“Direniyoruz, direneceğiz”

  • 0
  • 1.121
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 11.si düzenlenen “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri” töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir’i ve ülkemizi ‘ham yapmak’ isteyenlere karşı birlikte direnmemiz gerekiyor” dedi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 11.kez düzenlenen “Tarihe Saygı / Yerel Koruma Ödülleri” töreni Aziz Vukolos Kilisesi’nde gerçekleştirildi. Kentin tarihi yapılarının korunmasını teşvik amacıyla Türkiye’de ilk kez Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ödüller için bu yıl yapılan 35 başvurudan 16’sı ödül almaya hak kazandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende bu yıl ilk kez düzenlenen  ”Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalı”nda  “İzmir’e Katkı Özel Ödülü”ne layık görülen İzmirli edebiyat çınarı Tarık Dursun K.’ya ödül verdi.

Törende ilk olarak, kentin kültürel ve mekansal mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi, tarihi yapıların korunmasına katkı koyan, 2013 yılında hayatını kaybeden Prof.Dr. Ahmet Eyüce, Prof.Dr.Gürhan Tümer, Doç.Dr.Emre Madran ve Y.Mimar Oktay Ekinci’nin anıldı. Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Veda’ adlı şiirinin okunmasının ardından, sanatçı Eser Şeyda ‘Kalbim Ege’de kaldı’ isimli şarkıyı seslendirdi.

“Tarihe Saygı / Yerel Koruma Ödülleri”ni özverili bir çalışmayla her yıl sürdürdüklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ‘korumak’ kelimesinin bugün ülkemizde çok daha önem kazandığını söyledi. Ranttan önce yaşam kalitesi ve bir daha yaratılamayacak nedret eserlerin, insanlık değerlerinin korunması, aslına uygun olarak ayağa kaldırılması, restore edilmesi ve kamu alanlarının yaratılmasının yanısıra demokratik ve katılımcılık kültürlerinin gelişmesinin önemine değinen Başkan Kocaoğlu, “Son zamanlarda, gün geçmiyor ki, istimlak, özelleştirme, konut yapma, yap-işlet-devret gibi çeşitli isimler altında kamu değerleri, ülkenin genelinin serveti tabir yerindeyse bir yerin planları ticarete, AVM’ye dönüştürülmesin. İzmir’i ve ülkemizi ‘ham yapmak’ isteyenlere karşı birlikte direnmemiz gerekiyor. Bizler, meslek odalarıyla birlikte zaten gerekli hukuki süreçleri başlatıyoruz ve yürütüyoruz. Elimizden geldiği kadar korumaya çalışıyoruz. Bir gün gelecek ki o gün de çok uzun değil, yargıda da biz bunu koruyamayacağız. Biz bu sinyallerini hızlı bir şekilde almaya başladık” dedi. 

“Direniyoruz, direneceğiz”
Korumanın tek bir yolu ve gücü olduğunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kitlesel olarak halk korursa, kentli korursa, güç korursa o zaman koruyabiliriz. Öbür türlü çabalayacağız ama çok büyük çoğunlukla gözümüzün önünde akıp gidecek ve AVM’lere, kapalı klimalı yerler çoğalacak. Biz yerel yönetim olarak İzmir’in o hale gelmemesi ve ham yapılmaması için elimizden gelen her türlü desteği özveride bulunarak, yasal çerçevede göstermeye çalışıyoruz. Direniyoruz, direneceğiz de. Ama tüm İzmirli hemşehrilerimizin de aynı hassasiyeti göstererek güç birliği, gönül birliği içinde ve koruma bilinciyle destek olmasını, ülkenin en aydınlık kentinin ve bizden sonra gelecek kuşakların değerlerinin ham olmaması için katkı koymasını diliyorum” diye konuştu. 

Tarık Dursun K: “Teşekkür ediyorum”
İzmir’in tarihi değerlerini edebiyat yoluyla ölümsüzleştirerek yaşatması, kent kültürüne koyduğu katkı, kent tarihe dönük hazırlanan pek çok yayın, belgesel film ve belgesel fotoğraf çalışmalarına esin kaynağı oluşturmasıyla, bu yıl ilk kez verilen ödüle layık görülen ünlü yazar Tarık Dursun K ise, “Yazarlar arasında doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı kente en çok ilgi gösteren ve en çok himaye edilen yazar benim. Bunun için ben herkese teşekkür ediyorum” dedi.   

Akkurt: “Ortak duyarlılık”
Seçici Kurul Başkanı Doç.Dr. Hümeyra Birol Akkurt ise yaptığı konuşmada Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Tarihe Saygı / Yerel Koruma Ödülleri’nin sürekliliğinin yerel yönetim, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve halkın bu konudaki ortak duyarlılığının bir yansıması olduğunu belirtti. Ödül kazanların listesi şöyle:

“Tarihi Yapıda Yaşam Ödülü” kazananları
-         Müşerref Özçolak Evi  (Basmane)
-         Çetin - Sevil Özgül Evi  (Urla)
-         Halise Tellalbilir Evi    (Varyant)                

“Özgün İşlevin Korunduğu Esaslı Onarım Ödülü” kazananları
-         Aliağa Belediyesi  “Aliağa Merkez Camii” (Mimar Müellif: Cem Bilginperk. Yüklenici: Efe Sevtekin - Kordon Restorasyon Ltd. Şti) 

“Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım Ödülü” kazananları
-         Bornova Belediyesi “Dramalılar Köşkü Kent Arşivi ve Müzesi” (Mimari Müellif:  Cem Bilginperk.Yüklenici Firma:Mehmet Meçin - Piramit Dek.İnş. Elk. Taah. San. Tic. Ltd. Şti.)
-         Bornova Charnaud Köşkü / “Villa Levante Butik Otel Cafe Restaurant” (Mimari Müellif: Salih Seymen Yükleniciler:  İsmail Akçura - Salih Seymen Yapı Sahibi: İsmail Akçura) 

“Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü” kazananları
-         “Foto Cemal” - Tarihsel Fotoğraf Araştırmaları, sergi-söyleşi- fotoğraf sunumları”  ile Kerem Saltuk (Fotoğraf Sanatçısı)
-         “Dünden Bugüne İzmir Sefarad Düğünleri” belgesel filmi ile Selim Bonfil- Sarit Bonfil- Aksel Bonfil (İzmir Sefarad Sergi Merkezi Proje Grubu) 
-         “İzmir'de Hoşgörü”  belgesel fotoğraf projesi ile A.Beyhan Özdemir (İFOD Yönetim Kurulu Başkanı/ DEÜ GSF Fotoğraf Bölüm Başkanı),  Selim Bonfil (Fotoğraf sanatçısı), Ali Işık (Fotoğraf sanatçısı)
-         Torbalı Belediyesi “Torbalı Kent Arşivi ve Tanıtım Merkezi” (Burçak Madran- Kreatör)
-         Seferihisar Belediyesi “Seferihisar'ın Çınarları-1”  isimli kitabı ile Saadet Erciyas (Editör, Gazeteci, Yazar) Kitabı yayına hazırlayanlar Kıvanç Ege ve Hüseyin Erciyas. Fotoğraflar: Saadet Erciyas, Hüseyin Erciyas, Halil Bor, Cansın Soyer, Mehmet Yıldıztekin, Şevki Soyer. Katkıda bulunanlar: Ayten Özlem Ulus, Kıvanç Ege ve Nur Özgül Yayınevi: Kırk Yayınevi / Kırmızı Kedi Yayınevi
-         “Sadece Adı Kaldı Elimizde: KORTEJOLAR” belgesel filmi ile Nitsa Çukurel Kapancıoğulları, Raşel Meseri. 

“Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü” kazananları
-         Dokuz Eylül Üniversitesi Özel 75. Yıl Ortaokulu, “Tarihi ve Kültürü ile Kentim İZMİR” öğrenci projesi
-         Özel Karşıyaka Piri Reis Ortaokulu “İzmir Efsaneleri Müzesi”öğrenci projesi
-         Yaratıcı Çocuklar Derneği İzmir Temsilciliği  “Çarşım Kemeraltım” eğitici projesi
-         Ekin Koleji “Yükle ve Yürekle Dolu Trenler Kalkar Basmane’den” öğrenci projesi
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv