Büyükşehir Belediyeleri, Yerel Hükümetler Gibi

Geçmiş Dönem SHP Genel Başkanlığı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Dış İşleri Bakanlığı görevlerini üstlenen Murat Karayalçın, “Artık Büyükşehir Belediyesi dediğimiz örgüt, belediye değil bana göre, üniter devlet yapısını bozmadan bir tür yerel hükümet gibi.” dedi.

  • 0
  • 234
Büyükşehir Belediyeleri, Yerel Hükümetler Gibi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Geçmiş Dönem SHP Genel Başkanlığı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Dış İşleri Bakanlığı görevlerini üstlenen Murat Karayalçın, Menderes’te Ege’de Yerleşim Sorunları konulu konferans düzenledi.

Konferansta konuşan Karayalçın, “Artık Büyükşehir Belediyesi dediğimiz örgüt, belediye değil bana göre, üniter devlet yapısını bozmadan bir tür yerel hükümet gibi.” dedi.

Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ise, yerleşim sorunlarına hobi bahçeleri üzerinden dikkat çekerek, “Hobi bahçeleri valiliklerin aldığı karar doğrultusunda peyderpey yıkılacak, bu kapsamda kimse hobi bahçesi almasın.” dedi.
“Ege’de Yerleşim Sorunları” konferansı için Menderes ilçesine gelen Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanlarından Murat Karayalçın, Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ve CHP İlçe Başkanı Ahmet İşler tarafından karşılandı. Karayalçın, konferans öncesi Menderes Belediyesi’ne ve CHP Menderes İlçe Başkanlığına ziyarette bulundu.

“Ege’de konut ihtiyacı 40 yıl sonra daha da artmış bulunmakta”
Menderes Belediyesi Nikah Sarayı ve Kongre Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve Dikmen Vadisi Proje Koordinatörü Taner Topçu moderatörlüğünde gerçekleşen konferansta konuşan Karayalçın, Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’a imar konusunda uyguladığı politikalar konusunda teşekkür etti.

Karayalçın, Ege Bölgesi’nin konut ihtiyacının arttığını belirterek, şunları kaydetti:
“İklimiyle verimli topraklarıyla insanıyla uygarlık burada doğmuş. Onun için bu bölgeye çok yoğun bir talep var dolayısıyla İzmir’den Batıkent’e gelen ilk talepten 40 yıl sonra bu talep daha da ağırlıklı bir biçimde gündemde. 80’lerde buralarda yeni yerleşim kurma ihtiyacı 40 yıl sonra daha da artmış bulunmakta.”

“Büyükşehir belediyeleri yerel hükümetler gibi”
Türkiye’de yerel yönetimlerin büyükşehir belediyeleri konusunda siyasi olarak nokta temsilden alan temsiline geçtiğine vurgu yapan Karayalçın, şu ifadeleri kullandı:
“Büyükşehir, bütün şehir’ değişmesi Türkiye’yi bu noktaya taşıdı. Bu idari olarak, siyasi olarak, son derece önemli bir gelişme. Bütün il, tek bir yönetim yapısına Büyükşehir Belediyesi yönetim yapısında. Artık Büyükşehir Belediyesi dediğimiz örgüt, belediye değil bana göre, üniter devlet yapısını bozmadan bir tür yerel hükümet gibi. Bu topraklarda üniter devlet olmazsa biz yaşayamayız. Üniter devleti sürdürmeliyiz ama üniter devlet içinde kendine özgü bir yönetim yapısı var.”  

“En önemli mesajım bölge planı yapılması”
En önemli mesajının bölge planı yapılması olduğuna dikkati çeken Karayalçın, “Bölge planı olmadan ihtiyaçlarımızı karşılayamayız. Ege’de özellikle bölge planı olmaması Ege’nin tüm alanlarının rant tuzağına düşmesidir. Bölge planı olmadan rant projelerini çok rahat geçirirsiniz. Bu konuda bölge planlaması çok önemli.” İfadelerini kullandı.

Başkan Kayalar’dan vatandaşlara hobi bahçesi almayın uyarısı
Konferansta konuşan Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, bilinçsiz yapılaşmanın ülkenin kronikleşmiş bir sorunu haline geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Tarımından, turizmine; sanayisinden, tarihine birçok değeri bünyesinde barındıran ilçemizin son yıllarda aldığı yoğun göç sebebiyle ne yazık ki bazı sorunlar da beraberinde geliyor. Bizler bu konuda belediyeler olarak ilgili müdürlüklerimizle üzerimize düşeni yapıyoruz; ancak vatandaşlarımızın da bu bağlamda bilinçli ve usulüne uygun yapılar yapmaları gerekiyor. Birlikte belirlediğimiz ortak bilinç ışığında yapılaşmaya giderek Menderes’imizin yapısına zarar vermeden ilçemizi daha ileriye taşıyabiliriz.”

Başkan Kayalar, hobi bahçeleri almamaları konusunda vatandaşları uyararak sözlerini şöyle sürdürdü:
“ Dışarıdan çok fazla göç alan ilçemizde ne yazık ki vatandaşlar tarım alanlarına yanlış ve bilinçsiz şekilde hobi bahçeleri yaparak, hem ilçenin doğal güzelliğini ve yapısını bozuyor hem de verdikleri emekler boşa gitmiş oluyor. Ben buradan bir kez daha vatandaşlarımıza uyarıda bulunmak istiyorum, hobi bahçeleri valiliklerin aldığı karar doğrultusunda peyderpey yıkılacak, bu kapsamda kimse hobi bahçesi almasın.”

“AKP hükümeti her konuda olduğu gibi imar çalışmalarında da yanlış politikalar uyguladı”
AKP hükümetinin yanlış politikalar uyguladığını ifade eden CHP Menderes İlçe Başkanı Ahmet İşler ise, şu ifadeleri kullandı:
“AKP hükümetinde ülkenin genelinde her konuda yapılan yanlış politikalar gibi yanlış ve usulüne uygun olmadan yapılan imar çalışmalarıyla da ne yazık ki cennet vatanımızı karmaşık ve yanlış yapılaşmaya mahkum etti. Hükümetin bu yanlış uygulamalarına rağmen belediyelerimiz gerekli çalışmalarla bu sorunu bir nebze de olsa engellemeye çalışıyor. Biliyorum bu düzen böyle gitmeyecek ve Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde ülkemiz yeniden eski güzelliklerine kavuşacak ve kaybettiğini tekrardan yerine koyacak.”

Konferansa, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, önceki dönem CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv