Dış politikada sınırı bilelim

  • 0
  • 997
Yazı Boyutu:

Gediz Üniversitesi’nde ‘yakın tarih’ konferansı veren Prof. Dr. İlber Ortaylı, Suriye krizini yorumladı: “Bugünlerde fazla açıldık. Yaptıklarımızla başka kuvvetin enstrümanı olmamalı, esası kaybetmemeliyiz. Şu kritik dönemde etnik sorunumuzu da unutmamalı, kültürel uzlaşıyı sağlamaya çalışmalıyız...”
 
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Gediz Üniversitesi’ne konuk oldu. Prof. Dr. Ortaylı, 600 kişilik gösteri merkezini tıklım tıklım dolduran Gedizli öğrencilere ‘yakın tarih’ konulu konferans verdi, dünü ve bugünü değerlendirdi, gelecekle ilgili öngörülerde bulundu. Gençlerin soru yağmuruna tuttuğu ünlü tarihçi, Suriye krizi başta olmak üzere son dönemde izlenen dış politikaları eleştirdi. “Dış politikada fazla açıldık” diye konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı şunları söyledi:
“Diplomaside dengeyi iyi tutmak, sınırları bilmek gerekir. Yaptıklarınızla başka bir kuvvetin enstrümanı durumuna asla düşmemelisiniz. Şu günlerde fevkalade dikkatli olmalı, esası kaybetmemeliyiz. Diplomasinin kuralları bunu zorunlu kılıyor.”
 
Suriye’yi tanımıyoruz
Prof. Dr. Ortaylı, Suriye’yi tam olarak bilmeden politikalar yürüttüğümüze de öne sürdü, şöyle devam etti: “Suriye’nin haritasını Almanlar çıkarmıştır, keşke o haritayı biz çizmiş olsaydık. Maalesef Suriye’yi tam olarak tanımıyoruz. Orada bir milyon Halep Türkmeni var, onları kaale bile almıyoruz. Bu topraklara ilişkin politika belirleyip uygularken daha dikkatli olmalıyız. Şu kritik dönemde etnik sorunumuzu da unutmayalım. Türkiye, garip bir etnik yapılanmaya sahip, olası dış etkilerden korunmak için kültürel uzlaşımı sağlamaya çalışalım...”
Prof. Dr. İlber Ortaylı, sağlıklı dış ve iç politikalar üretilmesi için yakın tarihin iyi yorumlanmasının şart olduğunun da altını çizdi, “Bunu da ancak Osmanlıca bilerek yapabilirsiniz. Tarihin bu kritik dönemini aşmamız için dil devrimi olmalı. Çünkü, bir asır önce neler olup bittiğini, o devrin belgelerini okuyarak öğrenemiyorsak, hiçbir şeyden hayır beklemeyin. Yakın geçmişini bilmeyenin, bugünü ve geleceği görmesi zordur. Bu ülkede herkes Osmanlıca okuyup yazmalı, tarihte neler olup bittiğini asıl belgelerinden bilmeli” dedi.
 
İzmir’i Ermeniler yaktı
Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın üzerinde durduğu konulardan biri de 1922 yılında İzmir’in işgalden kurtuluşunun hemen ardından çıkan büyük yangındı. “Birilerinin (İzmir’i Türkler yaktı) demesi kabul edilir gibi değil” diye konuştu, şunları dile getirdi: “Yakın tarihimizi yanlış anlatılıyor. İnsanlar geçmişte olup biteni doğru bilmiyor, tarih şuurunda kirlilik var. (İzmir’i Türkler yaktı) bile diyebiliyorlar. Oysa bilgi ve belgeler bize İzmir’i Ermeniler’in yaktığını gösteriyor. Tarih doğru anlatılmalı, doğru öğretilmeli.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Gelecek uzmanlaşmada

Kent İçinde Kütüphane, Kütüphane İçinde Kent Kültürü

İletişim ve Beden Farkındalığı Serüveni

Fransa’da kariyer fırsatı

Ünlü isimler Egeli öğrencilerle buluştu

Çocuk Gelişimi ve Meslek Edindirme kursu yeniden

Arşiv