Büyük ödül İzmir’in

  • 0
  • 733
Büyük ödül İzmir’in
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “kentlilerin denizle ilişkisini güçlendirmek” amacıyla etap etap hayata geçirdiği İzmirDeniz Projesi, Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi tarafından “2015 Yılı Raci Bademli İyi Uygulamalar Ödülü”ne layık görüldü.


TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından kent planlama ve şehircilik konularında uygulamaya girmiş, sorun çözmeye yönelik başarılı plan ve projelere ilişkin değerlendirme ve ödüllendirme amacıyla 2003 yılından bu yana, iki yılda bir gerçekleştirilen “Raci Bademli İyi Uygulamalar Ödülü”  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu ödülü, Mavişehir’den İnciraltı’na uzanan kıyı şeridinin yeniden tasarlanması hedefiyle başlattığı “İzmirdeniz - Kıyı Tasarım Projesi”  ile aldı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi’nde toplanan yarışma jürisi, 14 proje arasında yapılan değerlendirme sonucu İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne “2015 yılı Raci Bademli İyi Uygulamalar Ödülü”nü verirken, Konak Belediyesi tarafından yürütülen, tarihi kent dokusunu koruma çalışmaları kapsamında hazırlanan “Saadet Mirci Evi” ve “Radyo ve Demokrasi Müzesi”, Bornova Belediyesi’nin “Geçmişten Bugüne Bornova” ile Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin “Pişmiş Toprak Parkları” projeleri de “Raci Bademli İyi Uygulamlaar Özendirme Ödülü”nü aldı. Ödüllerin,  5 Kasım 2015 tarihinde Trabzon’da, Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü nedeniyle düzenlenen kolokyumda verileceği bildirildi. Yarışmaya katılan projeler de 5- 8 Kasım tarihleri arasında aynı kongre merkezinde sergilenecek.

Ödül kazanan projeler, TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın üyesi olduğu Avrupa Şehir Plancıları Konseyi (The European Council of Spatial Planners) tarafından 2 yılda bir düzenlenen Avrupa Şehir ve Bölge Planlama Başarı Ödülleri (The European Urban and Regional Planning Achievement Awards) yarışmasına ve diğer benzer uluslararası yarışma, sergi, kolokyum vb. organizasyonlara gönderiliyor.

Proje etap etap gerçekleşiyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen İzmirDeniz projesi, çoğu İzmirli olan Türkiye’nin önemli mimarlarıyla kentsel ve endüstriyel tasarımcıların bir araya geldiği 100’ü aşkın gönüllünün oluşturduğu tasarımlar çerçevesinde hazırlandı.  Körfez;  Mavişehir-Alaybey, Alaybey-Alsancak Limanı, Alsancak Limanı-Konak ve Konak-Üçkuyular  olarak 4 bölgeye ayrıldı.

İnciraltı Kent Ormanı’ndan Mavişehir’e kadar 40 km uzunluğundaki hatta dolaşım özgürlüğü ve süreklilik sağlamak ve yolların “kıyıyı kesen değil kıyıya kolay ulaşım sağlayan” bir hale getirilmesinin hedeflendiği proje kapsamında, İzmirlinin denizle daha fazla bütünleşebilmesi için kent terasları, deniz balkonları, yüzer platformlar, kent kumsalı gibi uygulamalar birer birer hayata geçiriliyor.

“İzmirdeniz - Kıyı Tasarım Projesi” kapsamında bugüne kadar Pasaport, Konak Pier - Karataş ve Üçkuyular - Göztepe İskele arasındaki kıyıları düzenledi. Göztepe İskelesi- Konak arası kıyı düzenleme projeleri ihalesi sonuçlandı. Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi önünde yer alacak kent meydanı uygulama projesi hazırlanıyor. Bayraklı Şelale Deresi ile Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı arasında yer alan Bayraklı kıyı düzenlemesi ikinci etabı içinde yapım ihalesi çalışmaları sürüyor.

Raci Bademli kimdir?
Şehir Plancıları Odası tarafından adına ödül verilen Raci Bademli, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde “Kent ve Planlamaya Giriş”, “Kentsel Tasarım ve Planlama Süreçleri”, “Planlama Stüdyosu” ve “Yaratıcı Düşünce ve Problem Çözme” dersleri verdi.
Bademli, 1989'da Murat Karayalçın'ın Belediye Başkanlığı döneminde Ankara Büyükşehir İmar Daire Başkanlığı görevini üstlendi ve 1995'e kadar yürüttüğü görevi sırasında tezlerini uygulamaya sokabileceği fırsatları değerlendirdi.
Prof. Bademli, Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankasının Cezayir, Afganistan, Vietnam ve Çin'de uyguladığı projelerde de görev aldı. Ankara Ulus Meydanı ve Çevresi Proje yarışmasını kazanan ekibin yürütücüsüydü. Akademik ve mesleki yaşamını toplumsal sorumluluk ve yoksullardan yana bir tavır alışla sürdüren Bademli, 1 Eylül 2003'te çok genç bir yaşta vefat etti. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv