Canan Tan: “Şiddet gören erkeklerin sesi olmak istedim”

  • 0
  • 1.801
Yazı Boyutu:

Son kitabı “Issız Erkekler Korosu”nu imzalamak üzere İzmir Üniversitesi’ne konuk olan Yazar Canan Tan, öğrencilerin sorularını yanıtladı, önemli açıklamalarda bulundu.
 
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde katıldığı panelde son kitabının kısa süre sonra çıkacağının müjdesini veren Canan Tan, bu kez “Issız Erkekler Korosu”nu imzalamak üzere İzmir Üniversitesi’ne konuk oldu. Bu yıl 15-16 Mayıs tarihlerinde Ege Park Balçova AVM’de kutlanacak olan Bahar Şenlikleri İzmirfest’in ilk etkinliği olması nedeni ile öğrencilere şenlikler için iyi eğlenceler dileyen Canan Tan, son kitabı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Söyleşinin ardından Öğretim Görevlisi Yurdagül Doğanata’nın teşekkür plaketi takdim ettiği Tan kitaplarını imzaladı, okurları ile sohbet etti. 
 
Kadına şiddetin her gün basında yer aldığını ancak erkeğin gördüğü şiddetin dile getirilmediğini söyleyen Tan, “Ben konuya insan olarak bakıyorum. Yaptığım araştırmalar çok sayıda erkeğin de eşinden şiddet gördüğünü, aldatıldığını ancak kadınlar gibi komşusuna, akrabasına bunu aktaramadığını gösterdi. Ben onların da sesi olmak istedim” dedi.
 
Piraye’den tanıdık bir hikâye
Çok okunan kitapları Piraye ve Yüreğim Seni Çok Sevdi kitaplarını okuyanların, Issız Erkekler Korosu içinde iki tanıdık hikâyeye rastlayacağını belirten Tan, son kitabı için özellikle Türk Sanat Müziği üzerine uzun süre araştırma yaptığını söyledi. Yayınevi ve okuyucularının uzun zamandır kendisinden “töre cinayetleri” üzerine bir roman beklediğini söyleyen Tan, “Bu konuda bir roman yazmak üzere çatıyı oluşturdum ama öyle yürek burkan noktalara vardım ki, tamamlamadım. Çünkü okuyucularım arasında kendini roman kahramanı yerine koyanlar var ve varılacak noktadan korktum. Ancak töre cinayeti konusundaki bu beklentiyi, Issız Erkekler Korosu içindeki Yusuf’un hikâyesinde anlattım” dedi.
 
“Issız” erkekler
Söyleşisinde öğrencilerin kitapların hakkındaki sorularını da yanıtlayan Tan, son dönemde sinema ve edebiyatta kullanımına sık rastlanan “Issız” kelimesi konusuna da açıklama getirdi. Çağan Irmak’ın filmi Issız Adam ve kitabı arasında esinlenme ihtimali olup olamayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Tan, “Bursalı okuyucuların Yüreğim Seni Çok Sevdi kitabımı çok benimsedi. İmza gününe gittiğimde, filmin sonu ve kitabın sonu arasında büyük benzerlik olduğunu söylediler. Kitabımın çıkış tarihi filmden çok önce ve açıkçası böyle bir durum söz konusu olur mu diye hiç sorun da etmedim. Son kitabımdaysa, benim anlattığım erkekler için (ıssız) kelimesi tam da vermek istediğim duyguyu ifade ediyor” dedi. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv