Diploma töreninden, ameliyat masasına

  • 0
  • 789
Diploma töreninden, ameliyat masasına
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir’de siroz nedeniyle karaciğer nakli gereken annesi Aysel Özduran’a donör olmak isteyen 20 yaşındaki üniversiteli Gizem, annesinin mezuniyetini şart koşması üzerine önce diplomasını aldı, ardından ameliyat masasına yattı. Üniversiteyi bitirip, annesine yeni bir hayatın kapılarını açmanın mutluluğunu yaşayan Gizem, “Annemi donörü olmaya okulumu bitirme şartını yerine getirerek ikna edebildim. İyi ki de etmişim, artık sağlıklı bir karaciğeri var. Ben de dünyanın en mutlu evladıyım” dedi.

SÜRPRİZ HASTALIK
Geçen Temmuz’a kadar ciddi bir sağlık sorunu yaşamayan, karnında ve ayaklarında ödem oluşunca Menemen Devlet Hastanesi’ne başvuran iki çocuk annesi Aysel Özduran (53) burada karaciğerinin iflas ettiğini öğrendi. Özduran’a, otoimmün hepatit (Vücudun kendi bağışıklık sisteminin karaciğer hücrelerine saldırması ile oluşan ve sık görülmeyen bir hastalık)  tanısı koyuldu, nedeni belirlenemeyen hastalık yüzünden karaciğerinin değişmesi gerektiği söylendi. Bu beklenmedik hastalık bir anda Özduran’ı, eşi Rıfat Özduran ile oğlu İsmail ve kızı Gizem’i şaşkına çevirdi. Özduran, İzmir’de gastroenteroloji profesörünün takibine girerek tedavi görmeye başlarken, nakil kararı üzerine de İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu. Eşi ve çocukları gönüllü donör oldu ancak tetkikler sonucunda eşi ve oğlu uygun bulunmadı. Tek uygun verici kızı Gizem olurken, anne Özduran kızının “hemen ameliyat olalım” önerisini reddetti. Kadavradan bağış bekleyeceğini söyleyen anne Özduran Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Muğla Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Bölümü 2. sınıf öğrencisi kızının donörlüğünü okulunu bitirip mezun olması halinde kabul edeceğini söyledi. Gizem eğitimini tamamladı, 25 Mayıs’ta düzenlenen mezuniyet törenine katılıp, kep attı, 31 Mayıs’ta son sınavını verip İzmir’e döndü. Annesinin şartını yerine getiren genç kız 10 Haziran’da annesiyle birlikte ameliyat masasına yattı. Gizem ve annesi Doç. Dr. Murt Kılıç, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Kamil Kılıç, Opr. Dr. Rasim Farajov ve Opr. Dr. Zaza Iakobadze’den oluşan ekip tarafından nakil operasyonuna alındı. Başarılı geçen operasyonun ardından önce Gizem, ardından Aysel Özduran taburcu oldu.

ÖLDÜM ÖLDÜM DİRİLDİM
Annesine donör olabileceği belli olduktan sonra, annesinin kendisinden organ almamak için bahaneler, şartlar ortaya attığını belirten Gizem şunları söyledi:
“Annem hep kadavra bekleyeceğini söylüyordu. Ama biliyoruz ki bağış çıkması bir mucize. Ben ısrar ettikçe o kaçtı, sonunda da bana mezun olma şartı getirdi. İyi ki de okulum iki yıllıktı ve ikinci ve son sınıftaydım. Bu süre daha uzun olmadı. Anneme tanı koyulup nakil kararı alındığı geçen Temmuz’dan bu yana hep endişe içindeydim. Okulum bitinceye kadar anneme bir şey olursa diye çok korktum. Doktorlarımız annemin biraz bekleyebileceğini söylemişlerdi ama mezuniyet törenim için Muğla’ya geldiklerinde hastanelik oldu. Teyzem Ayşe Filat ile birlikte mezuniyet törenime gelmişlerdi, onları Akyaka’ya gezmeye götürmüştüm. Orada annemin burnu kanadı, ambulansla Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tansiyon dediler ama nakil için geç kaldığımızı düşündüm, öldüm öldüm dirildim. Hemen İzmir’e döndük. Son kontrollerden sonra 10 Haziran’da nakil gerçekleşti. Tüm endişelerim bitti artık huzur doluyum. Dünyanın en mutlu insanı benim. Bu ay içinde dikey geçiş sınavına gireceğim. Eğitimimi lisans düzeyine çıkarıp Uluslurarası İlişkiler okuyacağım. O zaman mutluluğum katlanacak.”

Öte yandan kızını ameliyat masasına yatırtmamak, belki kadavradan bağış çıkar umuduyla zaman kazanmak için şartlar ortaya koyan Aysel Özduran, “Kızımın ısrarı benim itirazlarım hep çarpıştı. Kazanan o oldu. Kızım bana ikinci bir hayat verdi. Ona bir şey olur diye çok korkmuştum. Çok şükür her şey çok yolunda gitti. Kızıma ve doktorlarıma sonsuz teşekkürler” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv