Cuma akşamları kimseye söz vermeyin!

  • 0
  • 532
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi,sinemaya damga vuran kült filmleri ‘Yeniden Sinematek’ gösterimleriyle İzmirlisanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Sinematek’in Mayıs ayı programında‘Büyüme Sancısı’ başlığıyla birbirinden seçkin ve ilgi çekici filmleri izlemekmümkün olacak. Ücretsiz gösterimler, her Cuma Kültürpark İzmir Sanat Büyük Salon’dasaat 20.00’de.  Geçen ayki gösterimdenMayıs ayına ertelenen Metropolis’ adlı film ise 7 Mayıs 2014 Çarşamba akşamıperdeye yansıyacak.  

Cannes ödüllü bir film
Yeniden Sinematek gösterimleri,Fransız Yeni Dalga Akımı’nın en önemli isimlerinden François Truffaut’unyönettiği, orijinal adı ‘Les Quatre Cent Coups’ olan ‘400 Darbe’ adlı filmlebaşlayacak. 2 Mayıs 2014 Cuma günüizlenebilecek film, hem akımın hem de sinema tarihinin en değerli filmlerindenbiri. Cannes Film Festivali’nde Truffaut’a ‘En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandıran1959 yapımı filmin başrollerinde Jean-Pierre Léaud, Claire Maurier, Albert Rémy ve Guy Decomble yer alıyor.Çocukluğa ve ilk gençlik yıllarına dair yapılmış en önemli filmlerden biri olarakadlandırılan eserin konusu şöyle: Antonie, ilgisiz annesi ve üvey babasıylaParis'te zorlu bir yaşam sürmektedir. Yaşamdan ve ailesinden iyice bunalanAntonie, önce okulu kırıp sokaklarda dolaşmaya başlar, en sonunda da evi terkedip yakın arkadaşıyla birlikte deniz kenarına kaçmaya karar verir. Ancakkazandığını düşündüğü özgürlüğünü sürdürebilmesi için bir şekilde para bulmasıgerekmektedir.  

Bu film kaçmaz!
7 Mayıs 2014 Çarşamba günü gösterilecek ‘Metropolis’in yönetmeniFritz Lang. Brigitte Helm, Alfred Abel ve Gustav Fröhlich’in başrollerde oynağısessiz film 1927 yapımı. Film, sadece döneminin değil tüm zamanların ennitelikli bilim kurgu yapımlarından biri olarak kabul ediliyor. Gelecek zamandageçen filmde, insanlar yer altında makinelerle birlikte yaşayan sınıf veyukarıda daha konforlu bir yaşam süren yönetici sınıf olarak ikiye ayrılmıştır.Lang, bölünmüş toplumsal yapıyı, bir aşktan yola çıkarak uzlaştırmaya çalışır.Film, çekildiği döneme göre mükemmel sayılabilecek bir şehir tasarımına sahipolması nedeniyle daha sonra çekilen bütün bilim kurgu filmlerini etkiledi. 

Zıkkımın kökü
9 Mayıs 2014 Cuma günü gösterilecek film, Türk sinemasının ünlüyönetmeni Memduh Ün imzalı. Ün, ‘Zıkkımın Kökü’ adlı filmde yazar Muzafferİzgü’nün hayat hikâyesinin özelinde etkileyici bir Türkiye portresi çiziyor.Başrollerinde Menderes Samancılar, Emre Akyıldız, Meriç Başaran, Günay Girik, Elif İnci,Sırrı Elitaş ve Eray Demirkol’ninyer aldığı 1992 yapımı filmin senaryosu Macit Koper’e, müzikleri ise CahitBerkay’a ait. Altın Koza Film Festivali’nin yanısıra yurt dışında çok sayıdafestivalde ödül kazanan filmin konusu şöyle: Küçük Muzo, yoksul bir aileninçocuğudur. Adana’da tek odalı bir evde, annesi, ağabeyi ve babasıyla birlikteyaşamaktadır. Muzo, mahallede darı satarak, okul harçlığını çıkarmaya çalışır.Muzo’nun günlük hayatında değer verdiği yerlerden biri de kütüphanedir.Kütüphanecinin verdiği kitaplarla hayal ve düşünce dünyasını zenginleştirip,duyarlı bir insan olma yolunda sağlam adımlar atar. Aradan 10 yıl geçmiştir.Sevimli bir delikanlı olan Muzo, yeni komşularının kızına âşık olur. Busevdanın sonunda evlilik gündeme gelse de Muzo’nun seçimi farklı olacaktır. 

James Dean hayranları, haydi sinemaya!
Yeniden Sinematek’in 16Mayıs 2014 Cuma tarihli gösteriminde‘Asi Gençlik’ (Rebel Without A Cause) adlı film var.  Nicholas Ray’in yönetmenliğini üstlendiğifilmin başrollerini James Dean ve Natalie Wood paylaşıyor. Filmde, büyümeningetirdiği sorunlarla boğuşan ve isyankar bir genç olan Jim’in yeni taşındığıkasabada kendisi gibi sorunlar yaşayan Judy ile olan hikâyesi anlatılıyor.Dönemin orta sınıf Amerikan gençliğinin gerçekçi bir portresini çizen filmgençlik, ahlak, Amerikan aile yapısı ve kuşak çatışmaları üzerine önemliyorumlar yapıyor.  

Napoli’den bir öykü
23 Mayıs 2014, Cuma günüise ‘Çantadaki Kriptonit’ (LaKryptonıte Nella Borsa) adlı film gösterilecek. IvanCotroneo’nun yönettiği 2011 yılı İtalyan yapımı filmin başrollerinde ValeriaGolino, Luca Zingaretti ve Cristiana Capotondi var. Filmin konusuna gelince:Her ailenin kendine ait sırları vardır. Fakat bazıları diğerlerinden dahaeğlencelidir. Napoli 1973. Kalabalık bir ailede büyüyen 9 yaşındaki PeppinoSansone ve Süperman olduğuna inanan ondan büyük Gennaro. Peppino’nun günlerisokaklarda gösteri yapan akrabaları Titina ve Salvatore ile anlaşılmaz birsessizliğe gömülen annesi ve ona eşlik etmesi için karısına sürekli civcivleralan babası arasında geçiyor. Gennaro birden ölünce, Peppino’nun hayal gücüdevreye girer ve kuzeninin hep kendisini yerine koyduğu Süperman olduğunu düşünmeyebaşlar. Değişik güçleri olan Napolili bu hayali arkadaş vasıtasıyla, Peppinoyetişkinlerin dünyasına ve kendi ailesinin maceralarına yaklaşmayı başarır. 

Başrolde Dustin Hoffman var
Etkinlik takviminin son filmi iseorijinal adı ‘The Graduate’ olan ‘Aşk Mevsimi’. 30 Mayıs 2014 Cuma günü izleyiciyle buluşacak film 1967 Amerikanyapımı. Mike Nichols’un yönettiği filmin oyuncuları Anne Bancroft, DustinHoffman, Katharine Ross ve Richard Dreyfus. Filmde, Benjamin Braddock’unkendisini ve aşkı keşfetmesinin dramatik öyküsü anlatılıyor. Braddock, okuldanyeni mezun olmuş, çevresindekilerin gelecek ile ilgili nasihatlerindenbunalmıştır. Kafası karışık olan Benjamin, yakınlaştığı annesi yaşındakikadının kızına aşık olur ve ilişkiler karma karışık hale gelir.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Demir, A takımı ile bir araya geldi

Mine Piriştina son yolculuğuna uğurlandı

Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Haftaya asfalt çalışmasıyla başladı

Dikili’de yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Arşiv