Depremzedelerin sesi oldu

Depremzedeler için emsal artışı parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 olarak belirlendi.

  • 0
  • 333
Depremzedelerin sesi oldu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, depremzedelerin merakla beklediği emsal artışı konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde konuştu. Vatandaşların sesi olarak talepleri meclis gündemine taşıyan Başkan Sandal, “Bayraklı Belediyesi olarak gönderdiğimiz önergede alt birim olarak minimum yüzde 10 ama meclis komisyonumuzun yeniden değerlendirmesi kaydıyla hem ada hem de parsel bazında depremzede yurttaşlarımızın sorununu çözebilecek şekilde komisyonlarda yeniden görüşülmesini Bayraklılı depremzedelerimiz adına arz ediyorum” dedi. Bunun üzerine konuyu yeniden görüşen komisyonlarda emsal artışı parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 olarak kabul edildi.
 
Bayraklı Belediye Meclisi’nin ekim ayı toplantısında oy birliği ile kabul edilen; Bayraklı’da depremde hasar gören ve 6306 sayılı yasa kapsamında riskli bulunan yapıların yıkılarak yeniden yapılmasına ilişkin talepler doğrultusunda yüzde 10 emsal artışı verilmesini içeren önerge İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde acil kaydıyla komisyonlara gönderildi. Meclise ara verilerek komisyonlarda görüşülen madde; CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi. Buna göre Bayraklı’da depremden etkilenen vatandaşları ilgilendiren emsal artışı parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 olarak belirlendi.
 
BAŞKAN SANDAL, DEPREMZEDELERİN TALEPLERİNİ İLETTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nda depremzedeler adına söz alan Başkan Sandal, “Depremden sonra bildiğiniz gibi Bayraklı Belediyesi, bu anlamdaki ilk düzenlemeyi Büyükşehir Belediyemize gönderdi ve bunun içinde yüzde 10’luk imar artışı vardı. Tüm siyasi partilerimizin içinde olduğu bir kararla, bakanlığımızın da onay verdiği usul ve esasları belirledik. Bu çerçevede Bayraklı Belediyesi üzerine düşeni yaptı ve hem Bayraklı hem de Büyükşehir Meclisimizden 8 gün gibi kısa bir sürede bu karar geçti. Ama geldiğimiz süreçte günün faiz koşulları ve imalatlardaki artışlardan kaynaklı olarak bugün vatandaşların aldıkları krediyle evlerini dönüştürme şansları yoktu. Bayraklı Belediyesi olarak gönderdiğimiz önergede alt birim olarak minimum yüzde 10 ama meclis komisyonumuzun yeniden değerlendirmesi kaydıyla hem ada hem de parsel bazında depremzede yurttaşlarımızın sorununu çözebilecek şekilde komisyonlarda yeniden görüşülmesini Bayraklılı depremzedelerimiz adına arz ediyorum” diye konuştu.
 
TEK SORUN İMAR ARTIŞI DEĞİL
Depremzedelerin dertleriyle ilgili bir konuda oy birliği olmayışının çok üzücü olduğunu ifade eden Başkan Sandal, “Mağduriyetin, sıkıntıların hat safhada olduğu ilçe Bayraklı. Bu sorun Bayraklı’da kilitlenmişken bunu İzmir geneline yayarak sorunun çözümsüz hale gelmesini istemiyoruz. Parsel bazında 2 kat ada bazında 3 kat artırdık. Biz bu konuda meclis olarak üzerimize düşeni yerine getirdik. Ama Bayraklılı depremzedelerimizin tek sorunu imar artışı ile ilgili değil. Öneride deprem afet olarak geçiyordu peki Bayraklı’yı neden afet bölgesi ilan etmedik? Devletimiz selden mağdur olan tüm bölgeleri afet bölgesi ilan ederek, 8 haneli bir köyde bile evleri yıkıp yaptı ve afet bölgesi ilan etti. Bu karardan son derece mutluyuz. Devlet üzerine düşeni yapmıştır. Bu kararı alan devlet büyüklerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Şimdi 200 bin liralık krediyle bu meselenin çözülemeyeceği açık. Artan maliyetler ve faizlerden kaynaklı olarak vatandaşın bu işi hızlı olarak yürütebilmesiyle ilgili vatandaşın ekonomik sıkıntısını çözelim. Gelin afet bölgesindeki gibi bu konutları yapın, yapmıyorsanız da 2 yıl ödemesiz 18 yıl minimum 400 bin liralık krediyi yurttaşlarımıza verin bu sorunu çözüp, yurttaşlarımızı konutlarına kavuşturalım” diye kaydetti.
 
KAYBEDECEK 1 DAKİKAMIZ YOK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Depremzedeler yaklaşık 1 yıldır mağduriyet yaşıyor. Bu sorunu bugün bitirmek istiyoruz. Bu mesele Siyasete konu edilemeyecek kadar önemli bir konu. Kaybedecek 1 dakikamız daha yok. Daha önce yaptığımız çalışmayla K sınırlarına ek olarak oy çokluğuyla parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı getirdik. Hayırlı olsun” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv