CHP’li Güler, “Zabıtanın eli ayağı bağlı!”

  • 0
  • 839
Yazı Boyutu:

CHP’li Birgül Ayman Güler, “Şimdiki kentlerin zabıtasındakitemel sorun AVM’cilik ve çok büyük ticari işletmeler! Zabıta sanki küçük esnafındenetçiliğine sıkıştırılmış gibi. Zabıta mevzuatında buna göre bir düzenlemeyapılmadığı için zabıta hizmeti küçük esnafla sınırlandırılmış oluyor.Türkiye’de işletmelerin büyüyen ölçeklerine uygun olarak zabıta görev veyetkilerinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor” dedi.   İzmir Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Birgül AymanGüler, Ege Belediye Zabıtalar Vakfı Başkanı Mustafa Can’ımakamında ziyaret etti.    Zabıtaların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerinibirinci ağızdan dinlemek ve için Ege Belediye Zabıtalar Vakfı’nı ziyaret edenGüler, Vakıf Başkanı Mustafa Can ve beraberindeki yöneticilerden zabıtalarınyaşadığı sorunlar hakkında bilgi alarak yaşanan sıkıntıların çözülmesi içinneler yapılması gerektiği noktasında görüş ve önerilerini dinledi.   

İhtiyaçlarını karşılamaktan uzak! 
Ziyarette akademi yıllarında zabıtalara yönelik yaptıklarıçalışmaları anlatan Güler, on yıl önce Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresiEnstitüsü’nde bir yıl süren zabıta araştırma sonucu hakkında bilgi verdi. Güler, “Enstitüde yaptığımız çalışmalar sonucunda, kentsel kolluk gücüolarak zabıtanın tarihini, gelişimini ve bugün ulaştığı aşamayı ortayaçıkarmıştık. Kentsel kolluk gücü olarak zabıta yaklaşık 150 yıllık geçmişinerağmen yasal sorunlar yaşıyor.  Bugün zabıta büyük ölçüde kentleşmiş olanTürkiye’nin kentlerinin ihtiyaçlarını karşılamaktan iyice uzak hale gelmişbulunuyor” dedi.  

Kentlerin sorunu AVM’cilik!
 
AVM ve büyük mağazalar sistemi karşısında kent zabıtasınıneli ve ayağının bağlanmış olduğunu belirten Güler, “Şimdiki kentlerinzabıtasındaki temel sorun AVM’cilik ve çok büyük ticari işletmeler! Zabıtasanki küçük esnafın denetçiliğine sıkıştırılmış gibi. Zabıta mevzuatında bunagöre bir düzenleme yapılmadığı için zabıta hizmeti küçük esnaflasınırlandırılmış oluyor. Türkiye’de işletmelerin büyüyen ölçeklerine uygunolarak zabıta görev ve yetkilerinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Zabıtagörevi yapan personel bu ihtiyacını vakıfları ve dernekleri aracılığıyla etkilibir şekilde siyasetin gündemine taşıyor. Zabıta görev ve yetkilerinin bu temelproblem çerçevesinde yeniden ele alınmalı. İzmir Milletvekili olarak bu gerçeksorunları ve kentsel yaşamı çok rahatlatacak somut önerileri almak içinburadayım” dedi.   

Can: “Amacımız yerelde ve geneldehaklarımızı korumak”
 
İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in vakıflarınıziyaret etmesinden ve zabıtlara gösterdiği yakın ilgiden memnuniyetlerini dilegetiren Can şöyle konuştu: “Ege Belediye Zabıtalar Vakfı’nın kuruluş amacı;zabıtanın görev tanımının tam olarak yapılmış olmamasıdır. Zabıtalık göreviyasalarla binlerce görevin verildiği ama bir yetki yasasının olmadığı, görevtanımlamasının olmadığı, genel idari hizmetler sınıfında değerlendirilen birdevlet memurluğudur. Bunların yanı sıra özlük haklarımızın çeşitli dönemlerdegaspa uğradığı, yıpranma ile ilgili çeşitli haklarımız olmasına rağmendüzenlemelerin yapılmadığı bir devlet memurluğudur. Kuruluş amacımızzabıtaların bu tür haklarını kazanmasına yönelik çalışmalar yapmak zabıtlarınhak ve menfaatlerini yerelde ve genelde korumak” dedi. 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv