Çömlekçilik de zamana yenilenlerden

Gelişen endüstri ve genişleyen pazar alanları maalesef zamanla bazı mesleklerin kaybolmasına yol açıyor.

  • 0
  • 775
Çömlekçilik de zamana yenilenlerden
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Gelişen endüstri ve genişleyen pazar alanları maalesef zamanla bazı mesleklerin kaybolmasına yol açıyor. Bütün bu meslekler büyük bir el emeği, maharet ve ustalık gerektirmekteyken teknolojik gelişmeleri takip eden seri üretim bu meslekleri de olumsuz etkiledi.

İnsanlar daha iyi bir hayat için mücadele veriyor. Türkiye’nin sorunlarından biri de işsizlik. İşsiz olanların da sabah akşam düşündükleri tek şey iş bulabilmek oluyor. “Geleceğin mesleği ne?” sorusu günlük hayatta önemli bir yer tutuyor. Belki şuan rağbet gören meslekler gelecekte belki de hiç hatırlanmayacak. Geçmişten günümüze unutulmaya yüz tutan mesleklere  bakıldığında çoğunun adı bilinmiyor.

Türkiye’de çömlekçilik de zamana direnen mesleklerin başında geliyor.  
Çömlekçilik toprağın ya da asıl olarak killi toprağın çeşitli aşamalardan geçirildikten sonra şekillendirilip kullanılmak üzere çeşitli eşyalar üretilmesine deniyor.  Asırlardır mutfak araç gereçleri olarak kullanılan çömlek her evin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Ta ki bakır, alüminyum, çelikten yapılan dayanıklı mutfak araç gereçleri çıkana kadar. Bu durum günümüzde çömlekçileri nasıl etkiledi sorusunu akıllara getiriyor.

Bundan bir kuşak önce çömlekçilik yaparak çocuklarını evlendiren, dükkan açan, günlük hayatını refah içinde sürdürenlerin çocukları bugün baba mesleğine devam etseler bile aynı hayatı süremiyorlar hatta ucu ucuna anca yetiştiriyorlar. Eskiden mutfakların vazgeçilmezi olan çömlekleri sadece erkekler değil kadınlar da yapardı. Hatta kadınlar yapıp erkekler satardı ki aile mesleği böyle böyle devam ederdi. Zamanla mutfak gereçlerinde çeliğe, bakıra geçiş olunca bu meslek de kaybolmaya yüz tutmuş durumda günümüzde.

Hammadde çömlekçilik için çok önemli. Yapılan toprak kaplar, taş fırında odun ateşiyle pişiriliyor. Öncelikle hammaddeyi, yani toprağı hamur haline getirilerek  şekil veriliyor  ardından rüzgarsız ve güneş almayan bir odada kurumaya bırakılıyor. Kuruma sisteminin çok önemli olduğu bu meslekte taş fırınında, odun ateşinde 70 saate varan pişirme süresinden sonra çömlekler hazır oluyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Aşkına kostüm şampiyonu

Festivalde muhteşem final

Başkan Tugay'dan İzmir Valisi Elban'a ziyaret

Aytaç Sefiloğlu anıldı

Bayraklı’da 23 Nisan coşkusu

Sendromlu kardeşlerin helikopteri için seferber oldu

Arşiv