Demokrasi nerede?

  • 0
  • 749
Yazı Boyutu:

Kocaoğlu'nun'istifa resti"ni değerlendiren Başkan Tütüncüoğlu, "İddialardoğruysa, tek bir adamın lafı İzmirliden, halktan, ilçe örgütlerinden, MYK'dan,PM'den üstünse, savunduğumuz demokrasi nerede? Aziz Bey'in karşıdurduklarımızdan, Başbakan'dan ne farkı kalacak?" dedi.  CHPGenel Merkezi'nde yapılan Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) adını seçtiği veParti Meclisi'ne (PM) gönderildiği belirtilen Çeşme Belediye Başkanı FaikTütüncüoğlu, aday değişim sürecini değerlendirdi. İzmir milletvekillerinin dearalarında bulunduğu onlarca kişi tarafından kendisinin 'PM'ye geçtiğibelirtilmiş olmasına rağmen ve sonradan yapılan "gece yarısıoperasyonu" müdahalesiyle listenin seçime 50 gün kala İzmir BüyükşehirBelediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun partiyi zerre kadar düşünmeyerek 'istifa'tehdidiyle değiştirdiği iddialarına rağmen konuşmama kararı aldığını belirtenTütüncüoğlu, "Kocaoğlu partiyi hiçe sayarak listesi geçmediği için 'istifaresti' çektiği iddialarına ve aday gösterilmeyenleri kendisinin yapmadığınıyapmaya davet etmesine rağmen; yıllardır bayrağı altında mücadele ettiğimpartim için susma kararı almıştım. Fakat yaptığı açıklamada doğrudan benimadımı geçirerek cevap hakkımı zorunlu kıldı ve bu yüzden açıklama yapmaihtiyacı hissettim" dedi. 

Bizdemokrasi yaşamazsak...
Adaybelirleme sürecinde, MYK'dan çıkan; PM'ye giden isimlerin üzerini çizerek,MYK'dan bile çıkmayan isimlerle 'istifa ederim' diyerek değiştirilmesinin hemseçmen hem de CHP'ye zarar verdiğini belirten Başkan Tütüncüoğlu, yaşanangelişmelerle, halkın istekleri önemsenmeksizin sergilenen tavırların partininitibarını zedelediğini kaydetti. Başkan Tütüncüoğlu, AK Parti'nin otoriterleşenyönetimine karşı, "Birleştirici Güç" ve Türkiye'de"Demokrasi"nin tekrar dirilme umudu olması gereken CHP'nin kendi aday belirleme sürecinde yaşanan "antidemokratik" tutumueleştirdi. "Kurucusu Atatürk olan 'sosyal demokrat' bir partinin, çağrısıyaptığı demokrasiyi önce kendi içinde de yaşaması gerekir" diyenTütüncüoğlu, şöyle devam etti: "Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun da en baştagüvence verdiği gibi  aylardır 'Ön seçim yapalım', 'Meyil belirlemesiyapalım' dedik, kulak asılmadı." 


Anketve performansın aksi yapıldı
"Önseçimden yana olmadılar bunun yerine 'anket' yapıldı. Anketlerden biz çıktık.Performans yapıldı, biz çıktık fakat ne anket önemsendi ne yoklamalar ne deperformans... MYK'nın ve PM'nin aldığı karar bile seçime 50 gün kala 'rakibiiçin aday olduğunu yoksa aday olmayacağını' açıklayan tek bir adamın 'istifa'tehdidiyle değişiyor. Tek bir adam MYK ve PM'den daha üstün tutuluyor. Bizparti içinde demokrasiyi yaşayamazsak, demokrasiyi nasıl genele yayacağız?Türkiye'yi nasıl demokrasi ile tekrar buluşturacağız? Eğer tek bir adamıntanıdığı, eşi, dostu, bacanağı öne çıkacaksa AKP'nin yürüttüğü politikalardan,17 Aralık'ta karşısında dikildiğimiz şeylerden ve kişilerden ne farkımızkalacak? Dava uğruna savaştığını belirtenlerin seçime günler kala partiadaylığını açıklandığı halde 'listecilik' yaparak MYK ve PM'nin kararına'istifa ederim' diyerek partiyi tehdit edenlerin sözü geçiyorsa, partiye vehalka dayatma yapan Aziz Bey'in 'Tayyip Erdoğan'dan ne farkı kalacak o zaman?" diye konuştu. 

Hiçbirseçimde benzeri olmadı
Çeşme'de20 yıl belediye başkanlığını büyük bir onurla sürdürdüğünü belirten BaşkanTütüncüoğlu, "89'da seçildim, bu yüzden seçilme yılı itibariyle CHP'nin eneski ve tecrübeli belediye başkanlarındanım. Şimdiki gibi kimi koysak alırmantığıyla atama yapan kişilerin aksine başka bir partiden iktidarınınyaşandığı Çeşme'de adaylığımla Faik Tütüncüoğlu olarak CHP bayrağı altında ipigöğüsledim. Seçildiğim yıl oyumuz yüzde 27'idi; bugün 54'e ulaştı. CHPbayrağını taşıyarak 5 seçime girdim. Erdal İnönü'den başlayarak Kılıçdaroğlu'nakadar 6 tane genel başkanla çalıştım. Fakat aday belirlenirken bugünyaşadıklarımı bir kez bile yaşamadım. Seçime 50 gün kala bir kişi 'istifaederim' dedi diye o ildeki 30 belediye başkanı halka rağmen birden hiçbir zamandeğiştirilmedi. Belediye başkan adaylarını ilçe halkının, örgütünün kimidesteklediği, kimin sevildiği, kimin daha dürüst olduğu belirledi, BüyükşehirBelediye Başkanı kendini onlarca ilçenin örgütünden, halkından, belediyebaşkanından üstün tutmadı hiç bu partide..." diye konuştu. 

Hiçbirbaşkan yapmadı bunu
PM'deyaşananların ve sergilenen tavrın sadece CHP'de değil, İzmir'de de daha önceyaşanmadığını vurgulayan Tütüncüoğlu, "Başkanlığımda İzmir BüyükşehirBelediyesi'nde 4 başkan, Yüksel Çakmur, Burhan Özfatura, Rahmetli AhmetPiriştina'nın hiçbiri kendini ilçe halklarının isteklerinden üstün tutup, hiçalakası olmayan kişileri, halka rağmen bir yerlere atamak için genelmerkezlerini 'istifa' ile tehdit etmedi.  Bu yapılan uygulama belediyebaşkanlarına değil halkın iradesine yapılmış bir hakarettir. Aliağa, Bornova,Çiğli, Çeşme, Karabağlar, Karşıyaka, Konak gibi birden çok ilçede aynı durumsöz konusu. Demokrasi için 'halka rağmen' karar alınmaz, demokrasi halklagelişir, halkla şekillenir. İlçe örgütleri ve halkın görüşleri hiç bu kadar safdışı bırakılmamıştı. Madem halkı önemsemeyeceksiniz neden halka sordunuz mademilçe örgütlerini önemsemiyorsunuz neden ilçe örgütü kurdunuz madem MYK vePM'nin aldığı kararını önemsemeyeceksiniz neden MYK ve PM topladınız, bu kadarinsanı oyaladınız? Direk Aziz Bey'e sorsaydınız o atasaydı... " şeklindekonuştu. 

Değermiydi Aziz Bey?
AzizKocaoğlu'nun, görüşmelerde 'kendi listesi' sözlerine defalarca, "Yeminederim öyle bir şey yok Faik Abi!" dediğini ve televizyon programlarındaİzmirlinin önünde ve gazetecilerle olan görüşmelerinde de liste iddialarınıreddettiğini ve "Çeşme'de Faik Tütüncüoğlu ile bir sıkıntım yok"sözünü defalarca tekrar ettiğini, Kocaoğlu'nun "Hatta Tütüncüoğlu Başkan,Dalgıç Yardımcısı" diye formül geliştirdiğini hatırlatan BaşkanTütüncüoğlu, sürecin Aziz Bey'in doğru söylemediğine işaret ettiğine değindi. BüyükşehirDavasında bile Aziz Bey'in tek bir sözüne güvendik, arkasında durduk diyenTütüncüoğlu şöyle konuştu: " Eğer istifa tehdidi iddiaları doğruysa -kihala daha aksine inanmak istiyorum- kendisine de tek bir sözüm var, '30 ilçebaşkanı halka rağmen senin istediklerinden olacak diye, on yıllardır birlikteaynı davada koşturduğun adamlara ve canlı yayında İzmirliye doğru söylememenedeğer miydi?' Olaylar doğru değilse ya da saygın kaldıysa ve durumu bir desenin tarafından anlatmak istersen Belediye'nin yerini biliyorsun, buyur gelçayımı iç bir de senden dinleyelim..." 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv