Devletin malı deniz, Vatandaş Keriz mi?

  • 0
  • 631
Yazı Boyutu:

CHP İzmir Önceki İl Başkanı Tacettin Bayır, yazılı bir açıklama yaparak son yıllarda hızla artan Cumhuriyet kazanımlarının özelleştirilmesini, memura 4+4’de kalan zammın, doğalgaz, petrol ve elektrikte yüzde 40’a kadar ulaşmasını sert bir dille eleştirdi.
 
Son on yılda ülkemizde neler oluyor?
Aman canım sende, kimin umurunda. Bu akşam benim dizi var televizyonda, bakalım Hürrem ne yapacak. Yok yok benim takım yarın senin takıma 5 gol atar, açık ara şampiyon olur. Sen onu bırak ta hafta sonu konsere bilet bulamayacağız karaborsaya düşmüş biletler. Sende duydun mu? TRT bu yıl Eurovision’a girmeme kararı almış. Sorma bilader hiç şans yok bende dün gece yine 5’te kaldık yakalayamadık 6’lı ganyanı. Ama neyse Loto devretmiş, akşam geçerken bayiden oynayayım bari.
 
Ülkemden vatandaş manzaraları bu mahalde.
Diğer taraftan harıl harıl çalışan iktidar bütçe açığını kapamak ve dünyanın 10. Büyük ekonomisine girmek için satıyor da satıyor. Yıllarca emekle kazanılmış Cumhuriyet değerlerini, fabrikaları, yolları, köprüleri, askeri arazileri, KİT’leri, BİT’leri ne varsa sattılar. Nihayet artık satacak bir şey kalmadı derken şans oyunları ve Milli Piyango’yu da özelleştirip satacakmış. Neyse canım yılarca devlet baba yaptı ikramiye bana çıkmadı, bakarsın tanıdık biri alırda bana kıyak yapar bana çıkarır büyük ikramiyeyi ne olacak. Sahi kumar oynamak yasak değil miydi?
 
Peki ekonomi ne halde?
Doğalgaz ithal edilip, (Yılda 46 milyar metre küp) 8 miyar TL’ye mal ediliyor, halka 55 milyar TL’ye satılıyor. Hükümet doğalgaza ödediği paranın 6 katını vatandaştan kar olarak alıyor. Vatandaşından aldığı kar 47 milyar TL.
Petrol ithal ediyor, yılda 34 milyon ton. 17 milyar TL’ye mal ediyor, halka 93 milyar TL’ye satıyor. Petrole ödediği paranın 4.5 katını vatandaşından kar olarak alıyor. Devlet, 17 milyar TL’ye mal ettiği petrolü vatandaşından 93 milyardan satıyor. Vatandaşından aldığı kar 76 milyar TL.
Elektrik ülkemizde üretiliyor. Doğalgaz ve petrol gibi ithal edilmiyor. Üretilen enerji yılda 200 milyar saat. Devlete maliyeti 17 milyar TL, ama halka 76 milyar TL’ye satıyor. Elektriğin maliyetine ödediği paranın 3.5 katını vatandaşından alıyor.
(Doğalgaz , petrol, elektrik) Devletin vatandaşından maliyetin dışında kar olarak aldığı miktar 182 milyar TL. Vay be 42 milyar TL’ye mal et, 182 milyar TL’ye vatandaşına sat.
İstikrar var öyle mi? Alın size istikrar, tepe tepe kullanın. Son model arabalara binen, çocuklarına gemiler ve villalar alan zihniyet; doğalgaza yılbaşından bu yana %48,elektriğe %18 zam yaparken, memura %8 (4+4 zam aslında yıllık %6 eder)zammı bile bin bir minnetle vermiş ve “bu kadar zam verdik artık gözünüzü toprak doyursun” demiştir. Evet bizim o taraflarda ‘böyle enseye, böyle traş’ derler. Böyle vatandaşa böyle traş, kalın sağlıcakla.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv