Doğa dostu TESLA, İzmir caddelerini süslüyor

  • 0
  • 1.572
Doğa dostu TESLA, İzmir caddelerini süslüyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Slikon Vadisi’nde Tesla Motors’un geliştirdiği, tamamen elektrikle çalışan Tesla Model S İzmir caddelerini süslemeye başladı.
Folkart Tower’de yar alan spor Kompleksi ortaklarından- Genel Müdür İsmail Yuca’nın sahibi olduğu ve tüm anlamıyla çevre dostu olarak tasarlanan otobilde diğer otomobillerde görülenlerin çok fazlası bulunuyor. Elektrik enerjisini kullanan otomobil’de normal motor, şanzuman bulunmamakta, elektrik motorları ise tamamen aracın altında.

85 kWh’lik Panasonic batarya paketi ile çalışan bu araç, tam şarj edildiğinde yaklaşık 500 kilometrelik mesafeyi kat ediyor. Tam şarj için Türk parasıyla harcanacak yaklaşık miktar ise sadece 18 TL civarında.  Kurulum çalışmaları süren ve giderleri üretici firma tarafından karşılanacak olan hızlı şarz istasyonlarında yapılacak 20 dakikalık şarz ile 250 - 300 km gidilebilecek.

Aracın bir başka ilginç özelliği ise tüm ayarlarının 17 inclik dokunmatik ekrandan aracın   yapılabilmesi.  Sunroof, sürücü koltuğu, direksiyon, enerji durumu ve navigasyon gibi aracın çeşitli özellikleri tamamen bu ekrandan kontrol edilebiliyor. Tesla Model S’in standart olarak 3G internet bağlantısı da var. Cep telefonuna yüklenen bir uygulama ile internet üzerinden otomobil ile bağlahtı kurulabiliyor ve içindeyken yapılan müdahelelerin tümü yapılabiliyor. 

5 kapılı olan bu aracın hem ön kaportası hem de arka kısmı bagaj görevi görüyor. Arka bagajın zemininde gizlenmiş koltuklar kaldırılarak, çocukların iki çocuğun güven içinde, yüzleri arka cama bakarak seyahat edebileceği bir şekle dönüştürülebiliyor.

Daha çevreci olduğu için internette araştırırken bulduğunu söyleyen İsmail Yuca, “Teknoloji harikası olan bu aracın Motorlu Taşıtlar vergisi yok ÖTV % 3 KDV % 18. Tek pedallı sürüş özelliğiyle gaza basıldığında 100 km 3 saniyede çıkıyor, ayağınızı çektiğinizde hem şarz ediyor, hem fren kullanmadığınız için fren balatalarıyla ilgili sıkıntınız olmuyor. Hız sabitleyici özelliğiyle öndeki araç ile aranızdaki mesafeyi belirliyorsunuz ve öndeki aracı takip edip, durduğunda duruyor, yürüdüğünde yürüyor. Araç önündeki kamerayla şerit takibi yapıyor, çıktığınızda titreşimle uyarıyor. Hız sınırı 250 km sınırlandırılmış. Araçta dişli bulunmaması nedeniyle bütün araçları kalkışta geçiyor. Yağ, yağ filtre gerektirecek hiçbir şey olmaması nedeniyle tamircileri ve akaryakıttan kurtulunduğu için se benzincileri üzecek.” Dedi.

Kimsenin bilmediği araç olması nedeniyle hem tanıttığını hem de sahip olmayanlar için  çaba harcadığını ifade eden Yuca’nın verdiği bilgiye göre diğer özelliklerinden bazıları ise şöyle: yeni yapılan bir güncelleme sonucunda aracı “Vale’ye nasıl teslim ederim” sıkıntısı yok.  Vale kontrolüne getirildiğinde hız; park yapımına uygun bir hale getiriliyor. Eğlenceli sürüş yapmaya kalkması engelleniyor, bagajlar ve torpi gözleri gibi istenilmeyen bölgeye ulaşım önleniyor. Araç; neredeyse her gün kendini güncelliyor.

Yazın yüklenecek uygulama ile direksiyon dahil tüm kontrolü otomobil kendisi yapacak. Sürücüye düşense 17 inclik ekrandan internet gazetelerini açarak okuyacak, ya da sadece otomobili izleyecek.

Motor ünitesi ve pili 8 yıl sınırsız km garantili. Marka, dünyanın en büyük pil fabrikası kuruyor. 8 yıl sonra belli bir bütçe karşılığında eskiyen bataryayı iade edip, daha uzun mesafeye gidecek bataryayla değiştirilebilinecek. Trifaze zorunluğu olmayan otomobil alınacak bir aparatla 220 volt ile de doldurabiliyor. 

Aracın şaft ve benzeri sistemleri olmadığı için arka koltukta 3, arka bagajda ise belli yaşa kadar iki çocuk koltuğu bulunuyor var. Böylece hep performans,hem aile otomabili olma özelliği taşıyor. Süspansiyon ayarlarıyla bozuk yolda veya sıkıntılı yolda otomobil yerden yükselebiliyor ve belleğine ekleyerek sonraki gelişlerde sürücünün herhangi bir hareketini beklemeden yükseliyor. Aracın Türkiye’deki satış fiyatı ise donanımına göre 500 TL’yi buluyor. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv