Çeşme’ye yazık edecekler

  • 0
  • 1.695
Yazı Boyutu:

Çevre Bakanlığı’nın Çeşme’de yapılmakistenen 4 katlı TOKİ konutlarını onaylamasına tepki gösteren BaşkanTütüncüoğlu, “Talep olduğu için yapacağız dedikleri konutlardan yüzlercesi içinbaşvuran bile olmadı. İki oy fazla almak için göz göre Çeşme’ye yazıkedecekler” dedi

ÇeşmeBelediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyetkililerinin, Çeşme’nin Reisdere mahallesinde ilçenin mevcut yapılaşmakanunlarını ve mimari dokusunu hiçe sayarak yapılmak istenen 4 katlı (Zemin+3kat) Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarını onaylamasına tepkigösterdi. Başkan Tütüncüoğlu, “İki oy fazla alalım diye göz göre göre,Çeşme’nin geleceği ile oynayacaklar. Çeşme’ye yazdık edecekler” dedi. İlçede şuan uygulanmakta olan imar kurallarına göre; evlerin kat sayısının en fazla 2(Zemin+1 kat), yoğunluğun yüzde 25, yüksekliğin ise en fazla 6.80 olduğunu veevin kurulduğu parsel büyüklüğünün bin metrekareden az olmadığını kaydedenTütüncüoğlu, “TOKİ’nin yaptığı evler yalnızca 2 kat fazla çıkılan konutlardanibaret değil. Kentin sosyal yapısını da etkileyecek. Bize ulaşan ilk planlaragöre yoğunluk yüzde 120’lere ulaşıyor, bina yüksekliği de 12.50’nin üzerindeparsel büyüklüğü ise daha fazla konut yapabilmek için 500 metrekareyedüşürülüyor” diye konuştu.

Yenikent kuruyorlar
Çeşme’nin bu konutlara çok ihtiyacı olduğu ve konutların da talep olduğu içinyapıldığı lafının, çalınan minarenin önceden hazırlanmış kılıfından ibaretolduğunu söyleyen Tütüncüoğlu, “Başvuru ve istek sonucu yaptığını iddiaettikleri TOKİ konutlarının başvurularının bitiş tarihi 30 Ağustos’tu yeterliinsan başvurmadığı için tarihi uzatmak zorunda kaldılar. Haftalarcauzatılmasına rağmen hala daha yüzlerce konuta talip çıkmadı. Konutlar içintalep toplayan AK Parti İlçe Teşkilatı da, TOKİ de, Bakanlık da aylarca farklıfarklı rakamlar verdi. Sayıyı doldurmak için yapılan mücadeleye rağmen konutkadar insan bulamadılar. Sonra da kalkmış talep oldu, talep kadar yapıyoruzdiyorlar. Son iddiaya göre binden fazla konut yapıyorlar ve burada 5 binkişinin yaşayacağı söyleniyor. Çeşme merkezin mevcut nüfusu 25 bin civarında.Nüfusa göre Çeşme’nin 5’te birini baştan yapacaklar. TOKİ şimdiye kadar afetolmayan hangi kentte bölgenin yüzde 20’sini baştan inşa etmiş” şeklindekonuştu. 

BakanBayraktar, “2 katlı, düşük yoğunluklu” demişti
“Çeşme için bu kadar yoğunluk ve kat artışından bir şey olmaz” diyen kişilereBaşbakan Erdoğan’ın 30 Mart’ta 4’ncü Yerel Yönetimler Sempozyumu’nda yaptığıkonuşmada, yüzde yüz yoğunluk artışına bile şiddetle karşı çıktığını, “Ölükentlere dönüştürmeyin” dediğini hatırlatan Başkan Tütüncüoğlu, “Çeşme’deyoğunluk yüzde 500 artırılıyor. Fakat orası CHP’li seçimi alalım diye, AKPartililer Erdoğan’ın konuşmasını bile duymazlıktan geliyor, bir de üstüne“Açılışı Erdoğan yapacak” diyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanı ErdoğanBayraktar’ın da Çeşme’ye yapılmak istenen konutlar hakkında bir kere basıntoplantısı bir kere de TBMM kürsüsünde “2 katlı ve düşük yoğunluklu olur”dediğini kaydeden Tütüncüoğlu, “Farklı söyleyip farklı davranıyorlar. Çeşme,Türkiye’nin yıldız turizm kentlerinden bir tanesi, böyle bir çifte standardıhak etmiyor. Bayraktar’ı sözünü tutmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Kuşadası’ndayıkıyor
  Çeşme’de yapıyor
Kuşadası’nda benzer hatanın yıllar önce yapıldığını hatırlatan BaşkanTütüncüoğlu, “Türkiye’nin en güzel sahil kentlerinden bir tanesi olanKuşadası’nda yıllar önce yapılan çok katlı yapılar, hala daha yıkılmayaçalışıyor, davaları devam ediyor. Siz bir tarafta düzeltmeye çalıştığınız birhatayı, başka tarafta uygulamaya çalışıyorsunuz. Talep var yapıyoruz diyorlarfakat konut sayısı hala daha belli değil 4 bin 128 konut yapacak şekilde planonaylatıyorlar” şeklinde konuştu.

Kimyalan söylüyor?
Başkan Tütüncüoğlu, Çeşme’ye yapılmak istenen TOKİ konutları hakkında yerel birgazeteye konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait’in, kendisini, kastederek “Belediye Başkanı kendisi 4 katlı evde otururken dar gelirlivatandaşlarımızın ikamet edeceği 3 (Zemin+3) katlı toplu konutlara itirazediyor” söylemini de eleştirdi. Tütüncüoğlu, “Sait’in buraya yapılacak TOKİkonutlarının siyasi olmadığı iddiası da  ancak evimin 4 katlı olduğu kadardoğru” dedi. Tütüncüoğlu, şöyle devam etti: “4 katlı olduğu iddia edilen eviminmahkemenin, bilirkişiye yaptırdığı inceleme sonucunca “zemin+2 kat” olduğu,uygunsuz bir durum olmadığı onaylandı. İçişleri Bakanlığı da aynı husustayaptığı inceleme de soruşturmaya bile gerek olmadığı raporu verdi. Fakat bukonutlardan siyasi rant sağlamaya çalışanlar “nedense o kararları ve bizTOKİ’ye değil konutların 4 katlı olmasına itiraz ediyoruz dememizi görmüyorlar.TOKİ’nin zemin+3 katlı konutlarına 3 kat diyenler, benim zemin+2 katlı evime 4katlı diyorlar. Bu durumda bakanlıkları mı tanımıyorlar ve yalancı diyorlar,yoksa kendileri mi yalan söylüyor ?” diye sordu. 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Demir, A takımı ile bir araya geldi

Mine Piriştina son yolculuğuna uğurlandı

Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Haftaya asfalt çalışmasıyla başladı

Dikili’de yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Arşiv