Çek Cumhuriyeti ile ilk adım otomotiv ve eğitimde

  • 0
  • 576
Yazı Boyutu:

EBSO Yönetim KuruluBaşkanı Yorgancılar, Skoda’nın ithal ettiği parçaların İzmirli sanayicilertarafından üretilebilmesine ilişkin organizasyon önerisi yaptı.  Ege Bölgesi Sanayi Odası, Çek Cumhuriyeti ileişbirliğinin kapılarını otomotiv sektörü ve eğitimle açıyor. ÇekCumhuriyeti’nin otomotivdeki önemli markası Skoda’nın ithal ettiği parçalarınİzmir’deki sanayiciler tarafından da tedarikinin sağlanmasına yönelik birorganizasyonun yanısıra üniversiteler arasında eğitimden öğrenci değişiminekadar uzanan yelpazede işbirliğinin geliştirilmesinin temelleri atıldı.

Çek Cumhuriyeti’nin önemli endüstri şehirlerinden PilsenBölge Başkanı Milan Chovanec başkanlığındaki heyet, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nıziyaret etti. Heyete ev sahipliği yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı EnderYorgancılar, Oda’nın yapısı ve işlevleri hakkında bilgi verirken kentteki 4 bin500’ü aşkın sanayicinin gıdadan tekstile, otomotiv ve yedek parçadan inşaata,makineden elektroniğe, petrokimyadan plastiğe kadar 64 değişik meslekkomitesinde yeraldığını, EBSO öncülüğünde kurulan 13 organize sanayi bölgesininher türlü imkanıyla yatırıma hazır olduğunu söyledi. İzmir’in jeotermal, rüzgarve güneş gibi yenilenebilir enerji alanında da söz sahibi olduğunu bildirenYorgancılar, hava, deniz, kara ve demiryolu ulaşım imkanlarıyla lojistik açıdanda avantajlı konumdaki kentin yatırımlar açısından büyük fırsatlar sunduğunadikkat çekti.

Sanayiciler açısından sektörel işbirliklerinin önemine dedeğinen Ender Yorgancılar, “BMW ile gerçekleştirdiğimiz Türk Sanayisinden AlımGünleri etkinliğini Skoda ile de yapabiliriz. Skoda ithal ettiği parçaları bizede iletirse ya sanayicilerimiz orada stand açarak ürünlerini sergileyebilirlerya da Skoda’nın teknik heyetini kentimizde konuk ederek fabrikalarımızıtanıtabiliriz. Böylelikle Çek Cumhuriyeti ile İzmir arasındaki ticaret hacmi100 milyon dolardan daha yüksek rakamlara çıkarma imkanımız doğar” dedi.

İzmir’i tanıtmak amacıyla Almanya’nın Baden Württemberg ileKuzey Ren Westfalya eyaletlerine yaptığı ziyaretleri de örnek gösteren EBSOYönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, “Üniversitede bilgi, burada uygulama var.Biz sanayiciler teori ile pratiği birleştirmek istiyoruz. Baden Württembergheyetimizde İzmir İleri teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden iledönemin TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı da yeraldı. Oradaki karşılıklıgörüşmeler neticesinde şimdi eğitimde işbirliği yapılıyor” diye konuştu.

Pilsen Bölge Başkanı Chovanec, kentte sanayi ile ekonomininiç içe olduğunu vurgularken, İzmir ile gerek ekonomik gerekse eğitim alanındakiişbirliğinin gelişmesi için her türlü desteği vereceklerini bildirdi. MilanChovanec, “Pilsen’den içinde önemli şirketlerin temsilcisi işadamlarının dayeraldığı heyetin ziyaretine ilişkin resmi yazımızı önümüzdeki iki hafta içindegöndererek programın ayrıntılarını görüşmeye başlamak istiyoruz” dedi.

Pilsen Bölgesel Ticaret Odası Başkanı Jan Michálek de,sanayi üretimi açısından güçlü bir şehir olduklarını, şirketlerin rekabetgücünün yüksek olduğunu vurguladı.

Skoda Genel Direktörü Josef Bernard,  ürettikleri araçların dünyaya yayıldığınıTCDD ile yaptıkları işbirlikleri sonucu vagon üretimi gerçekleştirdiklerini,Konya’daki raylı sistem için lokomotif ve vagon üretimi yaptıklarını anlatırkenbu alandaki işbirliğini geliştirmek istediklerini söyledi. Bernard, “Çin, Rusyave Macaristan ile de teknoloji transferi ve ticari paylaşımlarımız var.Türkiye’ye termik santraller için gerekli malzemeleri de ihraç ediyoruz.Aramızdaki ilişkiler uzun. Sadece kaliteli ürün almak yetmez, aynı kalitedeüretim yapmak da önemli. Amacımız sadece araç satışı değil teknik alanda daişbirliğini geliştirmektir” diye konuştu.

EXPO’ya Çek desteği
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, sunumunda İzmir’in “Dünya içinyeni yollar / Herkes için sağlık” temasıyla EXPO 2020’ye aday olduğunubelirterek, “İnsanlık için önemli bir yaklaşımla çıktığımız yolda ÇekCumhuriyeti’nin de desteğini bekliyoruz” dedi. Pilsen Bölgesi Başkanı Chovanecde bu isteği karşılıksız bırakmadı ve “Temanızı gördük, EXPO için her türlüdesteği vermeye hazırız” cevabını verdi.

EBSO’yu ziyaret eden Pilsen heyetinde ayrıca, Yatırım veGayrimenkullerden Sorumlu Bölge Başkan Yardımcısı Zdeňka Lišková, PilsenBelediyesi Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Martin Zrzavecky, PilsenBelediyesi Kültür ve Turizmden Sorumlu Başkan Yardımcısı Eva Herinková, PilsenBelediyesi Gayrimenkul Yönetiminden Sorumlu Meclis Üyesi Helena Matoušová, PilsenBölgesi Yönetimi Sözcüsü  Šárka Stará,Pilsen Bölge Başkanlığı, Medya İletişim, Dış İlişkiler ve Pazarlama BölümüSorumlusu Milan Kozel de yeraldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv