Demokrasi Ve Milli İradeye Sahip Çkmamız Lâzım

  • 0
  • 727
Yazı Boyutu:

 ABUyum Komisyonu Başkanı Prof. D. Mehmet Tekelioğlu: “Demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkmamızlâzım. Bizim gündemimiz demokrasi ve ekonomik kalkınmadır.” “BugünTürkiye’nin birçok konudaki müktesebatı, birçok AB ülkesinden ileridurumdadır.”

 MehmetTekelioğlu İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan’ıVakfın yönetim kurulu üyeleri ile birlikte kabul etti. Kabul, Başkanlığınıİzmir Milletvekili prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu’nun yaptığı, AB Uyum Komisyonusalonunda gerçekleşti. Son gelişmeler üzerine bilgi alışverişi ve birlikteişbirliğini amaçlayan görüşme, son derece sıcak ve dostane bir havada geçti. 

İKVBaşkanı Vardan, Türkiye’nin AB’ye girme isteğinde ciddi ve samimi olduğunadikkat çekerek başladığı konuşmasını, AB’nin de Türkiye’nin beklentilerini karşılamasıgerektiği arzusunu ifade ile sürdürdü. Daha sonra Vakıflarının faaliyetlerihakkında bilgiler verdi. “AB’nin bize yardımcı olması gerekiyor. Önemli birbilgi birikimimiz var. Brüksel’deki temsilciliğimiz 30 yıldır çalışmalarınadevam ediyor. Bu çok önemlidir. Vakıf olarak çok önemli bir hafızaya, donanımve tecrübeye sahibiz. Orada Türkiye ilerleme raporlarının hazırlanmasına katkıverdik. Birçok şeyin doğru anlaşılması için çaba gösterip, kimi yanlışalgıların ve algılamaların önüne geçtik. Bunları üretmek kolay değil.”  

2014’ünbir milat olmasını temenni ettiklerini; bu yönde umudumuzu canlı, taze tutacakgelişmelerin yaşandığını söyleyen Vakıf Başkanı Vardan’dan sonra, AB UyumKomisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu da bu güzel temennilere katıldığınıbelirterek söze başladı. “AB ile ilişkilerimizin tarihsel süreci içindegeldiğimiz son aşamada bilinmesi gereken en önemli husus, Türkiye’de AB’yegirme kararlılığının siyasi irade olarak azalmış olmamasıdır.” diyen Tekelioğu,22. Faslın açılması ile 16 Aralıkta “Geri Kabul Anlaşması”nın onaylanması gibiönemli gelişmelere de değinerek şu düşünceleri paylaştı: “Kimileri bu konuyu bütüncülbir bakış açısıyla ele alamadıklarından eksik değerlendiriyor olabilir. Bakınız,Türkiye, yakın zamana kadar batıya geçiş imkânı vermesi ile transit birülkeydi. Ancak şimdi artık hedef ülkeyiz. Doğal olarak kendi sınırlarımızı şimdidaha çok korumak, denetim altında tutmak durumundayız. Aynı zamanda Avrupa içinde önem arz eden bu faaliyetlerin maddi külfetini hatırı sayılır ölçüde ABmekanizmaları ile karşılıyoruz. IPA çerçevesinde bu amaçla yapılan kimi önemliyatırımlar devam edecek. Bizim buna ihtiyacımız vardı. Ama anlaşma bizi tümüyletatmin etmiş, tüm isteklerimizi karşılamış mıdır? Doğası gereği hiçbir anlaşmaiki tarafı tatmin etmeyebilir. Önemli olan makul çizgide uzlaşmaktır.” 

“BaşbakanımızınBrüksel’deki bazı temaslarına doğrudan katılma imkânım oldu. Kimi toplantılarabirlikte katıldık. Aslında AB bizi kabul etmiş gibidir. Bana kalırsa sadeceişin adının konması kalmıştır. Bize hiç kimse “Siz niçin buradasınız?” diyesormadı, sormuyor. Artık bu veya bunu ima edecek soruların sorulmayışının asılsebebi, onların da bizim yerimizin AB olduğunu bilmeleridir. Ama kimieksiklerimizin olduğunu söylüyorlar. Bu son derece doğal. Kimin eksiği yok ki.Onların da eksikleri var. Bizim kimi eksiklerimiz terör gibi kendimize özgühususiyetlerden kaynaklanmıştır. Terör belası olmasaydı “Terörle MücadeleKanunu” da olmayacaktı elbette. Bu bakımdan Avrupalı dostlarımız Türkiye’yidesteklemelidir. Bunları antidemokratik uygulamalara gerekçe üretmek içinsöylüyor değilim. Bilakis demokratik açılımın güçlenerek, yayılarak sürmesiiçin söylüyorum. Bu bakımdan son yaşadığımız gündemi, Avrupalılar ilgi ileizliyorlar. Gündemle de bağlantılıolarak demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkmamız lâzım. Bizim gündemimizdemokrasi ve ekonomik kalkınmadır. Enerjimizi faydalı işlere ayırmakgerekiyor. Bu bakımdan İktisadi kalkınma Vakfına çok ve önemli görevlerdüşüyor." 

AB UyumKomisyonu Başkanı ve Ak Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu sözlerinişöyle bitirdi: “Bu hükümetin AB perspektifi hiç eksik olmadı. Ama maalesefSarkozy ve Merkel’in siyasi kapris sayılabilecek kimi tutumları, kimifasılların açılmasını geciktirdi. BugünTürkiye’nin birçok konudaki müktesebatı, birçok AB ülkesinden ileri durumdadır.Yani karar verilmesi halinde birçok faslın açılması ile kapanması birolacaktır.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv