Dikili Dünya şairi Nazım’ı ‘Muhteşem’ andı

  • 0
  • 637
Yazı Boyutu:

Usta şair Nazım Hikmet Ran’ın 51’inci ölüm yıldönümü, DikiliBelediyesi tarafından düzenlenen gecede anıldı. Törene, CHP İzmir MilletvekiliErdal Aksünger ve Türkiye'nin reyting rekorları kıran dizisi Muhteşem Yüzyıl'da"Şeker ağa" rolüyle beğeni toplayan Yüksel Ünal katılırken, PragsisMüzik Grubu’da sahne aldı. Anma törenine Gezi Parkı 1. Yıldönümü damgasınıvurdu.  

Dikili’de Nazım Sevgisi
 Çağdaş Türk şiirinin en önemli ustalarından Nazım Hikmet Ranölümünün 51’inci yılında Dikili Belediyesi Kültür Evi ve Çandarlı KültürMerkezi’nde düzenlenen “Nazım’dan Nazım’a Şiirler” etkinlikleriyle anıldı. DikiliBelediyesi Kültür Evinde gerçekleşen anma töreninde usta şairin şiirleriokundu, müzik dinletisi yapıldı. 3 Haziran 1963sabahı Moskova’da sonsuzluğa uğurlanan Türk ve Dünya şairinin ulu çınarı NazımHikmet’i anma programına CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, CHP Dikili İlçeBaşkanı İsmail Hakkı Şener ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri,Dikili Belediyesi Birim Müdürleri, ünlü oyuncu Yüksel Ünal, Yazar Ali Kaya,başarılı müzik grubu Pragsis,  siviltoplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş ve eğitimci katıldı.Nazım'ın şiirlerle, türkülerle ve şarkılarla anıldığı etkinlik gecesinde yerelsanatçılar Ercan Zeray bağlamasıyla, Celal Kıran sesi ve gitarıyla, MehtapKazan da sesiyle renk kattı. Grup Pragsis ise söylediği ezgilerle katılımcılarakeyifli anlar yaşattı. 

Tosun; “Nazım devrimdir,kardeşliktir”
 Açılış konuşmasında adaletsizliklerin ve eşitsizliklerinolmadığı bir dünya ve sömürünün yaşanmadığı bir toplumun yaratılması içinşiirleriyle mücadele eden Nazım Hikmet'i anma programına katılanlara teşekküreden Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, “Nazım Hikmet için söylenebileceken güzel şey isminin, yapıtlarının ölümsüzlüğüdür. Yok, edilemeyen eserlerikültürümüze ışık tutmaya devam edecektir. Bizlerde onların gösterdiği yoldayürüyeceğiz” dedi. Şiirleriyle, özgürlük, bağımsızlık mücadelesiyle bizdenönceki nesilleri, bizleri ve bugün de gençleri etkileyen kocaman çınar,vatanını her kalp atışında büyük kararlılıkla seven Nazım'ı anlatmak içinkelimelerin yetersiz olacağını söyleyen Başkan Tosun şöyle konuştu;  “Çünkü o devrimdi, çünkü o kardeşlikti. Çünkü o dayanışmaydı,barıştı… Onun dünyasında Türkiye; doğanın, sevginin, özgürlüğün, değişimin,gücünün, direnmenin kaynaştığı bir duygu coğrafyasıdır. Onun yüreği hep butoprak için attı. Bu toprağın, üzerinde yaşayanların ve yaşananların sesi ve vicdanıoldu. Yoksulun yanında, yoksullukların karşısında oldu. Şiirleri milyonlarınsesi, yüreğindeki sevdanın özlemin adı oldu. Şiirleri bizim türkümüzdür,anlatılan bizim hikâyemizdir. Nazım Hikmeti anıyoruz ve de özlemle arıyoruzdostlar…” 

Aksünger: "1960'lardan farkımızyok"
 CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, gurbette ülkesine vememleketine dair ödüller almış çok önemli bir insanın, yetişmiş olduğu topraklara geridönme özlemiyle yapmış olduğu tüm eserleri saygıyla andığını belirterek,"Bugün ayrıca çok önemli günlerden biri daha gencecik yaşta gezidekaybettiğimiz Ali İsmail Korkmaz'ın da birinci ölüm yıl dönümü. Gelmeden önceannesinin çok acı bir söylemini dinledim: "Keşke oğlumu kurşunlavursalarmış, çok canı yandı çocuğumun" bu cümleye hangi yürek dayanır.Aslında 1960'lardan çok farkımız yok şuanda. Karanlık tünele girmeye zorlananve o karanlığa girmemek için direnen insanların verdiği bu şehitler, tarihyazdılar ama keşke yaşayarak tarih yazsalardı. Ölerek bir şeyler anlatmakdeğil, keşke yaşayarak anlatsalardı" şeklinde konuştu. 

"Nazım'ın o gün yazdıkları bugün için de geçerli"
 Yalova'dayapılan seçim sonuçlarını da değerlendiren Milletvekili Aksünger, "Polis,A'dan Z'ye her şeyi yapacak demişti, aynısını Yalova'da yaptı. Seçimlerde bütünkoridorlara polis doldurdu. Biz buna rağmen Yalova'da arkadaşlarımızla çokciddi bir beraberlik örneği gösterdik. Onlar bu seçimi tezgâhlamıştı ama otezgâh bozuldu. Türkiye'nin her yerinden Yalova'ya akan ve gerçekten bu ülkeninaydınlığına inan arkadaşlar, bu sandıklara sahip çıktı. Nazım Hikmet'in ogünlerde yazdıklarının hepsi bugünler için geçerli" diye konuştu. 

"Şeker ağa" güldürdü
 Kısa süreiçinde seyircileri ekran başına bağlayan Muhteşem Yüzyıl dizisinde "Şekerağa" rolünde milyonların gönlünde taht kuran Yüksel Ünal’ın da katıldığıgecede, katılımcılara anekdot aktaran Ünal, programa katılanları yaptığıesprilerle güldürürken, okuduğu şiir ile hüzünlendirdi. Ünlü oyuncu Ünal, böyleanma gecelerinde sadece bir araya gelip, şiir okumanın yetersiz kalacağınıbelirterek, "İlk olarak, hep beraber saygı duruşunda bulunduk, milletolarak çok saygı duruşunda bulunduk fakat Gezi olayları bize bir şeyhatırlattı, saygıyla durmak yerine biraz sevgiyle yürümeliyiz bence. Hareketegeçmeliyiz. Artık eyleme dönüşmeli bu okuduğumuz şiirler. Aslında önemli olanbu şiirleri okuduktan sonra harekete geçmek… Geçen sene biz bunu başlattıkaslında. Gezi olayları bizleri heyecanlandırdı. Hükümetin bu Taksim refleksiçok manidar ve çok komik fakat biz bir slogan bulduk ve boşuna bulmadık"Her yer taksim her yer direniş" Bedri Rahmi şiirinde, "Yiğidimaslanım burada yatıyor" diyor, eminim yaşıyor olsaydı ve Gezi Parkı'nıgörseydi yiğitlerin ve aslanların nerede ayağa kalktığını da görmüş olacaktı"dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv