Büyüme ancak üretimle olur

  • 0
  • 731
Yazı Boyutu:

Ege BölgesiSanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, dünya ekonomisindekigelişmelere paralel Türkiye ekonomisinin sıkıntılı bir dönemden geçtiğinisöyledi. Yorgancılar, yılbaşından bu yana dolar kurunun 2 lira 25 kuruşayükseldiğini, banka kredi faizlerinin aynı dönemde yüzde 7-8’den yüzde 16- 17seviyelerine yükselerek yüzde 100 arttığını ifade etti. Yaşanan bu gelişmelerin2014 büyüme hedeflerini zora soktuğunu ifade eden EBSO Başkanı Yorgancılar,“Büyüme ancak üretimle olur. Büyümeyi devam ettirebilmek için öncelikli olarakithalata bağımlılığı dolayısıyla, yüksek cari açığı sona erdirecek yapısalreformları bir an tamamlamalıyız” dedi.

Ege BölgesiSanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı, rekor katılımla gerçekleşti.5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yasası uyarınca yılda 2 kez yapılmasızorunlu olan komite toplantısında bir araya gelen 200’ün üzerinde EBSO MeslekKomitesi üyesi, güncel ekonomik gelişmeler ve oda çalışmalarını değerlendirdi.Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yerelseçimlerin genel seçim hüviyetine büründüğü bir ortamda, kurlardaki dalgalanmave Avrupa Birliği ile Rusya arasındaki gerginliğin ekonomideki yarattığıbelirsizliklere dikkat çekti. 

Faizler yüzde 100 arttı
Ülkenin buzorlukları aşacak güç ve kapasitede olduğunu vurgulayan, sanayiciye üretimçağrısını yineleyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, “Amerikan MerkezBankası’nın (FED) parasal genişlemeye son vereceğini açıklamasının ardındandünya ekonomisinde dengeler değişti. Yılbaşından itibaren yüzde sanayicinin 7-8 olan banka kredi faizleri iyi müşteriler için yüzde 12- 13, riski biraz fazlaolanlar içinse yüzde 16- 17’ye yükseldi. Yatırımcının, sanayicinin faizgiderleri yüzde 100 arttı” dedi.

Büyümeninmotorunun ihracat olduğu bir ortamda iç tüketimin büyüme üzerindeki olumluetkilerinin gözardı edilmemesi çağrısında bulunan Ender Yorgancılar, IMF’ninOcak 2014’te yayınladığı Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’na atıfta bulunarak,“IMF, gelişmekte olan ekonomiler için büyüme önerileri arasında; sermayeakımlarının kararsızlıklarından doğacak kırılganlıkları yönetin, ani krediartışlarının ertesinde finansal istikrarınızı koruyun ve büyümeyi desteklemekiçin yapısal refomlarınızı yapın diyor. Büyüme neyle olur? Üretimle... Büyümeyidevam ettirebilmek için öncelikli olarak ithalata bağımlılığı, dolayısıylayüksek cari açığı sona erdirecek yapısal reformları bir an önce tamamlamalıyız”dedi.

Ender Yorgancılar,ayrıca yaşanan bu gelişmeler ışığında 2014- 2016 yılları arasını kapsayan OrtaVadeli Program’ın da (OVP) revize edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Yılgınlık yok üretim var
Ege BölgesiSanayi Odası Meclis Başkanı Salih Esen de yaptığı konuşmada, belirsizlikortamının sanayicide yarattığı endişelere dikkat çekti. Esen, “Yaşanan bubelirsizlikler iş yapma istediğimizi etkiliyor. Ancak, biz sanayicilerinyılgınlığa kapılmadan, üretime devam etmesi gerekiyor” dedi. 
 Çözüm odaklı çalışma  
EBSO YönetimKurulu Başkanı Yorgancılar, izlenen çözüm odaklı hizmet anlayışı sayesindeüyelerin EBSO’ya duyduğu güven ve ilginin sürekli arttığını belirtti. TürkiyeOdalar ve Borsalar Birliği sektör meclislerinin benzeri olarak 11 farklı sektörkurulu oluşturduklarını, bu kurulların görev yetki ve sorumluluklarına girenboya ve kimya, kağıt, eczacılık gibi bir çok meslek grubunun sorunlarınınçözümünde etkin rol oynadığını kaydeden Ender Yorgancılar, “Bu dönemdegerçekleştirdiğimiz bir diğer konu ise üyelerin iletişimde değişen tercihlerioldu. Üyeler EBSO ile iletişiminde yüzde 83 gibi yüksek bir oranla onlineileşitimi, e- postayı tercih etti. EBSO üyeleri, çağın gereği internete uyumsağlamada öne geçti” dedi.


Konuşmasındawww.ebso.org.tr internet sitesinin kullanımı konusunda örnekler verenYorgancılar, “Üyelerimiz, Odamız ile ilgili her türlü beklentilerini bu sitearacığı ile bizlere ulaştırabilir, kendilerine sağlanan hizmetlerimizigörebilir” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv