Diziler ve maçlar elektriği çarpıyor

  • 0
  • 864
Yazı Boyutu:

Enerji Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı BarışSanlı, Gediz Üniversitesi Enerji Çalıştayı’nda ilginç bilgiler verdi: KurtlarVadisi, Muhteşem Yüzyıl gibi dizilerin olduğu akşamlar elektrik tüketimifırlıyor. Şampiyonlar Ligi maçları varsa kullanım gece yarısı bile düşmüyor.Cuma namazı vaktinde azalan tüketim, en aza ise dini bayramlarda geriliyor      

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi önemlibir organizasyona imza attı, Enerji Çalıştayı düzenledi. Sektör temsilcilerinibir araya getiren, enerji zirvesine dönüşen etkinlikte Türkiye’nin enerjikarnesi, yatırım planları ile rüzgar ve güneş gibi çevreci kaynaklarınkullanımı ele alındı. Konuşmacı olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar BakanlığıEnerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Barış Sanlı, Borusan EnBW Enerji OperasyonDirektörü Tuna Güven, Erke Sürdürülebilir Bina Tasarım Danışmanlık ŞirketiGenel Müdürü Cemil Yaman, Wago Elektroteknik Otomasyon Proje Müdürü BaşakHatipoğlu, Bereket Enerji Güneş Enerjisi Teknolojileri ve Ar-Ge Müdürü AhmetÖztepe, Fina Enerji Proje Lojistik ve Servis Müdürü Çağdaş Duran, Aydem veGediz Elektrik Yatırım Müdürü Ahmet Bayramoğlu, Hacettepe Üniversitesi’ndenYrd. Doç. Dr. Mithat Can Kısacıklıoğlu ile Gediz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr.Ümit Çalı katıldı, çalışma alanlarıyla ilgili sunumlar yaptı.

Enerji Bakanlığı’nın yatırımlardan sorumlu yöneticilerinden BarışSanlı, ülkemizin elektrik tüketimini anı anına takip ettiklerini dile getirdi.Sanlı, istatistiklerden ilginç sonuçlar çıktığına dikkat çekti, örnek olarakKurtlar Vadisi, Muhteşem Yüzyıl gibi sevilen dizilerle futbol maçlarınıgösterdi. Sanlı şöyle konuştu: 

Şebeke yükünü artırıyor
“Bu dizilerin ekrana geldiği akşamlar TV kullanımındankaynaklı olarak tüketim ortalamanın epey üstüne çıkıyor. Hele Şampiyonlar Ligikarşılaşmaları varsa maç sonrası yorumlar bile izleniyor, sabahın ilksaatlerine kadar elektrik kullanımı azalmıyor. Şebeke yükünü artıran budurumlara karşı deneyimlerimiz ışığında önceden hazırlıklı olduğumuz içinherhangi bir sorun yaşanmıyor. Bir de tüketimi düşüren faktörler var. Meselafabrikaların çay molası verdiğini önümüzdeki rakamlardan anlayabiliyoruz. Cumanamazı vaktinde de tüketim 2 bin megavat gibi ciddi miktarda azalıyor. Elektriktüketiminin en aza indiği dönem ise dini bayramlar, 36 bin megavattan 15 binmegavata kadar geriliyor. Çünkü insanlar bir araya gelince kullanım azalıyor.Sürekli yenilediğimiz bu istatistikler ve sahip olduğumuz bilgiler sayesindeülkemizin enerjideki nabzını tutuyor, gerekli tedbirleri alabiliyoruz. Ölçmedenyönetme şansımız yok.” 

100 milyar dolar yatırım
Enerji ve TabiiKaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Barış Sanlı, Türkiye’ninönümüzdeki 10 yılda 100 milyar dolara yakın enerji yatırımı alacağına da işaretetti. Sanlı, özellikle Avrupa’ya ve Ortadoğu’ya elektrik satmak isteyenlerinsantraller kuracağını vurguladı, şunları söyledi: “Jeopolitik konumumuz, rüzgarve güneş gibi yenilenebilir kaynaklardaki potansiyelimiz ile şeffaf enerjipolitikalarımız elimizi güçlendiriyor. Yabancılar bunun farkında, biz deyurtdışına gidip Türkiye’nin stratejik konumunu anlatıyoruz. En sonHindistan’da temaslarımız oldu, Hintliler Avrupa’ya erişmek için Türkiye’yiyatırım planlarına aldı. Her sene 8-10 milyar dolar yatırım yapılacağınıöngörüyoruz.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Demir, A takımı ile bir araya geldi

Mine Piriştina son yolculuğuna uğurlandı

Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Haftaya asfalt çalışmasıyla başladı

Dikili’de yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Arşiv