Çeşme’nin güzelleri yarıştı

Çeşme Belediyesi’nin ‘9 Durak 9 Deneyim’ etkinlikleri kapsamında bu yıl 2. kez düzenlenen Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu şenliği sona erdi.

  • 0
  • 1.508
Çeşme’nin güzelleri yarıştı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Çeşme Belediyesi’nin ‘9 Durak 9 Deneyim’ etkinlikleri kapsamında bu yıl 2. kez düzenlenen Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu şenliği sona erdi.
Ovacık Mahallesi’nde gerçekleştirilen şenliğin ilk gününde En İyi Çeşme Kavunu yarışması yapılırken, Yunanistan’ın Sakız Adası’ndan gelen Xıoi En Horo ekibinin halk oyunları gösterileri de büyük beğeni  topladı.


Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, yardımcısı Şakir Karadede, Sakız Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis, Sakız Belediyesi Turizm Bürosu Müdürü Rena Pagoudi Damigou ve diğer davetliler kol kola halk oyunları oynadılar.
 Şenliklerin açılış töreninde davetlilere seslenen Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, “İlçemizin cennet köşelerinden biri olan Ovacık’ta, burada bulunmaktan dolayı memnuniyetimizi dile getiriyorum. Çeşme denince aklımıza turizm cenneti geliyor. Deniziyle, havasıyla, tarihiyle, güneşiyle, yemeğiyle turizmin her çeşidini barındıran bir ilçemiz var. Çeşme’nin her köşesinde turizmin bir değerini bulabiliriz. Ildır dediğimizde tarih, kültür, Germiyan dediğimizde Slow Food akla geliyor. Ovacık denildiğinde ise tarım ve Çeşme’ye özgü kavun geliyor. Yani tarımı burada yaşıyoruz. Turizmin iki önemli değerini bugün ve yarın hep beraber yaşayacağız. Her yerde turizm değeri var ama onu işlemek ve gündemde tutmak, bir değer haline getirmek hepimizin görevi” dedi.
 
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ise gerçekleştirdikleri etkinliklere vurgu yaparak, “Çeşme Belediyesi olarak ‘9 Durak 9  Deneyim’ sloganıyla yola çıktık. Hepimiz inanılmaz bir coğrafyada yaşıyoruz. Bunlardan bir tanesi de Ovacık mahallemiz. Bu mahallemiz hem tarımsal ürün üretimi hem de endemik bitkileriyle hem de ürettiği Sakız koyunlarıyla ilçemizin çok önemli bir bölgesi. Kavunumuz, enginarımız, beyaz soğanımız ve bu bölgeye özgü Sakız koyunlarımız. Bunlar bizim gerçekten olmazsa olmazımız. Birçok bölgede kavun ve Sakız Koyunu yetiştirilmeye çalışılıyor ama bunların anavatanı burası. Biz bu değerleri fazlalaştırarak ekonomik girdilerimizi fazlalaştırmak zorundayız. Tarımsal politikalar bizi fazla ilgilendirmiyor. Burada Çeşme çok büyük bir pazar ve bunu değerlendirmeliyiz. Ne kadar üretirsek üretelim bu pazarın önü açık. Ürettiğimiz bütün ürünleri satabilecek nitelikteyiz. ‘9 Durak 9 Deneyim’ dememizdeki neden adetlerimiz, örflerimiz, geleneklerimiz, yaşamımız, sosyal yaşamımız ve ürettiğimiz geleneksel ürünleri değerlendirebilmek. Bunları harmanlarsak nasıl marka olur bunu hep beraber göreceğiz. Bu etkinlikleri her bölgede kendi yapısı içerisinde yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Sakız Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis ise Ovacık şenliğinde bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Çeşme Belediyesi’ne davetlerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Ege’nin iki yakası bu şenlikte buluştu ve ortak kültürümüz halk dansları ile pekişti. Komşumuz Çeşme’yi de bizim düzenlediğimiz etkinliklerde görmek en büyük dileğimiz” diyerek duygularını dile getirdi.
 
Şenliğin birinci gününde ‘En İyi Kavun Yarışması’nda birinci olan Salih Ertan’ın ödülünü Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, ikinci gelen Ayşe Gostak’ın ödülünü Sakız Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis, üçüncü olan Adnan Kocatürk’ün ödülünü de Ovacık Mahallesi Muhtarı Mehmet Koç verdi. Yarışmada geleneksel yöntemlerle üretimlerini sürdüren Mustafa Erkan ve Cengiz Pangal’a Çeşme Ziraat Odası Başkanı Salih Orbay tarafından mansiyon ödülü verildi.
 
Şenlik sonunda vatandaşlara bölgeye özgü tarhana çorbası ve kelle peyniri ile köy ekmeği ikram edildi.
 
Şenliğin ikinci günü, Çeşme çarşısında gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ile başladı. Kortej yürüyüşünün ardından Ovacık Mahallesi'ne giden vatandaşlar, mahalle meydanındaki etkinlikleri izlediler. 
  
SAKIZ KOYUNU YARIŞMASINA REKOR KATILIM
Şenliğin ikinci gününde gerçekleştirilen, Çeşme Yarımadası’na has bir tür olan Sakız Koyunu Yarışması’na, 31 üretici, 109 hayvan ile katıldılar. Dişi Toklu, Erkek Toklu, Sakız Koyunu ve Sakız Koçu kategorilerinde düzenlenen yarışmanın jüri üyeliklerini ise Salih Seymen, Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Halil Girgin, Cüneyt Noyan, Oya Boran, Giannis ve Popi Giorgoulis yaptılar. 
 
Yarışmaya katılan özenle yetiştirilmiş birbirinden güzel Sakız Koyunları dereceye girebilmek için podyuma çıkarken, jüri üyeleri ilk üç dereceye girecek koyunları belirlemekte oldukça zorlandı. Yarışma sonunda Dişi Toklu, Erkek Toklu ve Sakız Koyunu kategorilerinde birinci İbrahim Özcan olurken Sakız Koçu kategorisinde birinciliği Kazım Beyaz kazandı.
 
Yarışmada birinci olan üreticilere Çeşme Belediyesi’nce 5'er bin, ikincilere 3'er bin, üçüncülere ise 2'şer bin lira para ödülü verilirken, yarışmaya katılan bütün üreticilere de birer çuval organik hayvan yemi verildi. 
 
Şenlikte, Yunanistan'ın Sakız Adası'ndan gelen Xıoi En Horo ekibinin sunduğu folklor gösterisi ilgi ile izlenirken, yöreye özgü bir oyun olan Ovacık Zeybeği de Ovacıklılar tarafından oynandı. Şenlik, katılanlara tavuklu pilav ve ayran sunumuyla sona erdi. 
 
Yarışma kategorileri ve dereceye girenler:
 Sakız Dişi Toklu:
1.İbrahim Özcan
2. Hulusi Baysal
3. İsmail Türkay
 
Sakız Erkek Toklu:
1.İbrahim Özcan
2.Mustafa İşit
3. Kazım Beyaz
 
Sakız Koyunu:
1.İbrahim Özcan
2.Ekrem Çelik
3.Yarımada Çiftliği
 
Sakız Koçu:
1.Kazım Beyaz
2.Mustafa Kemal Özay
3.Ekrem Çelik 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv