Denemekten vazgeçmeyin

  • 0
  • 773
Denemekten vazgeçmeyin
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir’de ilk bebeğini 8 yıl önce tüp bebek yöntemiyle dünyaya getiren Sibel Varlık (34), kızı Defne kardeş isteyince yine aynı yönteme başvurdu. Anne Varlık, 5. denemenin sonunda bu kez ikizlere gebe kalmanın mutluluğunu yaşarken, Opr. Dr. Dilek Aslan, “Sibel Hanım kızı da kardeş isteyince tüp bebek yöntemini defalarca denemekten yılmadı. 5. denemede 4 sağlıklı embriyo elde ettik. Sibel hanım ikizlere gebe kalırken, iki embriyoyu da dondurduk,  Defne’ye 2 kardeş  daha getirme şansı oldu. Çiftlerin yüzde 30' u tek deneme sonrası tedaviyi terk ediyor, oysa tekrar denemeleri gerekebileceğini bilerek bu yola çıkmalılar” dedi.

Tüp bebek tedavisinin fiziksel, duygusal ve maddi yükleri olan bir yöntem olduğunu vurgulayan İzmir Kent Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu , Kadın Hastalıkları ve Doğum, İnfertilite Uzmanı Opr. Dr. Aslan her 10 çiftten 4’ünün tek bir denemede başarı şansını yakaladığını söyledi.  Oysa 40 yaşın altında, yeterli yumurtlama kapasitesine sahip, hareketli spermi ve sağlıklı bir rahim duvarı olan çiftlerde iyi seçilmiş bir tüp bebek merkezinde 3 deneme sonunda başarı şansının yüzde 80’e ulaştığına dikkat çeken Opr. Dr. Aslan, şöyle konuştu:
“Bu nedenle Tüp Bebek tedavi programına girecek çiftler tek bir deneme başarısız olursa asla vazgeçmemeli ve tekrar denemeleri gerekebileceğini bilerek bu yola çıkmalılar. İdeal gebelik oranları için 3 deneme gerekebileceği bilinmelidir. Sağlıklı embriyo seçimi için genetik uygulamalar çığır açmıştır. Tüm kromozomların incelenebildiği CGH yöntemi ile genetik olarak sağlıklı embriyoların seçimi ve rahim duvarının transfere en uygun zamanının belirlendiği ERA testi ile transfer edilen embriyo başına gebelik oranı en yüksek seviyeye çıkarılabilmektedir. Bu şekilde tek denemede başarı şansı yüzde 60'ın üzerinde, 3 deneme ise yüzde 90' a yakındır. Her 10 çiftten 3’ü yani yüzde 30’u tek deneme sonrası tedaviyi bırakıyor. Oysa ilk denemede elde edilen tedavi verileri ışığında ikinci denemede daha tedbirli ve geliştirilmiş ve o çifte uygun dizayn edilmiş ikinci denemede tedaviyi terk eden çiftlerin yarısı gebeliğe ulaşabilecektir.  Tüp bebek tedavisinin ücretsiz uygulandığı ülkelerdeki veriler yol göstericidir. Yüksek deneme sayısında bile örneğin 15. veya 30. denemede de gebeliğe ulaşan çiftler başarı öykülerini paylaşmaktadır. 22 başarısız deneme sonrası doğru ön tedavi ile bebeğine kavuşan 42 yaşındaki Avustralyalı bir kadının dediği gibi; ‘'Denemezseniz, başarıp başaramayacağınızı asla bilemezsiniz’. Bugün için ortak görüş 3 deneme sayısının ideal gebelik oranları için şart olduğudur. İlk veya ikinci denemede elde edilen tedavi verileri ışığında yapılacak üçüncü deneme başarısı yüz güldürücü olabilmektedir.”

Hastası Sibel Varlık’ın denemekten vazgeçmeyerek, 5. uygulamada ikinci kez tüp bebek yöntemiyle gebe kaldığını ve ikiz bebek beklediğini belirten Opr. Dr. Aslan, “hastamın kızı Defne de tüp bebek yöntemiyle dünyaya geldi. Anne de Defne’nin kardeş istemesi üzerine tekrar bu yönteme başvurdu.  Defne bu süreçte hep annesinin yanında. 5. denemede ikiz gebelik elde ettik, sağlıklı iki embriyoyu da bir daha anne olmak istediğinde uygulayabilmek üzere dondurduk” dedi.

KIZIM ISRARLA KARDEŞ İSTEYİNCE DEFALARCA DENEMEKTEN VAZGEÇMEDİK
İzmir’de Makine Mühendisi Aydın Varlık (34) ile 12 yıldan bu yana mutlu bir evlilik sürdüren ev hanımı Sibel Varlık, ilk çocukları Defne’ye  8 yıl önce İzmir Kent Hastanesi’nde tüp bebek tedavisiyle  kavuştuklarını söyledi. Kızları dünyaya geldikten sonra  ikinci çocuğu düşündüklerini, ancak Defne’nin ısrarla kardeş istemesiyle 3’ü bu yıl olmak üzere 5 kez tüp bebek yöntemini denediklerini  belirten Sibel Varlık, “Defne’ye ilk denemenin sonunda hamile kalmıştım. Yeniden çocuk sahibi olmam için yine tüp bebek yöntemine başvurmamız gerekiyordu. Yine Kent’e geldik. 5. denemede hamilelik gelişti. Şimdi ikiz bebek bekliyorum. 9. haftaya girdim, bir ay sonra cinsiyetleri belli olacak. Defne’nin kardeş istemesi , doktorum Dilek Hanımın pozitif enerjisi denemekten caymamamın en önemli nedenleri” diiye konuşurken,  ikiz kardeş heyecanı yaşayan Defne’nin ağzından tek kelime almak mümkün olmadı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Arşiv