Büyükşehir, şimdi de ‘okul öncesi eğitim’e el atıyor

  • 0
  • 613
Yazı Boyutu:

0-5yaş grubundaki çocuklara ücretsiz süt dağıtan İzmir Büyükşehir Belediyesi,şimdi de yeterli olanağa sahip olmayan çocuklara okul öncesi bilimsel tabanlıeğitim için düğmeye bastı. İzmir Kalkınma Ajansı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüişbirliğiyle gerçekleşecek ‘Gezici Çocuk Dünyası Projesi’ ilk olarak Bayındır, Kirazve Beydağ’da uygulanmaya başlayacak.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 0-5yaş grubu 120 bin çocuğa ücretsiz süt dağıtımı yaptığı Süt Kuzusu projesindensonra, şimdi de İzmir’de okul öncesi eğitimin hızlı ve nitelikli bir şekildeyaygınlaşması amacıyla ‘Gezici Çocuk Dünyası Projesi’ni hayata geçirmeyehazırlanıyor. AB ve Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü Kalkınma Ajansı Proje ve ABİlişkileri Ofisi tarafından hazırlanan ve İzmir Kalkınma Ajansı’nca da başarılıbulunarak hibe almaya hak kazanan projeyi; Büyükşehir Belediyesi SosyalProjeler ve Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü ile İzmir İl Milli EğitimMüdürlüğü ortaklaşa yürütecek. Ekim ayından itibaren uygulanması planlananGezici Çocuk Dünyası Projesi, kent genelinde okul öncesi eğitime erişimin ensınırlı olduğu ilçeler olarak tespit edilen Bayındır, Kiraz ve Beydağ’danbaşlayacak. Projenin önümüzdeki dönemlerde farklı ilçelerde deyaygınlaştırılması hedefleniyor. 

Özelgezici araç hazırlanacak
Çocuklara toplum temelli okulöncesi eğitim hizmeti sunacak olan Gezici Çocuk Dünyası Projesi çerçevesindeMilli Eğitim Bakanlığı’nın okul öncesi müfredatında belirtilen eğitimprogramları ve etkinliklerin gerçekleştirilebileceği bir araç özel olaraktasarlanacak. Gezici araç, ilk etapta Bayındır, Kiraz ve Beydağ ilçelerinde10’ar hafta boyunca 20 öğrenciden oluşan 3’er sınıfa erken çocukluk eğitimiverecek. Programda, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Okul ÖncesiEğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin 3, 4 ve 5 yaş çocuklar için özelolarak hazırlayacağı eğitim modülü uygulanacak. Söz konusu eğitim, okul öncesigezici eğitim veren tüm kurumlar için de kaliteli bir örnek oluşturacak. 

Çocuklar,ebeveynler ve öğretmenler eğitilecek
Gezici Çocuk Dünyası EğitimBirimi’nde verilecek nitelikli erken çocukluk eğitimi, son yıllarda gelişmişülkelerde uygulanan yenilikçi bir metot olan dış mekân eğitim (outdoor eğitim)uygulamalarını da içerecek. Proje kapsamında ayrıca, okul öncesi eğitimprogramlarına paralel olarak psikolojik izleme ve yönlendirme hizmetleri sağlanacak.Eğitmenler, Gezici Çocuk Dünyası’nda verecekleri eğitimler boyunca öğrencilerinpsiko-sosyal gelişimleriyle ilgili gözlemlerde bulunacak, çocuk ve ebeveynineyönlendirmeler yapacak; gerekli durumlarda çocuğun ev ortamında gözlenmesi içinev ziyaretleri gerçekleştirecek. Ayrıca, anne ve babaların da okul öncesieğitim konusunda bilinç ve bilgi düzeyinin geliştirilmesi için ebeveynlereyönelik düzenli olarak bilgilendirme yapılacak.

Gezici Çocuk Dünyası projesindensadece öğrenciler değil, öğretmenler de yararlanacak. Projede yer alan öğretmenve uzmanların yanısıra kentteki yaklaşık 100 okul öncesi öğretmenine erkençocukluk eğitimi ve toplum temelli uygulamalar konularındaki kapasiteleriningeliştirilmesi amacıyla eğitim verilecek, seminer düzenlenecek. 

Oyunodası da var
Gezici Çocuk Dünyası biriminden,söz konusu ilçelerdeki eğitime dahil olan çocukların dışındaki çocuklarınyararlanması amacıyla bir de oyun odası kurulacak. Cumartesi günleri kurulacakoyun odasında, çocuklar öğretmen, stajyer ve psikolog eşliğinde eğiticioyuncaklarla oynayacak, kitap okuyacak, fen ve müzik aletlerini kullanacak, elişi gibi faaliyetler yapacak.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv