Çocuk İşçiler Steril Ortamlarda Yaşamıyor

  • 0
  • 964
Yazı Boyutu:

Marmara Belediyeler Birliği’nin konuğu olan Balçiçekİlter, “Çocuk işçiler, şanslı azınlığın çocukları gibi steril ortamlardayaşamıyor. Bu çocuklar terörün, uyuşturucunun, hatta organ tüccarlarınınhedefinde” dedi. 

Gazeteci Balçiçekİlter, Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Medya Masası programınınkonuğu oldu. İlter’in 12 Ocak 2014 tarihli “Siz İnsan mısınız?” başlıklımakalesi üzerine gerçekleştirilen toplantıda, başta kâğıt ve pet şişe toplayançocuklar konusu olmak üzere ‘çocuk işçi’ sorunu masaya yatırıldı. 

Kâğıttoplatıcısı çocukların günlük 20 TL’ye çalıştığını belirterek sözlerinebaşlayan İlter, “Geçtiğimiz günlerde 6 yaşındaki bir kâğıt toplatıcısı çocuğunkamyonetin altında kalarak can vermesi beni çok üzdü. Çocukluğunu yaşamakyerine, günlük 20 TL’ye atık kağıt, pet şişe ve demir toplayan çocuklarınemekleri üzerinden, birileri çok büyük ticari gelirler elde ediyor.Belediyelerin çocuk işçi konusuna daha fazla eğilmesi gerektiğini düşünüyor, bukonuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çevre ve ŞehircilikBakanlığı’nın da sorumluluğu olduğuna inanıyorum. Doğru bir depozito sistemi kurulurve bu sistem kamu kurumları, sanatçılar, STK’lar tarafından da desteklenirse,önemli ölçüde mesafe alınabileceğini düşünüyorum. Bu konuda Marmara BelediyelerBirliği’nden destek bekliyorum” diye konuştu. 

“ÇOCUK İŞÇİLER, SUÇ ŞEBEKELERİNİN HEDEFİNDE”
Balçiçek İlteraçıklamalarının devamında, belediyelerin çocuk işçi konusuna eğilme şeklinin,ailelere para vermek olmaması gerektiğini belirterek, “ Ailelere günlük 20 TLverilerek sorunun çözüleceğine inanmıyorum. Aileler parayı alır, ancakçocuklarını yeniden çalışmaya gönderir. Geçtiğimiz günlerde babasından ağırbiçimde dayak yiyen bir kağıt toplayıcısı çocuğa rastladım. Çocuğun suçu,arkadaşlarıyla buldukları bir top ile günü geçirmek ve futbola daldıktan sonrakağıt toplayamamaktı. Bir çocuğun en tabii hakkıdır top oynamak. Çocuk işçiler,şanslı azınlığın çocukları gibi steril ortamlarda yaşayıp, en güzel okullarda,en iyi yemeklerle beslenmiyor. Bu çocuklar terörün, uyuşturucunun, hatta organtüccarlarının hedefinde ve ağırlığı sokaklardaki işçi çocuklar olmak üzere,İstanbul’da her gün 26 çocuk kayboluyor. Emniyet ortalama 10-12 çocuğubulurken, kalan 14 çocuğun nereye götürüldüğü, o çocuklara ne olduğu bellideğil” dedi. 

BALÇİÇEK İLTER’E TEŞEKKÜR
MarmaraBelediyeler Birliği’nin çocuk işçiler konusunda yapacağı çalışmalarakatılacağını belirten İlter, belediyelerin medya ile iletişim konularına dadeğinerek, “24 senelik bir gazeteci olarak, belediyelerin standart vermesigereken hizmetleri büyük başarılarmış lanse etmesinden hoşlanmıyorum. Birbelediyenin görevi zaten, park yapmak, yol yapmak, asfalt yapmaktır” dedi. MarmaraBelediyeler Birliği Genel Sekreteri Züver Çetinkaya ise, hassasiyetinden ötürüBalçiçek İlter’e teşekkür ederken, Birlik Başkanı ve Bursa Büyükşehir BelediyeBaşkanı Recep Altepe öncülüğünde, çocuk işçilere yönelik sempozyumlar,çalıştaylar yapılacağını söyledi. Marmara Belediyeler Birliği Basın DanışmanıFatih Sanlav da Medya Masası buluşmaları kapsamında, medyanın tanınmışisimlerinin yanında haber merkezi yöneticileriyle de bir araya gelineceğiniaktardı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv