Cumhuriyet kadınları salonlara sığmadı

  • 0
  • 714
Cumhuriyet kadınları salonlara sığmadı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Güzelbahçe Belediyesi ve Cumhuriyet Kadınları Derneği Güzelbahçe Şubesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Medeni Kanun ve Kadınlarımız’ konulu panel büyük ilgi gördü. Televizyoncu-gazeteci Uğur Dündar’ın da aralarında bulunduğu panelistleri dinlemeye gelenler salona sığmadı, izdihama neden oldu.

Moderatörlüğünü Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Dr. Canan Arıtman’ın yaptığı panele konuşmacı olarak, Uğur Dündar’ın yanı sıra  Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, Türk Parlamenter Birliği İzmir Şube Başkanı Avukat Metin Öney ve Yrd. Doç. Dr. Türkan Başyiğit katıldı.

Çok sayıda davetli yaklaşık üç saat süren paneli boş koltuk kalmadığı için yerlere oturarak veya ayakta izledi.
CHP Kadın Kolları üyesi bir grup kadın, salon girişinde  ellerinde dövizlerle kadına yönelik şiddeti kınadı, bildiri dağıttı. Özgecan Arslan için bir köşenin oluşturulduğu Güzelbahçe Belediye Kültür Merkezi’nin Tuncel Kurtiz Salonu’nda gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan, Güzelbahce Belediye Başkanı Mustafa İnce, "Ailede kadın erkek eşitliği, kadınların istediği mesleği seçebilmesi, tek eşli evlilik gibi önemli düzenlemelerin kabul edilişinin yıl dönümünde, çok değerli isimlerle bir aradayız”dedi..

Cumhuriyet Kadınları Derneği Güzelbahçe Şube Başkanı Mesude Öney de,  “Türk Medeni Kanunu’nun temeli laiklik ilkesine oturtulmuştur. Bununla birlikte kadınlarımız kişiliklerini, benliklerini, özgürlüklerini ve eşit bireyler olarak pek çok hakkı kazanmışlardır. Biz kadınlara düşen görev, Laik Demokratik Türkiye Cumhuriyetini ve tüm bu kazanımlarımızı ülkemiz için korumak ve savunmaktır”dedi.

Arıtman:Kadına yönelik şiddet patladı
Dr. Canan Arıtman, son yıllarda kadın haklarının geriye götürüldüğünü belirterek, “Atatürk, kadın ile erkeği eşit kılan Medeni Kanunu çıkartarak kadınları yüceltirken, günümüzde kadınlar aşağılanarak, geriye götürülüyor, baskı altına alınıyor. Atatürk, kadınlarla birlikte cumhuriyeti kurarken, bugün kadın erkek eşit değildir diyenler cumhuriyeti yıkmaya çalışıyor. Kadına yönelik şiddet adeta patladı ve son 12 yılda yüzde 1400 oranında arttı. Bunun nedeni siyasi iktidardır” diye konuştu.

Öney:Zihniyet değişikliği gerekiyor
Avukat Metin Öney ise Medeni Kanun ile Türkiye’de tebadan, yurttaşlığa geçildiğini savunarak, “Yasalarda değişiklik yapmak, yasa çıkarmak önemli değil. Önemli olan zihniyet değişikliğidir”dedi. Öney, yaşanan son Özgecan cinayetinden örnek vererek kadınlara ve çocuklara yönelik işlenen suçlara verilen cezalarda indirim yapılmamasını istedi.
Yrd.Doç.Dr. Türkan Başyiğit de  tarihsel süreç içerisinde kadının toplumsal yaşamdaki yerine dikkat çekti ve “Bu kürsüde konuşmayı, üniversitede görev yapmayı, araç kullanmayı, eşimi boşama hakkını Atatürk’e  ve onun çıkardığı Medeni Kanun’a borçluyum” dedi.

Sertel:Şiddetin temelinde eğitimsizlik var
Kadınların cinayete kurban gittiği, şiddete uğradığı bir dönemde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kadınlara ve gençlere yönelik olarak pozitif ayrımcılık yapıp, büyük kentlerde milletvekili aday listelerinde ilk sıraya kadın adaylarının yazılmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Türkiye’de kadına yönelik şiddetin temelinde eğitimsizliğin yattığına dikkat çeken Sertel, “Bugün ülkemizde okul çağında olduğu halde okula gönderilmeyen 4.5 milyon çocuktan 2.5 milyonu kız çocuğudur. Eğer ülkemde eğitim oranı yüksek olsaydı, bugün bu siyasi iktidar başımızda olmazdı. Bu nedenle ülkeye temiz bir iktidar gerekiyor. Çünkü iktidar kirlendi, pislendi” diye konuştu.

Dündar: Ülkeyi kadınlar kurtaracak
Son konuşmacı Uğur Dündar, insan hayatının ucuz, kadın hayatının ise hiç değerinin olmadığı, bir ülkede kadınların büyük acılar yaşadığına dikkat çekti. Televizyonculuk yıllarında tanık olduğu çeşitli olayları anlatan Dündar,  “Özgecan kızımız başta olmak üzere kadına yönelik şiddet, son yıllarda aldı başını gidiyor. Ülkemizde ne yazık ki kadının adı yok. Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmak, laik cumhuriyeti korumak için laik cumhuriyet kadınlarına büyük görev düşüyor. Bu konuda İzmirli kadınların en doğru olanı yapacağından hiç kuşkum yok. Umarım, tüm Türkiye’deki kadınlar da İzmir’deki hemcinsleri gibi davranır ve 7 Haziran genel seçimlerinde ülkeyi ve kendilerini karanlıktan kurtarırlar” dedi.
Panelin sonunda Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, konuşmacılara günün anısına çiçek ve plaket sundu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Oyuncak Hastanesi açıldı

Karnaval Havasında

Arşiv