Çocuklar unutulmayacak bir “Uzay Macerası’na” hazirlaniyor

  • 0
  • 878
Yazı Boyutu:

Uzay Kampı Türkiye’nin 6 günlükuluslararası yaz kampı programları başlıyor. Yaz tatilinde unutulmaz bir uzaymacerası sunacak kampa katılan çocuklar, en uzun süreli “uzay yürüyüşü” yapanNASA Astronotu E. Michael López-Alegria’dan ders alacak.

Uzay Kampı Türkiye, yaz boyunca 9-15 yaşaralığındaki öğrencilere yönelik sunacağı programlarda; uzay bilimlerieğitiminin yanısıra eğlenceli takım çalışmalarıyla bireysel gelişime katkısağlayacak. İngilizce ve Türkçe dil seçenekleriyle 6 günlük dönemler halindeuygulanacak yaz programı, ağustos ayı sonuna dek sürecek. Öğrenciler, kampboyunca sıfır yerçekimi duvarı, 1/6 ay yürüyüşü koltuğu, çok eksenli simülatörgibi NASA dizaynlı eğitim araçlarıyla uygulamalı eğitimler alacak.

Türk personelin yanı sıra Amerikalı takımliderlerinin de görev yapacağı, İngilizce programlara ayrıca Rusya, ABD,Polonya, Fransa, İtalya, İspanya ve Çin’in de aralarında bulunduğu 20 ülkedenyüzlerce öğrenci de katılacak. Yeterli derecede İngilizce bilen Türköğrenciler, yabancı ülke öğrencileriyle birarada olup kültürlerini paylaşmaolanağı bulacak.

UZAYDA YÜRÜYEN ASTRONOT DERS VERECEK
ESBAŞ girişimi olarak 2000 yılında İzmir’dekurulan ve dünyadaki üç uzay kampından biri olan Uzay Kampı Türkiye, 30Haziran-6 Temmuz ve 7-13 Temmuz tarihlerinde, NASA Astronotu López-Alegria’yıağırlayacak. Uzay Kampı Türkiye’nin tüm yıl boyunca özel olarak yürüttüğüKardeş Okullarla Bilim Programı kapsamında düzenlenecek ve “E-Pal Haftası”olarak bilinen 6 günlük programa (30 Haziran-6 Temmuz) özel olarak davet ettiğiAstronot López-Alegria, 1995 - 2007 yılları arasında dört ayrı uçuştauzaya  giderek toplam 67 saat 40 dakika “uzayyürüyüşü” yaptı. López-Alegria ilk olarak 1995 yılında uzay mekiğiColumbia’nın   STS- 73 görevinde uzayagitti. 2000 yılında, STS-92 görevindeki uzay yolculuğuna kadar geçen zamandaNASA’da Operasyon Direktörü olarak görev aldı. 11-24 Ekim 2000 tarihlerindegerçekleşen STS-92 görevinde, uzay boşluğunda iki ayrı zamanda yaklaşık toplam14 saat uzay yürüyüşü gerçekleştirdi.

 Astronot López-Alegria,  23 Kasım - 7 Aralık 2002’de gerçekleştirilenve Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (UUİ) mürettebatın değiştirilmesinihedefleyen STS-113 görevinde de yaklaşık 20 saat uzay yürüyüşü yaptı. 18 Eylül2006’da, Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılan ve uzayda 215 günkalarak            

21 Nisan’da Dünya’yatekrar dönen Soyuz TMA-9’nın komutanlığını üstlenen López-Alegria, bu görevdediğer uluslararası mürettebatla birlikte UUİ’nin inşaası ve çalıştırılması gibifaaliyetlere katılarak beş uzay yürüyüşü gerçekleştirdi ve uzayda toplamdayaklaşık 257 gün 23 saat kaldı. López-Alegria, 10 ayrı seferde, toplam 67 saat40 dakika ile en uzun süre uzay yürüyüşü yapan NASA Astronotu ünvanına sahipoldu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv