ÇANAKKALE ZAFERİ, 100.YILINDA

  • 0
  • 568
ÇANAKKALE ZAFERİ,  100.YILINDA
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi, Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı’nı, Tınaztepe Yerleşkesi Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelle kutladı. Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Enstitüsü, Buca Eğitim Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, Edebiyat Fakültesi ve Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen paneli Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse ve akademisyenlerle birlikte izledi.
Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Türk’ün en şanlı zaferinin Çanakkale Zaferi olduğunun altını çizdi. 19 Şubat 1915’te başlayan savaş harekâtının 18 Mart 1915’te denizde kurulan üstünlükle bir zafere dönüştüğünü belirten Rektör Prof. Dr. Füzün, “Çanakkale Zaferi, Türk milletinin insanlığa yaptığı katkıyı göstermesi açısından da önemlidir. 215 okkalık mermiyi topa süren Seyit Ali Onbaşı’nın, vatanı uğruna sergilediği kahramanlık destanıdır. Düşmanlarına insanlık dersi veren Mehmetçiğin, erdemli davranışı hala tüm dünyada saygı görmektedir. ‘Şehitler nurlanmış, gaziler onurlanmış askerlerdir’ sözü,vatan için savaşan askerlerimizin önemini  vurgulamıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizin önünde bir kez daha saygı ve minnetle eğiliyorum” dedi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Tuncay’ın oturum başkanlığı yaptığı panelde, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Çelik, konuşmasında Nusret Mayın Gemisi’nin başarısının savaşın kaderini değiştirdiğini söyledi. Ege Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Mert, Çanakkale Savaşı’nın başlayıp biten bir süreç olmadığını ve Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Fevzi Çakmak, Mustafa Kemal’ın gözünden Türk askerini anlattı. Buca Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Doğan Duman ise Çanakkale Zaferi’nin farklı etnik yapılardan oluşan grupların, ortak yurt bilinci ve ulusu etrafında toplanmalarını sağlamada önemli bir etkisi olduğuna işaret etti. Deniz Kurbay Albay Dr. Nejat Tarakçı ise her iki cepheden toplam 950 bin kişinin savaşa katıldığı ve bunlarıN 537 bininİN kaybedildiğini dile getirdi. Deniz Kurbay Albay Dr. Tarakçı, Çanakkale Savaşı’nın en önemli sonuçlarından birinin de İngilizleri desteklemek için Mısır’da bulunan Yahudiler’den oluşan 600 kişilik askeri birliklerin, İsrail’in kurulmasındaki rolü olduğunu söyledi.

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Bütün İzmir’in belediye başkanıyım

Aliağa’da 23 Nisan Coşkusu

23 Nisan coşkusu gün boyu sürdü

Arşiv