Demokrasi kültürümüz dibe vurmuş durumda. Çözüm siyasi partilerimizdedir

  • 0
  • 901
Yazı Boyutu:

Ege Koop’un Ege Üniversitesi’nin desteğiyle yürüttüğü Anayasal Haklarımız ve Kurumlarımız” seminerler dizisinde Ege-Koop Danışma Kurulu Üyeleri Av. Cihan Türsen ve Av. Metin Öney “Demokrasi ve Hukuk Devleti” konusunda konuştu. Av. Türsen, “Demokrasi kültürümüz dibe vurmuş durumda. Çözüm siyasi partilerimizde” derken Av. Öney, “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamız münkün değildir. Bilgi sahibi olmanın yolu eğitimden geçer” görüşünü savundu.

       Karşıyaka Eski Belediye Başkanı Cihan Türsen ülkemizde demokrasinin tarihsel süreci hakkında bilgi verdi. Av. Türsen şunları söyledi: “Geçmişten günümüze en ideal sistem olarak ilerleyen demokrasiyi her istediğini yapmak olarak göremeyiz. Demokrasi kültürümüz dibe vurmuş durumda. Siyasi Partilerle ilgili birçok sorunumuz var. Siyasi Partiler ve seçim sistemimizle ilgili sınıf geçemeyecek birçok unsura sahibiz. Böyle bir ülkede siyasi sorun boldur. Demokrasi için çözüm siyasi partilerimizdir. Özel menfaatlerin kamu çıkarının önüne geçmesinden daha tehlikeli bir şey olmaz. Yurttaş reaksiyonu demokrasilerde çok önemli. Demokrasiye yaklaşmak için tepki toplumunu oluşturmak zorundayız”

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİR HUKUK DEVLETİDİR” 
Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şube Başkanı, 20. Dönem Milletvekili Av. Metin Öney, vatandaşın demokrasi, anayasal hak ve sorumluluklarımız konularında bilgi eksiği olduğunu vurgulayarak, “Demokrasi, bilgi ve bilenlerin rejimidir. Kamuoyunun Anayasal haklarımız ve kurumlarımız konusundaki bilgi eksiğinin giderilmesi gerekmektedir” dedi. Toplumda, bir TV kuruluşu tarafından yapılan araştırmada birçok insanın TBMM’nin açılımını dahi bilmediğini belirten Av. Öney şu görüşlere yer verdi:  “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamız mümkün değildir. Bilgi sahibi olmanın yolu eğitimden geçer. Hukuk üzerine düşünmeli kavramlarıyla nitelikli bilgi sahibi olmalıyız. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Kanun devleti kavramıyla çok kez karıştırılsa da iki kavram birbirinden çok farklıdır. Bütün devletler rejimi ne olursa olsun hukuk devleti olma gayretindedir. Hukuk adalete yönelmiş bir yaşama düzenidir. Bir diktatörün, padişahın, meclisin yasaları kanundur. Ama bunlar hukuk devleti olmaya yetmez. Siyasi iktidarlar yargıyı ele geçirme çabasında bulunurlar. Hukuk devletinde bu mümkün olamaz. Kanuna karşı hile anlayışının düzeltilmesi siyasal iktidarın işidir" İZMİR (Ege Ajans/ Emel OTURAK)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv