Demiryolcu yeni rekorlar kırmaya hazır

  • 0
  • 722
Yazı Boyutu:

Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Başkanı Özden Polat, konvansiyonel demiryolu hat yenileme çalışmaları yanında yük ve yolcu taşımacılığının da aksaksız sürdüğünü söyledi. Yenileme çalışmalarında Cumhuriyet tarihi rekorlarının kırıldığını hatırlatan Polat, “İmkan verilsin, yeni Cumhuriyet rekorları kırmak görevimiz” dedi.

 

Merkezi İzmir'de bulunan YOLDER’in Yönetim Kurulu Başkanı ve TCDD 3. Bölge Yol Bakım Onarım Müdürü Özden Polat, tren işletmeciliğinin bir numaralı şartının üzerinde güvenli, hızlı yolculuğun yapılmasına imkan veren demiryolu hatları olduğunu anlattı. Polat, bu hatların yapımı, bakımı, onarımı ve belli bir standartlar kapsamında korunmasının “TCDD’nin isimsiz kahramanları” olarak tanımlanan yol personeli tarafından gerçekleştirildiğini hatırlattı.

 

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Yol Dairesi ve yol çalışanlarının, her yıl uzunluğu daha da artan bir biçimde yol yenilemesi yaptığını anlatan YOLDER Başkanı Özden Polat, 2010 yılında 687 kilometre konvansiyonel hat yenilemesinin Cumhuriyet tarihinde bir rekor olduğunu vurguladı. 2011 yılında planlanan 1117 kilometre yol yenilemesinin yüzde 80’i tamamlandığını ve yılsonuna kadar tamamının bitirilerek yeni bir rekora imza atılacağını söyleyen Polat, yürütülen çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

 

“Topoğrafik yapı ve yoğun trafik akışı, uzun yıllar önce yenilenen kimi demiryolu hatlarının ekonomik ömrünü iyice azalttı. Bu hatlarda standartlara uygun malzeme ile yenileme çalışmaları yapılıyor. Çalışmalarda yoğun insan gücünün yanında 16 değişik tür iş makinesinden de yararlanılıyor. Sabah saat 07.00’de başlayan çalışmalar, program dışı bir aksilik olmaması durumunda saat 18.00’de bitiriliyor ve çalışma bölgesi trafiğe açılıyor. Yani bir yandan yol yenilemesi yapılırken demiryolu ulaşımı ve taşımacılığı aksaksız sürüyor.”

 

Polat’ın verdiği bilgiye göre, çalışma yapılan bölgelerde eski traversler ve raylar sökülüyor, yerlerine yüz binlerce beton yeni travers, on binlerce ton yeni ray döşeniyor. Yine on binlerce ray kaynağı gerçekleştiriliyor. Yeni döşenen yolun güvenlik ve konforunun sağlanması için yol elemesi, makineli buraj ve reglaj, vibrasyonlu zemin iyileştirilmesi çalışmaları yapılıyor. Bu sayede trenlerin ve yolların bakım maliyeti düşüyor, trenlerin daha hızlı gitmesine olanak sağlanabiliyor.

 

Demiryolu yapım ve işletim personelinin sistemin kusursuz işlemesi için neredeyse 7 gün - 24 saat, sıcak-soğuk demeden çalıştığını söyleyen Özden Polat, çalışmalarının ağır ve tehlikeli işler kapsamında yer aldığını hatırlattı. YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, “Kurum yöneticilerimiz imkan verdiği müddetçe yeni Cumhuriyet rekorları kırmak da bizim görevimiz” dedi.

 

1117 kilometre yol yenilemesinde 130 bin ton ray, 1 milyon 800 bin tane travers, 2 milyon 250 bin metreküp balast kullanılıyor.

 

1 metre rayın ağırlığı 60 kilogram, 1 traversin ağırlığı 305 kilogram.

 

1117 kilometre yolun yenilenmesi için toplam yaklaşık maliyeti 558 milyon 500 bin TL

 

1 kilometrede 1600 adet  beton travers kullanılıyor. 1 traverste 4 vida, 1 kilometre yolda 6 bin 400 vida bulunuyor. Tüm malzeme özel araçlarla tek tek kontrol ediliyor.

 

Eski tip tahta traversler yeni beton traverslerle değiştiriliyor. Traversler Ankara Polatlı’da üretiliyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv