BÜYÜK DEĞİŞİM GENÇLERDE!

  • 0
  • 610
BÜYÜK DEĞİŞİM GENÇLERDE!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Seferihisar Belediyesi, imza attığı projelerle ilçede yaşayan 100’ün üzerinde genci yurtdışına gönderdi. Avrupa’daki yaşıtlarıyla buluşan gençler, hayata bakış açılarından, kariyer planlarına kadar, artık hayata yeni bir pencereden bakmaya başladı.

Seferihisar’da işler son yıllarda çok değişti. Cittaslow (Sakin Şehir) projesiyle birlikte önemli bir turizm merkezi haline gelen Seferihisar’da oteller arttı, ev pansiyonculuğu yaygınlaştı, yatak kapasitesi yükseldi. Köylüler tekrar üretmeye, ev kadınları evlerinden çıkarak para kazanmaya başladı. Konut, arsa ve arazi fiyatları yaklaşık 4-5 kat arttı. Son altı yılda bilinirliği ve popülaritesi artan Seferihisar’da herkesin ekmeği büyüdü. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, tüm bunların doğru tespitler olduğunu söylerken önemli bir detayın daha altını çizdi:  “Asıl değişim gençlerde”

Seferihisar Belediyesi gençlere yönelik yaptığı çalışmalarla ilçedeki gençlerin hayatlarında olumlu izler bırakıyor. Seferihisar Belediyesi’nin eğitim ve gençlik alanlarındaki Avrupa fırsatları ve gençlerin AB Bilgi Temas Noktası olan Eurodesk ailesine Nisan 2013’de katılmasıyla birlikte gençlere yönelik Avrupa Fırsatları ve Erasmus + Programı hakkında gençlik bilgilendirme faaliyetleri düzenleniyor. Bu bilgilendirmeler sayesinde yurtdışı projelerinden haberdar olan gençler için başka bir ülkeye gitmek hayalken, şimdi bu gerçeğe dönüşüyor.

Seferihisar Belediyesi bugüne kadar Almanya, İtalya, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti ve Danimarka’ya 100’ün üzerinde genci göndererek, yaşıtlarıyla tanışma, onların yaşam şartları ve eğitim programlarını tanıma ve birlikte çalışma fırsatı sundu. Yine yurtdışında yaşayan yaşıtlarını Seferihisar’da misafir eden gençler, hayat boyunca devam edecek dostluklar kazandı. Ama en önemlisi, gençlerin hayata bakışları ve beklentilerindeki değişim oldu.

YURTDIŞI ÇOK ÖNEMLİ BİR TECRÜBE
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, yurtdışının çok önemli bir tecrübe olduğunu söylediği açıklamasında; “Her yıl, Seferihisar’ın yerel kalkınmasını desteklemek için gençlik odaklı ve gençlerin gönüllü çalışmalarıyla yürüttükleri onlarca sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriyoruz. Böylece gençlerimiz, kendi yaşam kalitelerini arttırmak için diğer gençlerle işbirliği içinde çalışarak gönüllülük bilincine ulaşıyorlar. Ayrıca yurdun çeşitli noktalarında gerçekleşen festival, etkinlik ve eğitim çalışmalarına her sene birçok gencin katılmasını sağlıyoruz. Böylelikle farklı kültürlerden gelen akranlarıyla ortak çalışmalar yürütme şansı da yakalamış oluyorlar. Özellikle yurtdışı projelerinin gençler için özgüven, toplum sorunları hakkında bilinçlenme, farklı kültürleri tanıma, insanlık değerleri bağlamında son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bir yerel yönetici olarak bize düşen en önemli görev, gençlerimizin ufuklarını açmak olmalı. Evet, Seferihisar 10 yıl öncesine göre, çok farklı bir noktaya geldi. Ama gençlerimizdeki değişimin hepsinin önünde ve değerli olduğunu düşünüyorum. Onların  vizyonları geliştikçe yarınlara daha umutlu bakabileceğiz. Hep diyoruz ya “başka bir dünya mümkün” diye. İşte bunu “dünya vatandaşı” olan gençlerimizle başaracağız” dedi.

GENÇLER NE DİYOR?
Hande Uçak (22):
“Benim ilk yurtdışına çıkışımdı. Almanya’nın Hannover kentine gittim. Farklı bir kültürü görmek benim için ilginç bir deneyim oldu. Ek olarak, projemiz kadın hakları ve feminizm ile alakalıydı. Son zamanlarda Türkiye’de de gittikçe artan kadına şiddet ve kadın cinayetleri yüzünden benim de ilgimi çeken bir konuydu. Oradayken diğer ülkelerden gelen katılımcılar sayesinde diğer ülkelerde de böyle sorunlar olduğunu fark ettim. Yaptığımız workshop, sunum ve role play sayesinde toplumsal konulara farklı bir bakış açısıyla bakmayı öğrendim. Bu konuda daha bilinçliyim.
Cansu Biliç (17):
“Yaşıtlarımın sosyal medya hesaplarında vakit geçirdiği bir dönemde ben hiçbir sosyal medya hesabını kullanmıyorum. Gençlerimiz çok duyarsızlar. Ama ben bu projelere katılarak hem çok eğlendim hem de toplum bilinci konusunda çok şey öğrendim. Kişiliğime yansımaları ise beni şaşırtıyor. Çünkü benim önceden kendimi anlatamama gibi bir problemim vardı. Ama şimdi kendimi rahatça ifade edebiliyorum. Kendime olan özgüvenim arttı. Bu yüzden Seferihisar Belediyesi’nin çocuk ve gençlere yönelik çalışmalarını son derece faydalı buluyorum.”
Selda Karakuyu (15) (ortopedik engelli)
Başlarda çok korktum. Çünkü ben bir engelliydim. Fakat sadece benim korkularım yoktu benimle birlikte gelen arkadaşlarımın da korkuları vardı. Çünkü bana nasıl davranacaklarını bilmiyorlardı. Gittiğimiz projede engelli-engelsiz diye bir kavram yok. Orada bir bütünlük söz
konusuydu. Biz de bu atmosferden çok etkilendik ve arkadaşlarımla aramızdaki duvarlar daha o gün kalktı. Aynı etkinlikleri paylaştık onların yapabildiği birçok şeyi birlikte yapabildim, yapabildik. Onun dışında trafik problemi yaşanmadı, engellilere ait yollar vardı. Aynı zamanda neredeyse gittiğimiz tüm mekanlara da girip çıkışlar oldukça rahattı. Şu an arkama dönüp baktığımda iyi ki de yapmışım diyorum. Benim gitme amacım aslında Türkiye'deki
engelliler adına bizde varız demekti. Buradan engellilere sesleniyorum: Azim ve umut ile yapamayacağımız hiç bir şey yok!  Zincirlerinizi kırın, haydi siz de özgürlüğe uçun…”
 
 
Ecem Gülem (24)
Öncelikle ilçede hepimiz için Çocuk belediyesi ve orada yapılan projelerin tüm ilçemizdeki gençlere ve çocuklara çok büyük katkıları oldu. Köylerdeki çocuklar okumuyor ve genellikle çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşıyor. Bu nedenle de sosyal hayatları ve bir amaçları yoktu. Ama çocuk belediyesindeki kurslar sayesinde hem özgüvenleri arttı hem de hayatta daha sosyal hale geldiler. Halk oyunlarındaki bir gencin hocam çabuk olalım hayvanlara bakmam lazım lafını unutmuyorum. Hele yurtdışına gidebilenler çok daha şanslı. Başlı başına yurtdışına çıkacak olmak bizim için çok büyük bir şeydi. Birçoğumuz belki daha İzmir dışına çıkmamışken yurtdışına çıkıp bir sürü ülke gezmek bir suru kültürden insanla tanışmak hayatimiz boyunca unutamayacağımız bir deneyimdi. Böyle fırsatlar ne yazık ki herkesin karşısına çıkmıyor. Ama Seferihisar’da yaşıyorsanız her zaman böyle bir şansınız var.
İrem Gülem (18)
“Her ailenin genelde sıkıntısı günümüz gençliğindeki amaçsızlık. Fakat projeler ve çocuk belediyesi gençlere yönelik çalışmalarında her proje ve kursta amaç edinmeyi hedeflediği için ailelerden olumlu tepkiler alıyoruz. Öğretmenler ve aileler sürekli birlikteler. Bu da ailelerin güven duymasını sağlıyor. Hatta ailelerinde dahil olduğu ve fayda sağladığı durumlar oluyor. Projelerle birlikte farklı ülkelerden çocukları misafir etme şansı yakalıyorlar. Böylece farklı kültürler tanıyorlar. Hiçbirimiz yaptığımız işleri sadece kendimiz için yapmıyoruz. Biz bir ekibiz, aile olduk. Hayatımız boyunca görmeyi hayal edemediğini yerlere gittik birlikte günler geçirdik.  Ama bu sadece bizi değil ailelerimizi de etkiledi. Bizlere, öğretmenlerimize saygı ve güven duyuyorlar. Seferihisar Belediyesi’ne minnettarız. Bize bu imkanı sağlayan Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e çok teşekkür ediyorum”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv