere 70 bin metrekarelik bir rezerv alanı oluşturuldu. Rezerv alan haricinde ayrıca, 45 bin metrekarelik bir alan da otel ve kongre merkezi için ayrıldı. Kente kazandırılacak bu dev yatırımın maliyeti, kamulaştırma dahil yaklaşık 400 milyon TL’ye ulaşacak. 
  
Mevcut fuar holleri kongre merkezi olacak
İzmir’deki fuarcılık faaliyetleri, halen Kültürpark Fuar Alanı’ndaki toplam 23 bin metrekarelik 4 holde yürütülüyor. Gaziemir'de yeni fuar alanının hizmete girmesiyle birlikte, Kültürpark'taki uluslararası ihtisas fuar alanı holleri de Türkiye'nin en büyük kongre merkezlerinden birine dönüştürülecek. Projesi Mimar Şükrü Kocagöz tarafından çizilen Kültürpark'taki fuar alanı hollerinin kongre merkezine dönüştürülmesine ilişkin proje çalışması büyük ölçüde tamamlandı. Kongre merkezi içinde sergi alanları da yer alacak.
 
Türkiye’nin ilk “monoray”ı burada kurulacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni fuar merkezine ulaşımın kolaylaştırılması için de hazırlıklarını sürdürüyor. Bu amaçla, İZBAN’a entegre olacak ve sadece fuar alanına ulaşım sağlayacak 2 kilometrelik monoray sistemi üzerinde çalışılıyor. Yükseltilmiş kolonlara yerleştirilecek kirişler üzerinde çalışacak monoray sistemi, İZBAN’ın ESBAŞ istasyonundan başlayacak ve Akçay Caddesi’ni keserek çevreyolu-Gaziemir Kavşağı-çevreyolu paralelinden devam ederek yeni fuar alanına ulaşacak. Gidiş- dönüş tek hat olarak planlanan monoray sistemi, 2 kilometrelik güzergahta İZBAN ve yeni fuar alanı arasında kesintisiz ulaşım sağlayarak yolcu taşıyacak. Yeni fuar kompleksine gelmek isteyen yolcular,  metro ve İZBAN ile ESBAŞ istasyonuna geldikten sonra modern ve konforlu monoray  sistemi ile taşınacak. Ziyaretçiler, fuar dönüşünde de yine aynı sistemi kullanabilecek. Dünyanın gelişmiş kentlerinde örnekleri görülen monoray, Türkiye’de ilk kez İzmir’de kurulmuş olacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv